Pikavipit – kysyntä luo tarjontaa vai tarjonta luo kysyntää?

Jo jonkin aikaa on käyty keskustelua, pitäisikö pikavipit kieltää lailla. Pikavippiyhtiöt taistelevat kynsin hampain lakia vastaan, kun taas veikkaisin, että velkaneuvojat olisivat hyvinkin mielissään lain voimantulosta.  Pikavipit ovat suhteellisen nuori ilmiö, mutta tarjoajia näyttää riittävän.

Minulle tuli tänään yksi tarjous sähköpostiin. Tässä pari lainaesimerkkiä:

  • Pikavippi 100 €, maksat takaisin 115 €
  • Pikavippi 300 €, maksat takaisin 345 €
  • Pikavippi 500 €, maksat takaisin 590 €

Kun saa tällaisen ”tarjouksen”, ensimmäinen kysymys pitäisi olla, miksi ihmeessä maksaisin jollekin 15 prosentin koron SEITSEMÄN päivän lainalle? Jos on yhtään matemaattista ymmärrystä, tajuaa, että tämä on melkein kuin ryöstö. No joka tapauksessa joku näitä ottaa. Pikavippiyhtiöt mielellään antavat kuvan, että näitä lainoja käytetään pääasiallisesti ruuan tai muiden välttämättömyystarvikkeiden ostosten rahoittamiseen. Jos sinulla on tilanne, että rahaa ei ole tilillä, mutta olisi ihan kiva kuitenkin syödä, niin mietit ensimmäisenä mistä saat rahan ruokaan. Jos luottokorttien limiitti on täynnä, uusia kortteja ei enää saa ja muilta ei kehtaa/voi pyytää lainaa, niin ainoaksi vaihtoehtoehdoksi jää pikavippi.

Ongelmien ratkaisemisessa ihmiset keskittyvät ratkaisemaan SEURAUSTA, joka ei takaa, että samanlaista tilannetta ei tapahtuisi tulevaisuudessa. Minua kiinnostaa enemmän SYY – miksi tähän tilanteeseen päädyttiin. Suurimmalle osalle meistä tulee jotain tuloa kuukausittain. Minua kiinnostaa mihin ne rahat ovat menneet ennen kuin se pikavippi otettiin. Pikavippejä ei yksinkertaisesti tarvitse ottaa, jos priorisoi omaa kulutustaan sekä säästää kuukausittain sivuun tulevaisuutta varten.

Ensimmäinen pikavippi on myönnetty vuonna 2005. Muistatko mistä lainasit rahaa tätä ennen kymmeniä tai satoja euroja? Ja kuinka paljon maksoit niistä korkoa? Vastauksesi saattaa olla vanhemmat, kaverit tai yksinkertaisesti et vain ostanut mitään velaksi. Jos maailma antaa vaihtoehtoja piilotella omaa huonoa rahankäyttöään (lue ostetaan turhakkeita velaksi), niin moni siihen myös päätyy. Jos nuori häpeää rahankäyttöään ja ottaa mieluummin vipin paikatakseen tilannetta kuin kertoo siitä vanhemmilleen niin aika monesti käy huonosti. Kuinka monen tilanne paranee taloudellisesti merkittävästi viikossa, jos ylipäätänsä on joutunut tilanteeseen, että joutuu lainaamaan kymmeniä euroja tuollaisilla koroilla?

Osamaksujen ja pikavippien ihanneasiakas on ”Mä vaan haluan” –henkilö. Näille ihmisille minulla on aika karu viesti: Sun rahat eivät tule koskaan riittämään kaikkeen siihen mitä sinä haluat, ennen kuin pidät huolen, että myös tulot nousevat samassa suhteessa.

Kaikki ovat todella kiinnostuneita sinun rahoistasi, mutta sinä päätät mihin rahasi menevät.

Hyviä päätöksiä
Terhi

P.S. Hiljaista on ollut kaikilla kirjoitusrintamilla koko kesän ajan. Syyllinen löytyy täältä.

One thought on “Pikavipit – kysyntä luo tarjontaa vai tarjonta luo kysyntää?

Comments are closed.

Related Posts