Omat Rahat Katsaus: Talousjuna suistuu raiteiltaan

Sijoittaminen Talous
2

Trumpin hallinnon klownit suistavat talousjunan raiteiltaan.

Monet ajattelivat etukäteen että Donald Trumpin ilmoittamat tullit ovat neuvottelutaktiikkaa ja pelottelua. Viimeistään nyt on muutama asia tullut päivänselväksi.

  • Trump tarkoittaa mitä sanoo
  • Trumpilla on täysin vääristynyt käsitys siitä miten kansantalous toimii
  • Hän luule lisäksi että teollisia investointeja voi tehdä samalla aikataululla kuin kiinteistödiilejä

Epävarmuus on pahinta myrkkyä taloudelle.

Lännessä nykytilannetta verrataan 1930-luvun laman aikaiseen protektionismiin. Mutta kuvaavampaa saattaa olla että Kiinassa kysellään onko nyt koittanut Amerikan versio kulttuurivalankumoukselle Maon aikana, jolloin uskossaan vahva suuri johtaja ajoi maan perikatoon ja kiihoitti kansan syviä rivejä älymystyä vastaan. Nyt puuttuu enää Trumpin pieni punainen kirja..

Mielenkiintoista kyllä Trumpin tullien laskentakaavaa selittävä nootti sisältää viittauksen artikkeliin ’Pujolas, Pau and Jack Rossbach (2024). “Trade deficits with trade wars.”’. Siinä on tutkittu Trumpin ensimmäisen kauden tullien vaikutuksia ja tultu lopputulokseen että joissakin tapauksissa kun vaihtotase kahden valtion välillä on riittävän epätasapainossa suurempi kauppakumppani voi voittaa taloudellisesti asettamalla (pienen) tullin. Tosin ”optimaalinen” tulliprosentti olisi hyvin paljon pienempi kuin nyt nähdyt. Toiseksi tullien asettaminen esimerkiksi USA:n ja EU välille ei olisi järkevää. Mutta onhan hienoa että voi esittä vakuuttavan näköisen kaavan:

..josta jotenkin päädytään lopputulokseen kauppataseen alijäämä%/2.

Nykyisen tyyppiset valtavat tullit ovat yksiselitteisesti haitallisia kaikille, myös USA:lle. FT:ssä on julkaistu simulaatio, jossa tosin kaikille maille oli asetettu 25% tullit, ja muut maat asettivat vastatulleja. Lopputuloksena oli USA:ssa  2.5% tulojen lasku ja 5.5% hintojen nousu.

Kaikkein pahimmin uudet tullit iskevät halpatuontimaihin kuten Vietnam ja Indonesia. Myös Japani saa kovan iskun huolimatta siitä että ovat kaikin keinoin yrittäneet liehitellä jenkkejä.

Hyvä kysymys on kuinka kauan tämän tilanteen annetaan jatkua. Jotkut senaatin republikaanit ovat jo ilmaisseet tyytymättömyytensä, syystäkin. Millä oikeudella presdentti on ominut senaatille kuuluvan vallan? Uskon että pörssikurssien lasku jatkuessaan varsin pian aiheuttaa senaatin kurinpalautuksen. Trumpista on osuvasti todettu että hänhän ei varsinaisesti ole republikaani eikä konservatiivi, lähinnä eksentrikko. Vanhan liiton Reaganilaset republikaanit seuraavat varmastikin kauhunsekaisin tuntein Trumpin toimia, ja miettivät miten tätä voisi suitsia tekemättä poliittista itsemurhaa.

Äänestäjäkunnassa moni omistaa osakkeita. Kovin MAGA-porukka on edelleen tyytyväinen Trumpin toimintaan, mutta muiden republikaanien joukossa tyytyväisyys hiipuu nopeasti.  Valkoisen talon väki klownit saattavat elää MAGA-kuplassa, mutta todellisuus tulee kyllä vastaan, viimeistään vihaisten miljardöörirahoittajien muodossa.

Mielenkiintoista on myös seurata mitä EU tekee. On väläytelty että vastatoimet koskisivat erityisesti palveluja (siis USA:n teknojättejä). Tätä vientiähän ei Trumpin laskemissa edes ole olemassa.  Mutta esteenä on Italian Meloni, jonka tuki tarvitaan ns.  ”bazookan” käyttöönottamiseen.

Mitä teen itse? En juuri mitään. Nahka on monessa, aina ainutlaatusessa, kriisissä kovettunut. Kurssit laskevat, joskus nopeasti, mutta niihin reagoiminen kaupankäynillä onnistuu jotenkin aina ajoitukseltaan aivan väärin. Tässä tapauksessa kriisi on yksittäisten ihmisten päätösten aiheuttama, ja on yhtä nopeasti kumottavissa toisilla päätöksillä. Toisin oli esimerkiksi koronakriisin aikana.

Odottelen siis, ja saataan tehdä joitakin pieniä lisäostoja kun hinnat näyttävät houkuttelevilta.

 

Arvonmuutokset: Vuoden alusta  -6.2%, alusta (27-05-2010) +201.7%

 

Lisää tietoja salkkusivulla

Vastaa

Related Posts