Vasnetsov - neljä tuomionpäivän ratsastajaa

Omat Rahat Katsaus: Osakemarkkinat eivät kaikesta huolimatta lannistu

Sijoittaminen Talous

Osakemarkkinat ovat viime viikkojen aikana palautuneet yllättävän voimakkaasti inflaation ja taantumauhan aiheuttamasta laskusta. Minusta tuntuu etteivät edes tuomiopäivän neljä ratsastajaa pysty pidemmäksi ajaksi taltuttamaan pörssiä. Lyhytaikasia voimakkaita laskuja toki on nähty, mutta muutaman kuukauden sisällä pörssi on taas voimissaan.

Tauti  ja hänen seuralaisensa Kuolema nähtiin corona-pandemian aikana. SE aiheutti pahanlaatuisen pörssipaniikin, mutta sen jälkeen seurasi voimakas nousu.

Sota on nyt valloillaan Ukrainassa. Siitä seurasi viljanviennin tyrehdyttyä ja hintojen noustua Nälänhätä. Inflaatio ja taantumanpelko tipauttikin pörssikurssit…mutta nyt optimismi on palannut.

Inflaatio ja keskuspankkien koronnostot ovat osakkeille – etenkin kasvuosakkeille – pahinta myrkkyä. Nyt kuitenkin heinäkuun inflaatioluvut USA:ssa (ja Ruotsissa) olivat hieman kesäkuun lukuja maltillisempia, josta heräsi toivo että pahin piikki on jo nähty. Tämä taas vähentäisi FED:n painetta nostaa korkoja nopeasti. Nyt veikataankin seuraavaksi nostoksi 0.5%, 0.75% sijasta.

Myös työmarkkinat vetävät USA:ssa jossa heinäkuussa syntyi yli puoli miljoonaa uutta työpaikkaa – huomattavasti odotettua enemmän.

Taantumapeloista on ilmeisesti hyötyäkin. Öljyn hinta on laskenut selvästi ja pysyttelee nyt alle 100$ tynnyrihinnoissa.

USA:sta kuuluu myös muita hyviä uutisia. Pitkään jatkunut poliittinen kokovartalolamautuminen on kuin ihmeen kauttaa päättynyt ja päätöksiä on saatu aikaan. Bidenin ”Chips and science act” on hyväksytty. Tällä tuetaan kotimaista puolijohdeteollisuutta 52 miljardilla ja satsataan myös tieteeseen ja koulutukseen. Uusia puolijohdetehatita onkin suunnitteilla mm TSMC:llä ja Samsungilla. Tässä on (kuten yleensä) koira haudattuna. Valtion tukien ehtona on ettei yritys satsaa Kiinassa uutteen puolijohdeteknologiaan kymmeneen vuoteen.

Yhtiöt ikäänkuin pakotetaan valitsemana Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä. Tätä samaa on odotettavissa molemmilta osapuolilta lisää. Monessa yhtiössä mietitään nyt kuinka toimia, kun molempien taloussuurvaltojen miellyttäminen tulee lähes mahdottomaksi. Autonvalmistaja Stellantis jo ilmoitti vetäytyvänsä Kiinasta ilmeisesti poliittisen kiusailun takia.

Puolijohdeinvestointien odotetaan nyt siirtyvän pois Kiinasta, ehkä muun Aasian hyödyksi. Mutta puolijohteiden valmistus on todella vaativaa. Tarvitaan monenlaisia erikoisia raaka-aineita, laitteita ja osaajia. Muutos ei tapahdu hetkessä.

Merkkejä poliittisten jännitysten kasvusta riittää, kuten Kiinan suursotaharjoituksen Taiwanin edustalla. Toinen merkki pahenevasta tilanteesta on että USA:n pörssejä valvova SEC harkitsee aikaistanvansa kirjanpitonsa salaavien kiinalaisyritysten potkimista pihalle vuodella, jo 2023.

Ennen pidettiin Kiinan Taiwanin valtausyritystä käytännössä mahdottomana skenariona. Nyt moni pitää sitä todellisena riskinä. Koska saarella valmistetana hyvin suuri osa mailman puolijohteista tästä seuraisi aivan toisen luokan talouskaaos kuin Ukrainan sodasta

Poliittiset riskit lienevät osaltaan taustalla Hongkongin pörssin muita heikompaan kehitykseen.

Lopuksi esimerkki puolijohdetehdasta nopeammasta investoinnin takaisinmaksuajasta. Vaihdoin suihkuun vesipihin suihkupään. Lämmintä vettä kuluu n 5 l/min aikaisempaa vähemmän, mikä sähkön nykyhinnoilla tietää n 5 c/min säästöä. Takaisinmaksuaika investoinnille tuli 28€ ostohinnalla 560 suihkutteluminuuttia, mikä kahden hengen taloudessa kestänee korkeintaan pari kuukautta

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  -4.7%, alusta (27-05-2010) +181%

 

Salkkusivu jolla lisää tietoja

5 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Osakemarkkinat eivät kaikesta huolimatta lannistu

 1. Oraksen sekoittimessa ja muissakin on portaaton säätö. Ilman investointia voi pienentää veden kulutusta ja lämmön energiamäärää. Salkun kehityksen katson aina päivityksen jälkeen!

  1. Kommenttini oli huumorilla höystetty, mikä ei aina tekstissä näy. GALLUP: mikä on suurin mokasi sijoituksissa?? Itselläni yksi suurimmista on vetäytyminen Digian omistuksesta silloin kun siitä käytiin markoilla kauppaa.

   1. Suurimpia mokia… no muutama tapaus jossa olen ostanut yhtiötä kurssin romahdettua – kyllä se siitä nousee logiikalla. Nämä ovat onneksi vuosien takaa, ehkä jotakin on opittu. Viimeiseksi tuli tällaisesta muistutus viestissä että aikoinaan muutamalla sentillä kappale ostetut Portugalilaiset pankkiosakkeet ovat rauenneet arvottomina.

 2. ”Yhtiöt ikäänkuin pakotetaan valitsemana Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä”

  Huolestuttavaa. Maailmanjärjestystä pitää koossa taloudellinen keskinäisriippuvuus. Kunpa se säilyisi.

 3. ”Yhtiöt ikäänkuin pakotetaan valitsemana Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä”!

  Näinhän meidät sijoittajatkin pakotetaan valitsemaan jenkkilön ja kiinan välillä.

  Se on kuitenkin melko helppoa, kun meillä kaikki on jo ennestään jenkkilästä osakkeet, aseet ja kieli!

  Putte ”järjesti” Euroopan asiat kerralla kuntoon ja parin vuoden päästä kaikki on taas hyvin. Rauha on tehty ja inflaatio voitettu. Mitä muuta voisi vielä toivoa?

Comments are closed.

Related Posts

Kevyttä

Euroopan tukiunioni

Suomessa v. 1994 järjestettiin kansanäänestys EU:hun liittymisestä ja ”kampanjoin” aika tavalla liittymisen puolesta. Kaikenlaisia mielipiteitä minullakin on ollut 🙂

EU on ehkä aina ollut tai ainakin