Omat Rahat:Toimivat osakevalinnan tekijät

Credit Suisse Global Investement returns yearbook nostaa tänä vuonna esille kiinnostavan teeman: Mitkä faktorit eli osakevalinnan tekijät ovat toimineet pitkässä perpsektiivissä (1900-2016).

Viisi valittua tekijää ovat:

  • Arvo: Matala P/B (price to book).
  • Momentum: Kurssivoittajat jatkavat nousuaa, häviäjät laskua.
  • Tuotto: Korkea osinkotuotto tuo korkeamman kokonaistuoton.
  • Koko: Pienet yritykset tuottavat  suuria paremmin.
  • Matala volatiliteetti: Matalan volatiliteetin (vakaa osakekurssi) osakkeet tuottavat paremmin

Matalasta volatiliteetistä todetaan että suurin etu saavutetaan välttämällä kaikkein volatiileimmät osakkeet. jos kaikki osakkeet jaetaan viiteen osaan (kvintiiliin) volatiliteetin mukaan, korkein kvintiili tuotti vuodesta 1963  4.1% vuodessa, kun muut tuottivat 10.9%. Eli tekijä tuntuu osittain toimivan ja käy järkeen. Kaikkein riskipitoisimpia arpalappuja kannattaa välttää.

Momentum toimii myös. 6-1-6 startegia, eli etsitään pörssin eniten noussut viidesosa, odotetaan kuukausi, ja pidetään näitä osakkeita kuukausi on tuottanut hyvin. Hajontaa tuotoissa on hyvin paljon, mutta sadassa vuodessa tämä startegia on USA:n markkinoilla tuottanut erittäin hyvin. Voittajaosakkeet ovat tuottaneet keskimäärin 17.5% vuodessa,. Erotus ”häviäjiin” on myös melkoinen, 7.4% vuodessa. Tekijän käyttö saattaa kuitenkin johtaa merkittäviin kaupankäyntikuluihin, joten sitä ei suositella yksityissijoitajille vaan lähinnä vipurahastoille. Tekijään liittyy myös korkea riski. Kun se toimii huonosti se toimii todella huonosti, eli takkiin tulee kunnolla. Tekijä kuitenkin esiintyy kaikilla 23 tutkituilla markkinoilla ja sen merkitys on itse asiassa kasvanut viime vuosina muista tekijöistä poiketen.

Tuotto eli korkea osinkotuotto tuntuu myös ennustavan ylituottoja, mutta vaikutus on pienehkö. Sadan vuoden jaksolla korkeatuottoiset jenkkiosakket ovat tuottaneet 11.3% vuosituoton, kun taas osingottomat osakkeet ovat tuottaneet 8.5%.

Koko eli yhtiön markkina-arvo on myös merkittävä. Pienet yritykset tuottavat suuria paremmin. Amerikkalaiset micro-cap yritykset tuottivat sadan vuoden jaksolla 12.7%, kun suuryritykset tuottivat 9.7%.

Arvo. Matalalle arvostukselle on olemassa useita eri mittareita mutta vuosikirja käyttää korkeaa Book to market – suhdetta. Tällä tekijällä saavutetaan 12.9% tuotto kun korkeasti arvosteuilla yhtiöillä vain 9.3%. Vuoden 2008 jälkeen suoritukset eivät ole oleet kovin hyviä.

Arvostettujen tutkijat Elroy Dimson, Paul Marsh ja Mike Staunton tulevat lopputulokseen että nämä 5 tekijää ovat toimivia. Näistä neljä ovat sopivia pitkään ”buy and hold” salkuun. Viides eli momentum tuntuu tehokkaimmalta, muttaa vaatii paljon työtä ja aiheuttaa slkuun jatkuvaa kiertoa.

Related Posts