Omat Rahat Katsaus: Tylsät markkinat ovat parhaat markkinat

Sijoittaminen

Tylsät markkinat ovat parhaat markkinat. Pörssikurssit hivuttautuvat pienin liikkein vähitellen ylöspäin. Uusia all-time-high lukuja tulee tasaiseen tahtiin ilman suurempaa draamaa. Myös valuutata liikkuvat hyvin maltillisesti. Karhut nukkuvat siis nyt -ei talviunta- vaan ehkä kovien helteiden aiheuttamaa siestaa. VIX-pelkoindeksi on matalalla. Mutta eivät kaikki ole rauhallisia. Optiomarkkinoilla on näkyvissä että myyntioptioita on ostettu huomattavasti enemmän kuin osto-optioita. Sijoittajat siis varautuvat mahdolliseen pörssilaskuun. CBOE SKEW-indeksi on noussut ennätyskorkeaksi (170), mikä siis kuvaa myynti-optioiden suurta suosiota osto-optioihin verrattuna.

USA:n työllisyystilastot osoittavat voimakasta työllisten kasvua. FED:n mahdollisia koronnostojen aikaistamista hermoiltiin hetken, mutta sekin meni ohi. USA:n pörssikurssit jatkavat ylisuoriutumista 39% vuosinousulla valmiiksi korkeasta arvostustasosta huolimatta. Mutta vaikka yritysten tuloskaudesta odotetaan loistavaa, on kursseissa jo mukana hyvin paljon kasvua. Ehkä karhulla on kuitenkin toinen silmä raollaan?

FT:n mukaan (vaatii tilauksen) odotetaan nyt painopisteen muutosta pääomakeveistä platformi- ja ulkoistaja-yrityksistä pääomaraskaisiin yrityksiin. Näitä muutoksia ajavat;

  • Chippipula: Japanissa, Euroopassa, Kiinassa ja USA:ssa on herätty siihen että puolijohteet ovat Taiwanin TSMC:n ja Korean Samsungin kahden kauppaa. Puolijohdetehtaiden investoinnit vaativat kymmeniä miljardeja. Japanissakin on todettu että vaikka puolijohdeteollisuutta on, se on keskittynyt vanhemman sukupolven teknologiaan jota käytetään tällä hetkellä autoissa.
  • Vihreä energia: Tuulivoimapuistot ja Akku-Gigatehtaan ovat raskaita investointeja.
  • Resilienssi (Sitkeys?): Halpoja hintoja tärkeämmäksi on nousemassa toimitusten varmuus. Kaikesta on pulaa, puolijohteista muoviraaka-aineisin. Tuotantoa tuodaan lähemmäksi kotipesää ja omaan valmistukseen investoidaan lisää.

Kotisuomessa ilahduin, kun Solwers listautui pörssiin. Olin jo aikaisemmin osallistunut yhtiön joukkorahoituskierrokseen Invesdorin kautta. Tällaiset joukkorahoitus-exit mahdollisuuksia kaivataan enemmän.  Minusta tällainen malli tuntuu paremmalta kuin nyt muodissa olevat SPAC-listautumiset. Möin kutenkin nyt osakkeet pois mukavalla voitolla.

Muuten minäkin kuvan karhun lailla olen ollut muuten melko unelias pörssiliikkeiden kanssa.

Indeksifuturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1), FTSE (FFc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank

 

 

Salkkutapahtumat

Kuukauden Nousijat: Hour Glass (+21.6%), Villeroy&Boch (+5.3%), Bilia(+4.9%)

Kuukauden Laskijat: VW (-11.9%), Austevoll (-9.9%), Porsche (-8.3%)

Osingot: KID, Austevoll, Brazil small cap, Itochu, H&T Group, Tokyama, Ihara Science, Corning, Murata

Ei muutoksia salkkuun

Muutamia keskeisiä salkkuvaluuttoja

 

Pelkoindeksit: VIX (VXc1 – USA) ja VSTOXX (FVSC1 – Eurooppa). Lähde Saxo bank 

SKEW

2 thoughts on “Omat Rahat Katsaus: Tylsät markkinat ovat parhaat markkinat

  1. Kun kaikesta on pulaa niin silloin yleensä aletaan rakentaa uutta kapasiteettia ja sijoittajat kiinnostuvat investointihyödykkeitä tuottavista. Nämä ovat varmaankin niitä FT:n mainitsemia pääomaintensiivisiä.

Comments are closed.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla