Petteri Orpo kysyy ja minä vastaan

Yhteiskunta

(Olemme muuten asuneet samassa k-talossakin…)

Vaalikampanjassa kok. puhui valtiontalouden tasapainottamisesta, miltä pohjalta on hämmentävää, että aihetta käsitellään suoraan vain parissa kysymyksessä. Suurin osa pohtii Suomen kehittämistä. Kok:n vaihtoehtobudjetissa keskeisessä roolissa olivat mm. miljardien raideliikenneinvestoinnit (s. 37).

Suomessa on naureskeltu USA:n kampanjoita, neljän vuoden välein avataan parikin kampanjaa, jotka ovat aina ”ristiretkiä” kohti jotakin uutta ja suurta. Toisaalta esim. parit edelliset hallitusohjelmat Suomessa ovat olleet ihan samaa. Rinteen / Marinin ohjelman otsikko oli ”Osallistava ja osaava Suomi ”. Kuka tällaista edes muistaa ja mitenkäs tämä on viimeisen 4 v. aikana näkynyt, häh? Sipilän vastaava otsikko oli ”Ratkaisujen Suomi”

Inhorealistinen käsitykseni on, että ihan hyvin riittäisi sen pohtiminen, miten nykyinen yhteiskunta saadaan toimimaan. Muutoksiakin tapahtuu, mutta ne tapahtuvat hallituksen ulkopuolella sen toimista ja tahdosta riippumatta, näin se on tähänkin asti ollut. Suomessa on joukko perusvapauksia, joita hallitus ei saa eikä kykene rajoittamaan. Kansa elää tavallaan ja hallitus käy ajallaan. Erityisesti tämä koskee talouselämää, sillä elämme markkinataloudessa.

Mielipiteistäni ei taatusti tule hallitusohjelmaa, mutta jonkun vaihtoehdon esitän.

Koulutuksen ”ilmaisuus”

Pidin joskus kesäyliopistossa lukiolaisilla tarkoitetun preppauskurssin yo-kirjoituksiin. Kurssi oli varmaan raskas: 2-3 vkoa äidinkieltä monta tuntia joka arkipäivä. Oppilaat vaikuttivat innostuneilta: kurssi oli maksullinen ja (virheellinen) oletus oli, että rahalla sai oikein ”yliopistotason” opetusta, vaikka kyse oli taatusti lukiokursseista. Ilmaisuus ei luo arvostusta!

Koulutuksen hyödyllisyys

Jos taloustilanne on tiukka, mitäs jos annettaisiin vauraampien maitten huolehtia kerrankin perustutkimuksesta. Parina viime viikkona parikin nimetöntä tohtoria on mediassa ruinannut valtiolta rahaa, nimettömyyshän se varmaan on paras valtti. Olen itse opiskellut historiaa ja työskennellyt vain n. 3 v. julkisella puolella ja vuosikymmeniä yksityisellä. Jotenkin pelkään teoreettisuuden vain kasvaneen. Itse sentään olen koettanut perehtyä niinkin epätieteellisen asiaan kuin tapahtumahistoriaan. Valtavirtaa taitaa olla nykyään suomalainen kolonialismi, intersektionaalisuus ja ylipäänsä tematiikka ”A:n käsitys B:stä”.

Sosiaalituet

Keskustelu menee alta aikayksikön siihen, miten huonosti niillä pärjää. Vahingossakaan ei oteta esiin työnteon mahdollisuutta, siis keskellä työvoimapulaa. Kovin moni ottaa urakseen miettiä, miten tuet saisi maksimoitua.

Työnteon kannustavuus

Verotus on nostettu kipukynnykseen ja ”kannustinloukkuja” ei ole pitkän pulinan päälle poistettu. Toki myös työnantajien pitää miettiä asenteensa täysin uusiksi, jos eläkeläisiä halutaan työhön.

Kuvan lähde

6 thoughts on “Petteri Orpo kysyy ja minä vastaan

  1. Oleellisin Petterin taloutta koskeva kysymys oli mielestäni tämä:

    ” Yhdyttekö valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoron 8.12.2022 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja julkisen talouden sopeuttamistarpeesta? Sitoudutteko valtiovarainministeriön virkatyönä esittämään julkisen talouden tasapainottamisen mittaluokkaan tulevalla vaalikaudella? Millä keinoilla olette valmiita tasapainottamaan julkista taloutta?”

    Vastareaktiona YLE marssitti viimeiset 15 vuotta talouden linjaamme luotsanneet ”asiantuntijat” Sixten Korkman ja Labore (entinen työväen taloudellinen tutkimuslaitos) marisemaan siitä miten Kokoomus tekee väärin ajaessaan nopeita sopeutuksia.

    Sama nähtiin kun Sipilä yritti tehdä rakenteellisia uudistuksia. YLE kommunikoi tuota lakipakettia nimellä ”pakkolait”. Vihamielisen kommunikoinnin seurauksena Sipilä peruutti rakenteelliset uudistukset ja sen sijaan tehtiin ”kiky” uudistus joka oli lähinnä palkanalennus (eläkevakuutusmaksujen osittainen siirto työntekijöille). Rakenneuudistukset jäivät tekemättä ja sen sijaan mielummin alennettiin elintasoa. YLE kritisoi kiky:stä Sipilää vaikka YLE oli itse aikaansaaamassa kiky harmin.

    Mielestäni elintasomme 15 vuoden stagnaatiosta on suurelta osin vastuussa media, lähinnä YLE, joka aina osaa marssittaa esille joukon marisijoita valittamaan kuinka heidän (muusikkojen, urheilun, taiteilijoiden, työttömien, opiskelijoiden, pienipalkkaisten, vähäjärkisten, dieselautoilijoiden, sähkönkäyttäjien, finanssialan, eläkeläisten…..) tukiaan ja etuisuuksiaan leikataan. Kukaan ei marssita median eteen duunaria ja työntekijää nitisemään kauheasta verotaakasta ja syyttelemään eduskuntaa siitä että vievät vähäisenkin työn lisäarvon ja tekevät verotuksellaan ja holtittomalla velanotollaan elämän sietämättömäksi.

    1. En näe, että kyse on mediasta vaan lähinnä siitä yksinkertaisesta seikasta ettei nykyinen länsimainen talousjärjestelmä tuota oikeastaan minnekään kunnollista kasvua ilman järjetöntä velkaantumista. Otetaan esimerkiksi Ruotsi joka on valtiona pysynyt velkaantumatta (tähän asti), koska yksityinen sektori on taas hassannut rahojaan mm. älyttömään asuntokuplaan. Allaolevan linkin Iltalehden uutisessa maan valtionvarainministeri toteaa taantuman kestävän vuoteen 2025 saakka.

      https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/02acb538-424a-4262-b510-d8dd3c3121ca

      Suomi on paremmassa suhteellisessa asemassa, mutta ei täälläkään tilanne hyvälle näytä. Ennustan tilanteen huononevan vielä merkittävästi seuraavien vuosien aikana enkä olisi yllättynyt edes 20 miljardin euron budjettivajeesta tällä vuosikymmenellä. Kaikki länsimaat ovat samassa veneessä eikä Kiinakaan pelasta ketään. Lyhyellä aikavälillä voi näyttää positiiviselta, mutta todennäköisesti viimeistään syksyllä tilanne huononee. Toivottavasti olen väärässä. Väliaikaista helpotusta voi tuoda uusi rahallinen elvytys ja/tai nopeat koronlaskut. Vaikka nyt kaikki puhuvatkin vaan inflaatiosta niin deflaatiokierre on se pahin skenaario ja kohtuullisen todennäköinen. Korkomarkkinat ennustavat enemmän jälkimmäistä ainakin Yhdysvaltojen suhteen. Oikeastaan ei ole kuin kaksi vaihtoehtoa tällä vuosikymmenellä: joko hallitsematon inflaatio tai deflaatio. Taantumasta länsimaissa tulee tänä vuonna syvä ilman merkittäviä rahapolitiikan muutoksia kevyempään suuntaan. Jälkimmäinen lähelle nollakorkoja vietynä onkin sitten pissaamista lahkeeseen talvipakkasella.

      Ainoa vaihtoehto saada talous kasvuun on merkittävät muutokset koko järjestelmään niin Suomessa kuin muuallakin länsimaissa. Ne mitä niiden pitäisi olla onkin toinen asia. Suomessa niitä ei ole todellisuudessa ehdottanut kuin liberaalipuolue eikä sillä taas ole sananvaltaa. Itseäni ei oikeastaan kiinnosta uusi hallitus pätkääkään. Sillä ei tule olemaan mitään vaikutusta omaan elämääni. Syyllinen sen toimimattomuuteen tai toimimiseen löytyy peilistä. Sama pätee kaikkiin muihinkin ensisijaisesti. Yhteiskunta ei ole ratkaisu yksilöiden tai yritysten pärjäämiseen paitsi muutamille ihmisille, jotka eivät pysty pitämään itsestään huolta. Tämän pitäisi olla lähtökohta eikä minkään muun, kun uutta järjestelmää joudutaan jossain välissä tekemään.

  2. Uusi säästökohde: soten peruminen.

    ”Vantaan kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluissa työskenteli viime vuonna johtaja-nimikkeellä viisi henkilöä.

    – Koko sosiaali- ja terveyden toimialalla esihenkilöitä oli 225, kertoo Vantaan kaupungin henkilöstöjohtaja Kirsi-Marja Lievonen.

    Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella johtaja-tittelillä olevia henkilöitä on 23. Esihenkilöasemassa olevia on noin 320.”

    https://www.vantaansanomat.fi/paikalliset/5871122

  3. Puolustin aikoinaan maakuntauudistusta sillä perusteella että monet kunnat ovat aivan liian pieniä kyetäkseen hoitamaan kaikkia tehtäviä kuten:
    – Työssäkäyntialueen (maakunnan) kaavoitusta
    – Urheiluhalleja, maakuntateattereita, konserttitaloja ja muita kulttuuripalveluita. Harrastukset ja kulttuuri ovat nykyään enemmän maakunnallisia.
    – Sote palvelut organisoituivat käytännöllisistä syistä maakunnalliselle tasolle (sairaanhoitopiirit) jo ennen sote uudistusta.
    – Keskiasteen koulutuspalveluita. Monet keskiasteen koulutuspalvelut, lukiot mukaan lukien, ovat saatavilla maakuntakeskuksissa.
    – ….

    Pieleen meni. Maakuntauudistuksesta tulikin sote uudistus joka hoidettiin huonosti.
    Poliitikot ovat yleensä epäpäteviä maalikoita joiden ei pitäisi antaa vastuuta organisatoorisista muutoksista. Poliitikot ovat hyviä arvopäämäärien ilmaisijoita ja tulkitsijoita. Heidän pitäisi pysyä tässä arvokkaassa tehtävässään.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen