Omat Rahat: Onko Saksassa vara parempi?

Pohjois-Saksa IS-asemasta nähtynä.

Saksan kiinteistösijoitusmarkkinoilla kuohuu. Asuntojen hinnat nousevat ja samalla odotetaan voukrien lähtevän nousuun. Jonnekin lukuisat pakolaiset on sijoitettava. Vuokralla-asuminen on saksassa yleistä, mutta sijoitusasuntojen omistus on hyvin hajaantunutta. Suuri osa vuokra-asunnoista on yksityisten omistamia. Mutta konsolidaatio on alkamassa.

Pelin avasi Deutsche Wohnen joka teki ostotarjouksen pienemmästä pääasiassa Berliinissä toimivasta LEG Immobilien AG:sta. Muutamaa päivää myöhemmin alan suurin yritys Vonovia tekee ostotarjouksen Deutsche Wohnen AG:sta, sillä ehdolla että LEG:n ostosta luovutaan. Markkinoilla uksotaan ilmeisesti että DW:n omistajat kallistuvat Vonovia:n suuntaan, koska DW:n kurssi on prosentin parin päässä Vonovia:n tarjouksesta. Sensijaan LEG:n kurssi on laskenut.

Muutamia Saksalaisia vuokra-asunto yrityksiä:

Yritys P/E TTM P/B P/CF Osinkotuotto
Vonovia 19.2 2 29 2.30 %
Deutsche Wohnen 5.9 1.4 6.1 1.80 %
LEG Immobilien 40 1.7 40 2.80 %
TAG Tegernsee immobilien 16.2 1.4 14.7 4.50 %

DW on ollut velkavivutuksessa konservatiivisin. Eniten velkaa kolemsta yllämainitusta on Vonovialla joka on menestyksekkäästi aikaisemmin tehnyt yritysostoja joilla on saavutettu jopa luvattua suurempia säästöjä.

Henkilökohtaisesti minusta markkinatilanne vaikuttaa kiinnostavalta, Mutta satsatako Vonoviaan vai DW:n osakkeeseen josta saisi vielä pienehkön preemion kaupan toteutuessa?

Ehkä pitäisi mieluummin välttää sekavaan tilanteeseen jpoutuneet yritykset ja valita pinempi TAG Tegernsee. Yhtiö on yllämainittuja velkaantumeempi, mikä kuitenkin saatta olla hyvä stratgeia tässä markkinatilanteessa.

2 thoughts on “Omat Rahat: Onko Saksassa vara parempi?

 1. mielenkiintoista

  Kiitos analyysistä. Mielenkiintoista on Saksankin markkinoilla. Minkälaisissa kaupungeissa ja paikoissa ko. firmojen asunnot sijaitsevat eli kuinka hajautettuja asuntosijoitukset ovat? Kokonaisia kerrostaloja lähiöissä vai yksittäisiä kohteita siellä täällä, ketä / minkälaisia henkilöitä niissä asuu? Asuntojen kunto, tulevat korjaustarpeet vai dynamiittia alle?

  Jotenkin saksassa liikkuessa on tullut mieleen silmämääräisesti arvioituna että kantasaksalaiset muuttavat pieniin OKT-keskittymiin lähelle autobahneja ja kaupungeissa ulkomaalaistaustaiset keskittyvät omille alueillensa, kun saman kulttuurin edustajat haluavat asua omiensa joukossa. Parvekkeiden sateliittilautasindeksi onkin nousussa ja se on näkynyt eri alueiden hintatasossa. Lisääntyvä kysyntä EU:n ulkopuolelta tulevien henkilöiden massamuutto tietysti lisää asuntojen kysyntää, mutta miten käy asuntojen arvostuksen eri alueilla pidemmällä aikavälillä?

  Olisiko raksapuolella mielenkiintoisia firmoja?

   

   

   

Comments are closed.

Related Posts