Puukauppa piristyy ja kantohinnat kohoavat

Puukauppa käy ennätysvilkkaana ja puun hankintahinnat kohoavat taantuma-ajan tasoista selviää Luonnovarakeskuksen Luke:n keräämistä tilastoista

Tukkipuun kasvanut menekki johtuu rakennusteollisuuden piristymisestä ja kuitupuuta tarvitaan entistä enemmän nettikaupan ja elintarviketeollisuuden pakettien raaka-aineeksi. Hienopaperin ja sanomalehtipaperin kulutus laskee edelleen.

Aktiivinen puukauppa on merkki talouden elpymisestä ja orastavasta optimismista.

Puusta saa tasaisen varman tuoton

Puusta on aina saanut tasaisen varmaa tuottoa. Rakennusteollisuuden raaka-aineeksi päätyvien järeiden tukkipuiden kantohinnat ovat jo pitkään pysytelleet runsaassa 50€  / kiintokuutiometri. Nyt kuusitukin hinta lähestyy jo 60€ / kiintokuutiometri rajaa. Vaneriteollisuuteen soveltuvan koivutukin hinta on sekin kohta jo 50€ / kintokuutiometri. 

Pääosin harvennushakkuista syntyvä kuitupuu on kaikkien puulajien osalta 30€ / kiintokuutiometri tasolla.

 

 

 

2 thoughts on “Puukauppa piristyy ja kantohinnat kohoavat

  1. Puun hinta on pudonnut heinäkuussa 2016

    Puukaupan tilanne, hintataso ja siten puun myyjän asema ei ole lähellekään niin hyvä kuin mitä artikkeli antaa ymmärtää. Tuoretta tietoa löytyy tästä. Hintakehitys siis kääntyi alaspäin heinäkuussa – liekö brexit taustalla? Kauppalehti julkaisee joka perjantai Raaka-aineet -sivulla puun hintatiedot Kantohinnat-otsikolla, siitä näkee helposti useamman kuukauden hintakehityksen kerralla.

    Pitkän aikavälin hintamuutoksista saa hyvän käsityksen tästä viime syksyisestä artikkelista.

  2. Artikkelissa esitellään

    Artikkelissa esitellään hankintakauppojen hintoja. Hankintakauppojen osuus ostetusta puusta on alle 10 %. Koneellisessa korjuussa (eli noin 90 % puukaupoista) kuitupuun hinta pyörii 15 e/ kuutio kieppeillä. Pohjoisessa ei sitäkään. Puun reaalihinnat ovat laskeneet putkeen jo 30 vuotta eikä lähivuosille näytä olevan muutosta luvassa.

Comments are closed.

Related Posts