Pieniin startup yrityksiin voi sijoittaa ostamalla osakkeita ruotsalaisista startup pörsseistä
Miten pääsen mukaan sijoittamaan startup yrityksiin? Tähän on helppo ratkaisu. Ostan Ruotsin startup pörsseistä: NGM, Spotlight tai First North.
Ruotsin pääomamarkkinat ovat yksinkertaiset ja helpot. Pienenkin yrityksen on helppo listautua eikä haitallisia veroseuraamuksia ole. Toimivista markkinoista on hyötyä sekä sijoittajille että yrityksille:
- Yritykset saavat listautumisen avulla näkyvyyttä ja brandiarvoa
- Yritysten on helpompaa tehdä osakeanteja kun antiin osallistuvat tietävät että osake noteerataan päivittäin pörssissä ja sillä on likviditeettiä
- Yritysten on helpompaa saada lainamuotoista rahoitusta kun lainoittaja näkee reaaliaikaisesti mitä sijoittajat ovat ajatelleet yrityksen tulevista kassavirroista
- Yrityksille tulee tarve huolehtia että kvartaaliraportit ovat asianmukaisia ja että sijoittajaviestintä toimii kohtuullisella tavalla. Tämä jämäköittää yritysten toimintaa. Mitään ylimääräistä ei tarvitse tehdä, tavallinen proforma kirjanpito riittää, kunhan se on kunnolla tehty.
- Sijoittajien on helppo löytää sijoituskohteita ja niistä on helppo tarvittaessa luopua. Raha ohjautuu tehokkaasti niiden käyttöön jotka pystyvät tuottamaan kansalaisia mielyttäviä asioita.
- Sijoittajien on mahdollista mennä mukaan oman asiantutijuutensa mukaisiin yrityksiin ja tukea yritystään ja edetä jopa hallitusvastuuseen. Yritykset löytävät näin arvokkaita uusia ankkuriomistajia.
Starup pörsseissä on seuraavat määrät ruotsalaisia yrityksiä:
- NGM (Nordic growth market / Börse Stutgart): 80 yritystä
- Spotlight (Spotlight Stock Market AB): 145 yritystä
- First North (Nasdaq): 402 yritystä
Näiden kaikkien yritysten historialliset ja nykyiset tilinpäätöstiedot löytyvät monista FactSet:n kokoamia tietoja hyväksi käyttävistä palveluista. Yksi sellainen on Börsdata, jota tämän artikkelin kirjoittaja käyttää. Pieniä yrityksiä on paljon ja hyvästä valinta- ja vertailu- työkalusta on apua. Säästyy paljon työtä ja vaivaa.
Sijoittajamarkkinat eivät suomalaisten kasvuyritysten osalta toimi. Tähän on hyvä syy, verotus. Listattujen yritysten osinkoverotus on suomessa tehty yksityisten sijoittajien osalta kalliiksi. Omistajien ei kerta kaikkiaan kannata listata yritystään. Tämän seurauksena suomalaiset yritykset päätyvät etsimään muita, kuten ulkomaiset venture capital toimijoita tai suomen valtion erilaisia tukirahastopalveluita, rahoittamaan kasvua.
Meillä on Ruotsia toimivammat valtiokapitalistiset rahoituslähteet ja täällä valtiolla onkin taseessaan paljon yritysten riskejä, noin 30 Mrd€, joka on enemmän kuin yhdelläkään suomalaisella yrityksiä rahoittavalla pankilla. Olemme valtio-ohjatun kasvun maailmanluokan tähtitoimija.
Kuva Ichigo121212 Pixabaystä
Kirjoitit, että ”Mitään ylimääräistä ei tarvitse tehdä, tavallinen proforma kirjanpito riittää, kunhan se on kunnolla tehty.”
Wikipedian mukaan ”pro-forma” on enempi esitystapa oikaistuun tuloslaskelmaan, mistä on poistettu kertaluontoiset erät ja muu kaikki ”ikävä”. Eli pro-forma ei ole (minkään) standarin mukainen, vaan yrityksen itsensä keksimä tapa esittää lukuja.
Eräässä kirjassa ”pro-formaa” kuvattiin lauseella ”näin hyvin meillä olisi mennyt, jos ei olisi mennyt niin huonosti, kuin nyt meni”.
Wikipediasta:
The pro forma accounting is a statement of the company’s financial activities while excluding ”unusual and nonrecurring transactions” when stating how much money the company actually made. Examples of expenses often excluded from pro forma results are company restructuring costs, a decline in the value of the company’s investments, or other accounting charges, such as adjusting the current balance sheet to fix faulty accounting practices in previous years.
There was a boom in the reporting of pro forma results in the US starting in the late 1990s, with many dot-com companies using the technique to recast their losses as profits, or at least to show smaller losses than the US GAAP accounting showed.
The U.S. Securities and Exchange Commission requires publicly traded companies in the United States to report US GAAP-based financial results, and has cautioned companies that using pro forma results to obscure US GAAP results would be considered fraud if used to mislead investors.
https://en.wikipedia.org/wiki/Pro_forma
Spotlight osalta kirjanpidosta on sanottu seuraavaa:
”Redovisningsstandard
Är antingen K3 eller IFRS. Att gå från K2 till K3 är en enklare övergång än rapportering enligt IFRS. Om du inte känner till din redovisningsstandard, fråga din revisor – och på tal om det, du måste ha en auktoriserad revisor.”
En tunne noita ruotsalaisia K2 ja K3 standardeja mutta varmaan se mitä sanot ”pro-forma” kirjanpidoista pätee. Suurin osa suomalaisista yrityksistä taitaa tehdä suomalaisen ”pro-forma” kirjanpidon, joka ei taida sekään olla sen parempi kuin muutkaan ”pro-forma” kirjanpidot. Muutama vuosi sitten eräs kirjanpitotoimisto sanoi minulle että he eivät mielellään tee kirjanpitoa IFRS standardin mukaan kun kerran verottajalle riittää tämä suomalaiskansallinen ”pro-forma”.
Pörssiyritysten ja sijoitusyhtiöiden on käsittääkseni tyypillisesti pakko tehdä kirjanpito tuon kansainvälisen ja paremman IFRS standardin mukaan.
Näiden pikku pörssien pikku, pikku yritysten osalta ei kuitenkaan voi olla varma olla varma . Yrityksen kirjanpitoon pitäisi näköjään perehtyä jos haluaa varmuuden.
Moi, kysymys kaikille, joilla käsitystä noteeraamattomien pohjoismaisten yhtiöiden kauppapaikoista…
Pörssistä poistuu yhtiöitä, joilla on esim heikko vaihto, ja joilla on sen jälkeen hankala käydä kauppaa. Osakkeet eivät ole enään arvo-osuustilillä, vaan ne näkyvät yhtiön osakasluettelossa. Tunnetteko näiden kauppapaikkoja ja myyntikäytöntöjä?
Esim jos jotain kiinnostaa niin olisi Northern Drilling, norjalainen öljynporausyhtiö, jolla ei toimintaa ja joka poistui hiljattain Norjan pörssistä, viimeinen kaupankäyntikurssi 0,23 nok, ollut korkeammalla pidempään. pääomistaja Hemen Holmen, joka teki 2023 syksyllä 0,125nok ostotarjouksen, joka keräsi vain n 0,1% koska kurssi silloin jotain 0,8 nok.. lainoitusaste osakkeella oli 20% hieman ennen kuin poistui pörssistä nyt kesällä, tietoa yhtiöstä löytyy sen kotisivuilta