Osingolla vaivattomasti keskituottoon

Sijoittaminen

Teleoperaattorit ovat erittäin tylsiä ja pääosin helppoja sijoituskohteita. Alan murroksesta jauhetaan ajoittain erinäisten teknologisten mullistusten visioilla, suutariksi ovat tähän asti jääneet.

Tasainen junnaaminen on operaattoreille ominaista, koska teleala kokonaisuutena kasvaa hitaasti. Toisaalta ne tahkoavat enimmäkseen kovaa katetta ja muhkeaa osinkoa, kuten Yhdysvaltojen toiseksi suurin operaattori Verizon.

Se on ollut vähän kaksipiippuinen tapaus koronasta asti. Alan kireä kilpailu on hiukan kiusannut kannattavuutta, viime vuonna inflaatio – joka onneksi jo helpottaa. Samoin huippukorkeat korot ainakin hetkellisesti.

Ja suunta viipottaa hissukseen muutenkin pääosin myönteiseen. Q4 Verizon yksi parhaaseen liikevaihtoonsa koskaan vähän alle 35,7 miljardilla.

Kasvua vertailukaudesta vajaa kaksi prosenttia ei vedä tuolia alta, mutta ansaitsee kunnioitusta hitaan kasvun alalla. Eipä meilläkään Elisa kaksisesti kasva, joskin tasaisesti ja kannattavasti kuten aina.

5G lunastaa lupauksiaan

Verizon sai lähes miljoona uutta asiakasta houkuttelevista iPhone 16:n vaihtosopimuksista, Black Friday -kampanjoista ja uusien myPlan-tarjousten käyttöönotosta. Langattomien palveluiden myynti parani 3,1%.

Vaikuttaa siltä, että Verizonin vahva 5G-verkko taustanaan massiiviset ja myös kalliit infrainvestoinnit kantavat lopulta hedelmää. Sinne Verizon panostaa jatkossakin.

 

Liikevaihto nipisti niukkaan ennätykseen Q4

Samaa vakaahkon kitukasvun linjaa edustaa oikaistu osakekohtainen tulos 1,10 dollaria (1,08). Vaatimatonta muuten, muttei osakkeen hinnoittelun valossa.

Jenkkiosakkeita soimataan kalliiksi. Onhan niitä, ei kyllä koske Verizonia pätkän vertaa millään mittarilla.

Kassavirta lavea

Myönteistä oli kulujen lasku, yleismenot jopa yli -8%. Tuskin tuollaisena voi kauan jatkua, hyvä merkki kuitenkin.

Kassavirta on vahva teleoperaattoreiden tapaan. Q4 se ylsi liki 11 miljardiin, josta investoinnit ottivat viisi ja osingot vajaa kolme miljardia. Lopulla Verizon lyhensi velkojaan.

Vuositasolla luvut ovat samantyyppiset. Epsiä 4,14 dollaria, vapaata kassavirtaa per osake hiukan enemmän.

Kassavirta riittää vaivatta menoihin ja osinkoihin

Korkomenot olivat samat kuin vuosi sitten, vaikka korot korkeammalla. Tilannetta avitti velan lyhentyminen 16 miljardilla vuodessa. Se on paljon.

Toki sitä vielä jäi 121 miljardia. Raskas investointiputki toi velkaa, nyt Verizon maksaa sitä pois ja kerää tuloja panostuksistaan.

Ohjeistus, joita Verizon latelee varovasti muistuttaen olosuhteiden voivan muuttua odottamatta, tarjosi jonkun prosentin kasvua liikevaihtoon ja tulokseen. Ongelmia ei näy, sillä kauppasota tuskin pahemmin kiusaa kotimarkkinayhtiötä.

Osinko turvaa keskituoton

Oikein pahaksi ärtyvä tullinokittelu saattaisi nostaa laitemenoja ja inflaation repeäminen korkoja. Ollaan nyt ainakin hiukan optimistisia.

Osinkosuhde on ongelmaton. Korkea joskin hitaasti kasvava osinkovirta jatkuu näkyvään tulevaisuuteen. Ja se on Verizonin omistamisen pointti.

Noin 7% osinko vastaa osakkeiden keskituottoa. Osinko kasvaa noin inflaation tahtia eli tarjoaa inflaatiosuojan.

Verizon kuuluu osinkosijoittajan työkalupakkiin

Jokseenkin varmaa mukavaa käteistuloa. Muita varsinaisia nousuja ei Verizonilla kannata haaveilla elleivät korot laske voimalla, jolloin sekä tulos paranee että osakkeen hinnoittelu kallistuu eli kurssi nousee.

Ehkä joskus tai sitten ei. Tälläkin tuotolla konservatiivinen sijoittaja saa melko varmasti sen mitä tilaa vuosiksi eteenpäin.

Osake on ostohintainen, joskin voi yhä heilua useita prosentteja markkinamylläköissä huolimatta tasaisesta taloudestaan.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

One thought on “Osingolla vaivattomasti keskituottoon

  1. Olen ostanut operaattoriltani jo 35 vuoden ajan kaksi asiaa:’
    – liittymän kännykkään
    – internet liittymän

    Kännykät ja internet liittymien teknologiat (ISDN->ADSL->3G->4G->5G->….) ovat vaihtuneet, mutta yksi ei muutu ja se on hinta. Hinta on aina reaalisesti nykyrahassa 25€/kk/liittymä.

    Jos kaikki toimivat samoin, niin ei ole ihme että operaattorien ja verkkolaitevalmistajien liikevaihdot polkevat paikallaan. Kun systeemiin tulee vuodesta toiseen rahaa tietty vakiomäärä kuukaudessa niin mistä sitä kasvua voisi syntyä.

Vastaa

Related Posts