Osakkeista saa noin 3,9% tulostuottoa

Osakkeista saatava keskimääräinen tulostuotto (yritysten tulokset jaettuna pörssiarvolla) on viimeisen 150 vuoden aikana vaihdellut paljon maltillisemmin kuin osakkeiden hinnat. Syynä on se, että osakkeet usein hinnoitellaan pörssissä niin, että niistä saa hieman vastaavaa yrityslainaa parempaa tuottoa.

USA:n S&P500 osakkeet tuottavat pörssijoittajalle tällä hetkellä noin 3,9% tulostuottoa (oheinen kuva) ja tämä on vähän vastaaville yrityslainoille maksettavaa korkoa suurempi. Osakkeet ovat tällä kriteerillä oikein hinnoiteltuja. Mutta korot ovat matalalla eikä korkotasossa ole paljon varaa mennä enää alaspäin eikä myöskään osakkeissa pitäisi olla paljoa nousuvaraa.

Osakkeista saatava tulostuotto on käväissyt korkealla suurin piirtein samaan aikaan inflaation kanssa. Tämäkin on ymmärrettävää. Inflaatio nostaa korkoja ja samalla nousevat myös sijoittajien osakkeille kohdistamat tulostuottovaatimukset. Erityisen hyvin tämä näkyy vuoden 74 öljykriisin jälkeen jolloin osakkeiden arvot romahtivat niin alas, että tulostuotto nousi peräti 14% tasolle. Samalle tasolle kuin inflaatio ja korkotaso. 

Pörssiromahdukset ajoittuvat poikkeuksetta tilanteisiin jolloin tulostuotto on pientä tai kohtuullista. Tulostuotto lähenteli 2% taso silloin kun IT- kupla oli kuumimmillaan vuonna 2000. Oleellista on kuitenkin korkotaso. Jos tulostuotto alittaa yrityslainoista saadun nimelliskoron niin osakkeet lähtevät yleensä laskuun. Tämä ei ole täysin rationaalista käyttäytymistä. Osakkeissa on myös substanssiarvoa, johon inflaatio ei vaikuta, mutta rationaalista tai ei niin osakket kuitenkin aikaa myöden laskevat, jos niistä saa yrityslainoja heikompaa tulostuottoa.

Lisää tietoa:

Yrityslainojen tuotto

S&P500 pe

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen