Pidentynyt korkea inflaatio romahduttaisi kaikki omaisuusarvot – ja tekisi yhteiskunnasta dynaamisen ja kehittyvän

Sijoittaminen Talous

Lyhyt, vuoden mittainen, inflaatiopyrähdys on Valtteri Ahti/Evli kuukausikatsauksen mukaan osakesijoitusten kannalta neutraali ilmiö. Pidentynyt korkea inflaatio on haitallinen kaikille omaisuusluokille: asunnoille, osakkeille ja korkosijoituksille. Valtteri Ahti pitää pidentynyttä korkean inflaation jaksoa epätodennäköisenä ja suosittelee panostamaan osakkeisiin.

Palkkatyötä tekevät saavat suhteellista etua korkeasta inflaatiosta

Osakkeet antavat inflaatiosuojaa silloin, jos inflaatio on matalaa tai kohtuullista. Mutta korkean inflaation kaudet ovat katastrofaalisia kaikille omaisuusluokille. Pakopaikkaa ei tahdo löytyä oikein mistään. Asuntojen reaaliarvot laskevat eikä lainapapereistakaan ole pelastajaksi.

Ainoa voittavat taho on työtä tekevä kansalainen – palkat nimittäin nousevat inflaation tahdissa ja työtätekevän mahdollisuudet hankkia asunto ja omaisuutta paranevat. Samalla yhteiskuntakierto nopeutuu ja yhteiskunnasta tulee dynaamisempi. Vanha varallisuus sulaa ja pätevät työtä tekevät kansalaiset saavat mahdollisuuden menestyä ja vaurastua. Palkalla ja ansoilla on taas merkitystä.

Raaka-aineet mestyvät korkeankin inflaation aikana

Raaka-aineet ja jalometallit ovat yleensä hyötyneet pidemmistä korkean inflaation kausista.  Raaka-aineista parhaiten pärjäsi energiasektori. Tähän voi olla syynä se, että 70- luvun voimakas inflaatio lähti liikkeelle nimenomaan öljykriisistä, joka nosti energian hintaa. Mutta muutkin raaka-aineet ja jalometallit ovat menestyneet pitkittyneen korkean inflaation jaksoina.

 

Vastaa

Related Posts

Yhteiskunta

Suomi on hyväksytty Natoon

Turkki ratifioi puolenyön aikaan. Kuvassa Niinistön twiitti aamuyöstä 31.3.

Jotenkin minulla tulee mieleen Pohjantähdestä Akseli Koskelan sanat: ”Vain lahjoista kiitetään.” Kuten presidenttikin toteaa, Suomi todellakin ON vahva ja

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com