Cisco ostajana Nokia Siemens Networksin saanerauksen jälkeen

Nokia Siemens Networks (NSN) ilmoitti eilen ryhtyvänsä merkittävään yrityssaneeraukseen uuden mobiiliin laajakaistaan keskittyvän strategian mukaisesti. Saneeraus merkitsee monien tämän hetkisten liiketoimintojen alas ajoa ja sen myötä noin 20% henkilöstösupistuksia. NSN karsii rönsyt ja parantaa kannattavuuttaan ja pyrkii tällä tavoin tekemään itsestään houkuttelevan myyntikohteen. Rönsyjen karsimisesta on esimerkkinä NSN:n mikroaaltolinkkiliiketoiminnan ilmoitettu myynti kanadalaiselle DragonWave-yhtiölle (http://www.piksu.net/artikkeli/rip-mikroaaltolinkit-suomalaisen-elektroniikkateollisuuden-kehityskertomus).

Nokia Siemens Networks syntyi keväällä 2007 Nokia Networksin ja Siemens Communicationsin yhteenliittymänä. Yhdistämisen sponsoreina ja kummisetinä olivat Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo ja Siemensin toimitusjohtaja Klaus Kleinfeld. Kleinfeld syrjäytettiin jo saman vuoden kesällä ja Kallasvuo vuoden 2010 syksyllä, minkä jälkeen Kallasvuo toimi vielä vuoden NSN:n hallituksen puheenjohtajana. Puheenjohtajavaihdoksen myötä alkoi NSN:n jo viivästynyt saneeraus.

Syntyessään vuonna 2007 NSN oli liikevaihdoltaan noin 17 BEur ja henkilöstöltään noin 60000 yritys, joka oli markkinaosuudeltaan toinen heti Ericssonin (19 BEur) jälkeen. Tänään vastaavat luvut ovat 13 BEur, 74000 ja markkinaosuuksissa neljäs. Ericsson ja kiinalainen Huawei kisaavat nyt ykköstilasta lähes 23 BEur:n liikevaihdolla. Mergerin alkuperäinen tavoite synnyttää alan markkinajohtaja on siis virallisesti katsottu epäonnistuneeksi ja on aika keskittyä kilpailukykyiseen ytimeen, mobiiliin laajakaistaan, jonka markkina kasvaa tulevina vuosina merkittävästi.

Verkko-operaattorimarkkinassa on toimija, joka usein unohdetaan, kun puhutaan Ericsson:sta, Huawei:stä, Alcatel-Lucent:sta ja Nokia Siemens Networks:stä. Tämä yritys on amerikkalainen Cisco, joka on ehdoton johtaja Internet Protocol (IP)-teknologiassa ja -tuotteissa. IP on maailmanlaajuisen laajakaistaverkon ydin ja tiedonsiirrosta vastaavat kytkimet ja reitittimet, jotka edustavat noin puolta Ciscon liikevaihdosta, joka kesäkuussa päättyneenä tilivuotena  oli 43 BUSD. Nettotulosta Cisco teki vastaavana ajanjaksona 6,5 BUSD. Yrityksen markkina-arvo on 100 BUSD:n paikkeilla ja kassa noin 45 BUSD. Ciscon toiminnan skaala ja varallisuus kestävät hyvin laihdutetun NSN:n haltuun ottamisen menestyksekkäästi. Ciscon kilpailukyky ei perustu vain teknologia- ja ratkaisuosaamiseen, vaan vähintään yhtä tärkeänä strategisena osaamisalueena on yritysostot, joiden myötä Cisco on kasvanut IP-markkinan gorillaksi.

Ciscon liiketoiminnasta vain reilu 3% on niin sanotussa langattomassa segmentissä. Näin ollen laajentuminen hallitsemaan kasvavaa mobiilia laajakaistaa ostamalla tämän segmentin osaaja Nokia Siemens Networks olisi itsestään selvyys. Tähän yritysostoon ei Ciscoa aja pelkästään mahdollisuudet vaan myös nurkan takana vaaniva kiinalainen Huawei, jolla on vahva ja edelleen voimistuva rooli niin IP- kuin mobiiliratkaisuissa. Kilpailussa mukana pysyäkseen Ericssonin olisi myös vahvistettava IP-osaamistaan, mikä hoituisi esim. yhdistymisellä amerikkalaisen Cisco-kilpailijan Juniperin kanssa.

Related Posts

Talous

”Jotain tarttis tehrä”

7.2.2024 Sauli Niinistö valtiopäivien avajaisissa lausui: ”Suomessa ei ole ollut merkittävää reaalista talouskasvua kuuteentoista vuoteen. Samana aikana julkisen sektorin huolestuttavan tuntuva velkaantuminen on jatkunut. On