Ostopäälikköjen pessimismi kääntymässä (?)

Saksan IFO tutkimuslaitoksen mittaama suhdanneindeksi osoittaa pientä piristymisen merkkiä (kuva vasemmalla). Voiko tämä olla totta! Merkit muutoksesta olivat näkyvillä jo kuukausi sitten ja ostopääliköt ovat kaikkialla maailmassa (USA, Kiina,..) nyt hieman positiivisempia kuin vain kuukausi sitten.

Mutta onko muutos pysyvää ja seuraako tästä vähitellen käänne? Muutoksella on selvä syy. Vuoden 2010 nousukauden aikana tuotantoketjuun sitoutui puolivalmisteita ja tästä aiheutui ylimääräistä kysyntää ja odotuksia. Tuotentoketju ei vedä ikuisesti jos kysyntä ei ole kuluttajavetoista ja vuoden 2011 alkuvuoden aikana tuo ylimääräinen tuotantoketjusta aiheutuva kysyntä purkautui. Nyt ollaan palaamassa normaaliin. Käänne ei vielä heijasta parannusta valtionhallintojen aihauttamassa kriisissä ja siksi emme voi olla varmoja siitä, että orastava käänne tuo pysyvää lohtua.

Sudannekello ennakoi orastavaa käännettä

Saksan IFO:n mittaama suhdannekello on myöskin pysähtynyt. Yleensä suhdannekellon pysähtymistä seuraa jonkinlainen muutos. Mutta suhdannekellokaan ei kulje kellon tarkkuudella – yllätyksiä voi tulla. Suhdannelasku on nyt kestänyt vähemmän aikaa, kuin suhdannalaskut yleensä, emmekä sen perusteella voi vielä odottaa pysyvää käännettä ennen kuin ehkä keväällä 2012.

Saksan IFO instituutin mittaama suhdannekello (Lähde: IFO)

Suhdannetilanne kiertää kellon lailla tätä nelikenttää:

 Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
 Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
 Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
 Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja


 

Valtiontalouksien huono hoito jatkuu todennäköisesti vielä vuosia

Valtiohallintojen kelvottomaan taloudenpitoon emme voi odottaa nopeaa muutosta. Kyseessä on päätöksenteokomenetelmiin liittyvä systeeminen virhe, jonka mahdollinen korjaaminen kestää vuosikymmeniä. Esimerkiksi Euroalueen mahdolliseen hajoamiseen ja siitä seuraaviin pankki- ja rahoituskriiseihin liittyviä sivuvaikutuksia on tällä hetkellä vaikea ennustaa.

 

 

Related Posts