Palveluyritysten suosio pääomasijoittajien keskuudessa kasvaa
Kirjoitusvuorossa Juha Mikkola
Norvestian yksi merkittävimmistä teollisuussijoituksista, Coronaria Hoitoketju Oy, hankki reilu kuukausi sitten n. 4 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Uutena sijoittajana tuli mukaan Suomen Teollisuussijoitus Oy, ja vanhat pääomistajat sekä moni yksityisomistaja kasvattivat sijoituksiaan samassa yhteydessä. Me Norvestiassa uskomme yhtiöön ja sijoitimme tuntuvasti lisää tällä rahoituskierroksella. Vaikka yhtiö on lähes velaton, kova kasvu vaatii käyttöpääomaa. Viime tilikaudella yhtiön orgaaninen kasvu oli n. 30 % ja tällekin vuodelle odotamme n. 25 % liikevaihdon kasvua, jolloin liikevaihto olisi jo aika lähellä 40 miljoonaa euroa vuositasolla.
Rahoituksen järjestäminen tällaiselle kasvuyritykselle oli oikeastaan aika helppo prosessi. Tänä päivänä sijoittajat pitävät palveluyrityksistä varsinkin, kun palvelusopimukset ovat pitkäkestoisia ja liiketoiminnan ennustettavuus on hyvä. Vielä 6-7 vuotta sitten palveluyritysten oli vaikea saada pääomasijoituksia. Tuolloin sijoittajat suosivat enemmän teknologiayrityksiä, joilla oli oma konkreettinen, fyysinen tuote.
Jostain syystä myös pääomasijoittajat käyttäytyvät ”sopulimaisesti” ja kiinnostuksen kohteet ovat ikään kuin sen hetkisiä muoti-ilmiöitä. Olen ihmetellen seurannut erään tuttavani teollista yritystä, joka kasvaa erittäin nopeasti ja on hyvin globaali yhtiö. Kun hän on lähestynyt kansainvälisiä pääomasijoittajia, 80 % sijoittajista on vastannut kategorisesti, että emme sijoita enää kuin internet-, ohjelmisto- tai peliyhtiöihin. Vielä 5-6 vuotta sitten vastaanotto olisi varmasti ollut aivan toisenlainen. Valitettavan harvoja pääomasijoittajia enää kiinnostaa teolliset hankkeet, joissa valmistetaan omaa tuotetta – varsinkin, jos yhtiöllä on merkittävää käyttöpääomatarvetta.
Yllä mainittu trendi voi tulla yllätyksenä monelle suomalaiselle bisnesenkelille. Viime vuosina on enkelirahoituksella käynnistetty satoja pieniä yrityksiä, joilla on oma konkreettinen tuote ja jotka ovat lähestymässä tilannetta, jossa nopean kasvun ja skaalautumisen avuksi tarvitaan institutionaalista pääomaa. Jos tämän hetken trendi hyljeksii teollisia sijoituksia, millä keinoin nämä yritykset saadaan ripeään kasvuun? Tämän päivän nopeasti muuttuvassa maailmassa ei enää onnistuta pelkästään ”hartiapankkivoimin”, koska globaali kilpailu muuttaa kilpailutilanteita aivan toiseen tahtiin kuin menneinä vuosina. Yrityksellä pitää olla kasvuvauhtia, jos aiotaan rakentaa jotain oikeasti merkittävää asemaa teollisuudessa – ja tämä vaatii pääomia. Me kuitenkin uskomme, että teolliset sijoitukset ovat edelleen mielenkiintoisia. Alkuvuonna olemme analysoineet n. 40 uutta hanketta ja tutkimme koko ajan mahdollisuuksia tehdä uusia sijoituksia.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Kommentit