Pienhiukkasten vähentämiseen kannattaa panostaa

Mikä saa minut kirjoittamaan ilmanlaadusta täällä Suomessa kaukana kaikista päästöistä? Syy on yksinktertainen. Todennäköisesti tuhansia suomalaisia kuolee tänäkin vuonna kehnon ilmanlaadun aiheuttamiin sairauksiin – moninkertaisesti liikennekuolemiin verrattuna.

Erityisenä huolena ovat dieselautojen ja huonon polton aiheuttamat pienhiukkaset. Ne sisältävät kaikkia mahdollisia orgaanisia yhdisteitä mitä maa päällään kantaa. Osa on supermyrkkyjä ja osa hyödyllisä, mutta paha on voitolla. Sattuma tekee harvoin hyvää työtä.

USA:n suurten kaupunkien ilmanlaatu oli 1970 luvulla huonoa ja tuon ajan kokemusten perusteella on olemassa pitkäaikaiseen seurantaan perustuvia arvioita siitä, miten pienhiukkaset lyhentävät kaduntallaajan elämää. Tulokset ovat häkellyttäviä. Los Angelesin, New Yorkin ja Chicagon asukkaat saavat nyt parantuneen ilmanlaadun takia noin 2 vuotta pidemmän elämän. Kun pienhiukkaspitoisuus laskee noin 10ug/m3 niin elinikä pitenee noin 0,6 vuodella näin väittää eräs luotettavan oloinen tutkimus

Mitä tämä tarkoittaa suomalaisen kannalta? No sitähän se tarkoittaa, että Mannerheimin tien asukki menettää noin vuoden elämästään Heinolaan tai Vaasaan nähden, jos ilmatieteenlaitoksen ilmanlaatuporttaalin antamiin vuosikeskiarvoihin on uskominen. Näyttäisi siltä, että voimme muutamalla yksinkertaisella toimenpiteellä välttää noin tuhat ennenaikaisia kuolemaa vuodessa:

  • nastattomien talvirenkaiden suosiminen vähentäisi katupölyä
  • dieselhenkilöautoja voisi hieman rangaista niistä haitoista, joita tuo kulkupeli aiheuttaa kanssaihmisille
  • puun polton tulisi tapahtua suurissa, usean megavatin laitoksissa, joissa päästöjä voidaan valvoa ja estää (pienpolttoa kaupunkialueilla tulisi välttää)
  • voisimme pyrkiä hieman harvempaan kaupunkirakenteeseen jolloin viheralueille jää tilaa eivätkä ihmiset asu niin lähellä suuria teitä ja päästölähteitä

Turvallisen liikenteen ja tupakoinnin vähentämisen eteen on tehty paljon ja hyvästä syystä. Paljon on tehty myös meille suomalaisille täysin yhdentekevän hiilidioksidipäästöjen vähentämistavoitteen eteen. Ilmansaasteet ja niistä varsinkin pienhiukkaset vaikkuttavat oikeasti meidän elämäämme lyhentävästi. Niiden vähentämiseksi voisi ja kannattaisi tehdä enemmän. On kallista ja epämieluisaa torjua syöpää tai sydänsairautta silloin kun sen on saanut. On paljon mukavampaa ja halvempaa vähentää pienhiukkasia ja elää terveempää elämää ilman syöpää ja sydänsairautta. 

Lisää tietoa:

One thought on “Pienhiukkasten vähentämiseen kannattaa panostaa

  1. puunpolton päästöt

    Kyllä nykyaikaisilla omakotikattiloilla voidaan saavuttaa samat pienhiukkaspäästölukemat kuin suurissa laitoksissa.Ratkaisevan tärkeä tekijä on vain puun kuivuus ja riittävän ilmansaannin takaaminen.

Comments are closed.

Related Posts