Orgaanisesti kasvavat ja voittoa tekevät yritykset ovat todellisia helmiä

Sijoittaminen

Voittoa tuottavaan ja/tai kasvavaan yritykseen kannattaa sijoittaa. Ohessa Suomen pörssin suurien ja keskisuurten yritysten joukosta ne, jotka kuuluvat parhaisiin kasvajiin (liikevaihdon kasvu edellisten 3v aikana yli 10% vuodessa).

Kaikki kasvu ei ole yhtä arvokasta. Orgaaninen kasvu on kaikkein arvokkainta. Orgaaniseen kasvuun kykenevän yrityksen johto ja työntekijät ovat osoittaneet osaavansa tuottaa parasta lisäarvoa yhteiskunnalle ja heihin myös sijoittaja voi luottaa.

Kannattavalla yrityskaupalla saatu kasvu voi sekin olla sijoittajan kannalta toimiva ratkaisu. Mutta kaikki yrityskaupat eivät ole onnistuneita. Ostavan yrityksen liikevaihto ja voitto voivat yrityskaupan seurauksena kasvaa, mutta sijoittajan kannalta kauppa on kannattamaton jos ostettavasta liiketoiminnasta on maksettu liikaa ylihintaa.

Jotkin toimitusjohtajat tapaavat ostaa voittoa tuottavia liiketoimintoja pienellä ylihinnalla. Ostavan yrityksen liikevaihto ja voitto kasvavat ja tasevarallisuuttakin tulee lisää.  Maksetun ylihinnan ongelma, kasvanut velkataakka, rasittaa toden teolla vasta vuosien jälkeen. Oston tehnyt toimitusjohtaja on silloin jo seuraavassa yrityksessä.

Kannattaako kasvuyrityksiin sijoittaa? Liikevaihdon kasvu on terve merkki erityisesti silloin, jos edes osa kasvusta on orgaanista.  Jos yritys tuottaa positiivista operatiivista kassavirtaa ja vielä kasvaakin niin kyllä siihen kannattaa sijoittaa. Mutta toki kannattaa aina tarkistaa että ei osta liian kallista. Orgaanisesti kasvavat yriykset ovat korkealle arvostettuja. Niistä kannattaa maksaa hyvä hinta, mutta ei liikaa.

 

 

 

One thought on “Orgaanisesti kasvavat ja voittoa tekevät yritykset ovat todellisia helmiä

  1. Listan kärjessä on Fortum, joka kasvaa orgaanisesti ydinvoiman avulla. Uniperin osto oli kuitenkin tärkein Fortumin kasvusysäys! Saattaa toki odottaa, ettei Ukrainan sotaa tule (?), jolloin Uniper alkaa tuottaa entistäkin paremmin? Nordstream 2 putki tulee sittenkin kyyttöön, ja Euroopassa rauha jatkuu? Eniten silloin voittaa Fortum ja Suomi?! Uniperin voittokulku vahvistuu ja Fortumin asema Suomen huipulla jatkuu? Tällaista lahjaa Eurooppa saatamme odottaa rauhan vallitessa v. 2022, ellei joku mutka tule matkaan?

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä