Onko SEB Räntehedge Alpha suojarahasto (hedge-rahasto)

En malta olla tarttumatta Talouselämä-lehdessä 25.11.2011 olleeseen kirjoitukseen ”Kas, Hedgethän tuottivat voittoa”
Kirjoitukseen oli kerätty Suomen rekisteröityjen hedge-rahastojen tuottoa ja tietoja siitä miten eläkevakuuttajien hedge-sijoitukset ovat menestyneet.

Tuo osuus suurien instituutioiden hedge-menestyksestä oli mielenkiintoinen: kuudesta yhtiöstä neljässä sijoitukset olivat plussalla ja vain kahdella tappiolla.

Itse rahastojen menestystä koskevat luvut olivat varmaan suoraan rahastoraportista ja SEB Räntehedge Alpha kirjoituksessa harhaanjohtavia: 12 kuukauden tuotoksi kerrottiin 8,4 % ja osuudenomistajien lukumääräksi Suomen suurin yli 30000.

Nimittäin tuo SEB Räntehedge Alpha rahasto on pohjoismainen kummajainen: Rahasto on rekisteröity Suomeen mutta asiakkaat ovat Ruotsissa, jotka käsittääkseni saavat siitä jonkinlaisen veroedun.
Suomalaisia asiakkaista ei välttämättä ole paljoa, koska Suomen SEB eli SEB Gylleberin sivuilta ei rahastoa löydy. Sen sijaan SEB Räntehedge Alphan kaikki esittelyaineisto on SEB Ruotsin sivuilla. Eli arvattavasti noista 30738 asiakkaasta ainakin 30000 on ruotsalaisia.

Toinen suomalaissijoittajalla hämäävä on rahaston sijoitukset, jotka ovat kruunuissa ja ruotsalaisissa korkokohteissa. Viimeksi kuluneen 12 kuukauden 8,4 % tuotosta suomalaissijoittajalle puolet tulee kruunun kurssita koska ruotsalaissijoittajan tuotto on ollut vain 4,3 %.

Tämä valuuttakurssista aiheutuva lisäriski – tai tuotto – on syy miksi SEB Räntehedge Alpha  ei ole omassa seurannassani. Minusta hedgen tulee olla suojapaikka eikä spekulaatiokohde.

 

Related Posts