Omat Rahat: Pitääkö sijoittajan suojautua euron heikkenemistä vastaan?

Osakesijoittajat miettivät usein pitääkö vieraan valuutan heikkenemistä vastaan suojautua.

Euroopan ja USA:n keskuspankkien välillä on hyvin suuri strategia-ero. FED on vähitellen korottamassa peruskorkoa, vahvin veikkaus on tällä hetkellä joulukuun kokous. EKP:tä sensijaan odotetaan uusia elvytystoimia. Eli paine euron arvon alaenemiseen taalaa vastaan on melkoinen. Toki taala on jo vahvistunut merkittävästi, joten jotkut argumentoivat että odotukset on jo hinnoiteltu.

Harvemmin mietitään pitääkö oman kotivaluutan – meidän tapauksessa euron-  heikkenemistä vastaan suojatua. Euron heikkeneminenhän tapahtuu ikäänkuin salakavalasti, huomaamatta. Jos muu salkkuvaluutta heikkenee se näkyy suoraan tiliotteessa salkun arvon laskuna. Koska salkun arvo yleensä meillä määräytyy euroissa euron arvonmuutokset eivät sensijaan euro-arvoisissa instrumenteissa näy. Salkun arvo muissa valuutoissa tai vaikkapa kullassa sensijaan laskee. Mielestäni on siis vähintään yhtä relevanttia suojautua euron arvon laskua vastaan kuin esimerkiksi taalan , jenin tai punnan. Miksi ajatella salkun arvoa vain euroissa?

Suojautumiskeinoja on useita:

 • Hajautus: Halpa ja hyvä tapa suojautua. Jos esimerkiksi vain 20% sijoituksista on euromääräisissä instrumenteissa euron arvonmuutokset voi otaa rauhallisin mielin. Monella piensijoittajalla tämä ei kuitenkaan toteudu. Juuri valuuttariskien pelossa on sijoitettu vain euroalueelle tai jopa vain Suomeen. Jos käsittää sijoitukset laajemmin, esim. ottaen mukaan oman asunnon tai sijoitusasunnot voi tilanne lisäksi muuttua.
 • Suojautuminen valuuttaoptiolla. Ostamalla myyntioption esimerkiski taalaa vastaan voitta jos euro heikkenee option juoksiaikana merkittävästi taalaa vastaan. Tällainen suojautuminen maksaa kuitenkin melko paljon (tällä hetkellä n. 2% neljälle kuukaudelle), eli euron pitää heiketä voimakkaasti jotta suoja kanattaa. Toisaalta euron vahvistuessa menettää vain option hinnan. Tämä on siis epävarman suojautumiskeino.
 • Suojautuminen valuuttafutuurilla. Myymällä eurusd valuuttafutuurin saa halvalla suojan euron heikkenemistä vastaan. Mutta euron yllättäen vahvistuessa tulee vastaaavasti takkiin. Jos olet vakuuttunut euron heikkenemisestä tämä keino on sinulle.
 • Sijoittaa euromääräisesti vain lainarahalla. Euron hinnamuutokset eivät vaikuta jos samalla lainan arvo muuttuu. Vahvasti vivutettu asuntosijoitus on itse asiassa lähellä tätä. Toinen keino on sijoittaa "marginaalilla", eli ostamalla esimerkiksi Eurostoxx50-futuureja käyttäen pientä määrää käteistä tai muita osakesijoituksia vakuutena. Jos olet ensin lainannut sijoitetut eurot niiden arvonmuutekset eivät haittaa.

Olen itse käyttänyt jo kauan "lainakeinoa" ostamalla eurostoxx50-futuureja. Viime viikolla myin lisäksi eurusd-futuureja salkussa olevien euromääräisten osakkeiden arvoa vastaavasti. Keinot voivat olla joidenkin mielestä rohkeita. Toisaalta suomalaisista kiiinteistöistä pankki kantaa valitettavasti enää pienen osan valuuttariskistä, joten suojausta voi toisaalta pitää konservatiivisena. Kukin tehkööt omat päätöksensä!

12 thoughts on “Omat Rahat: Pitääkö sijoittajan suojautua euron heikkenemistä vastaan?

 1. Toimiiko kotikutoinen eurolainan avulla rakennettu valuuttasuoja

  Olen yrittänyt suojauta euron alenemiselta seuraavasti:

  • minulla on dollaritili jossa on dollareita
  • minulla on euromääräistä lainaa (negatiivisia euroja) saman verran kuin minulla on dollaritilillä dollareita (eli olen siirtänyt lanaamani eurot dollaritilille)

  En oikein tiedä onko tämä toimiva systeemi, mutta olen itse päätellyt että se olisi. Mitä olet mieltä – toimiiko tämä kotikutoinen suoja vai olenko kalkuloinut väärin? En ole ihan parhaita mateemaatikkoja.

  1. Suoja tämäkin

   Kysyisin kuitenkin onko taalat sijoitettuina vai vain tilillä. Tuleeko niistä korkoa? Mikä on lainakorko lainatuille euroille?

   Kunhan ainakin kulut on katettu on tilanne hyvä. Lainaaminen euroisssa (matala korko) ja sijoittaminen taaloissa (korkeampi korko) on klassinen ns. "Carry" strategia.

    

   1. Saako futuureilla halvemman suojan ?

    Taalat on nollakorkoisella tilillä. Eurolainan korko on 1%. Suojauksen kulut ovat siis 1% vuodessa.

    En pidä suojaa koko vuotta vaan ainoastaan vuodenvaihteeseen tai korkeintaan vähän yli. Kuvittelen että EKP keventää edelleen rahapolitiikkaa ja USA:n keskuspankki alkaa vähän kiristää jolloin taala vahvistuu tässä vuodenvaihdetta kohden mentäessä.

    Saako futuureilla halvemman suojan?

     

   2. Futuurit halvempia

    Kustannukset vaihtelevat välittäjän ja asiakkaiden välillä mutta esimerkiksi:

    yksi EURUSD-futuuri arvoltaan 62500€ maksaa ostettaessa ja myytäessä 10€.

    Vakuuksia tarvitaan minun tapauksessani 1670€ eli 2.67% futuurin summasta. Jos tämä summa on käteisenä tilillä ei tule muita kustannuksia.

    Jos sensijaan käteistä ei ole vaan vakuutena toimii osakesalkku veloittaa välittäjä 8% korkoa marginaalin summasta, eli 8% *2.67%= 0.21%.

    Epäilen että pienenä asiakkaana maksan melko kovaa hintaa.

     

    Mutta: Jos positio tekee tappiota tarvitaan vakuuksia lisää tappion verran, eli kustannukset nousevat. Toisalta jos positio tekee voittoa vähenee vakuuksien tarve vastaavasti.

     

    Futuurithan on tehty juuri suojautumisen keinoksi, eli ei ole yllätys että räätälöity keino on edullinen.

 2. Miksi suojata?

  Eikö osakesijoituksissa tule helposti euron lasku suojattua kahteen kertaan, kun yritykset jo suojaavat oman toimintansa valuuttakaupat?

  1. Kuka suojatuu

   Euroalueen osakkeet ovat mielestämme nousseet hyvin tänä vuonna. Jenkin mielestä tuotto on nolla. Olisiko jenkin kannattanut suojata europositio? Varmaankin. Yritykset suojaavat tai jättävät suojaamatta. Monet hyötyvät euron laskusta. Tämä näkyy vähitellen yritysten tuloksissa ja voi nostaa pitkällä tähtäimellä kurssia. Lyhyemmällä perspektiivillä voi valuuttaposition suojaus kannattaa – jos muutoksesta on selvä näkemys.

   1. Näkemys

    Valuuttakeinottelu kannattaa aina, jos on oikea näkemys. Mikäli näkemys on väärä se ei kannata. Noin on asia riipppumatta omasta positiosta. Toisaalta voimakkaan inflaation maihin (onko sellaisia?) kannattaa sijoittaa johdannaisilla ja muutojohdannaisilla (CFD tai futuurit), koska niiden nimellisarvot luultavasti nousevat. 

   2. Valuutakurssit / pörssi

    Pörssi heiluu aina paljon enemmän kuin valuuttakurssit ja sitä kautta suojaaminen on hankalaa, kun ei tiedä kumpaan suuntaan suojaisi. Tämä kuva on BIS:in vuoden 2015 raportista 

    http://www.bis.org/publ/arpdf/ar2015e2.pdf

   3. Korrelaatio valuuttakurssin ja pörssin välillä

    Tuossa kuvaajassa oli viesti se että korrelaatio valuuttakurssien ja pörssikurssien välillä on entistä voimakkaampi.

    Vuodesta 1999-2013 korrelaatio EURUSD-vaihtokurssilla ja Eurostoxx-indeksillä oli heikko. Vuodesta 2014 lähtien 1% euron heikeneminen on tuonut 0.8% indeksin vahvistumisen. Eli toisin sanoen pörssiin (tai ainakin eurostoxx:iin jossa on suuryrityksiä) on sisäänrakennettu osittainen valuuttasuojaus.

   4. Korrelaatio

    En laske, mutta sen näkee suoraan, että korrelaatio valuuttakurssimuutoksen ja osakekurssien välillä on varsin pieni. Korrelaation arvoja ei tuossa sanota, mutta se lienee korkeimmillaankin ollut jotain 0,1-0,2 ja sekin vain hetkittäin.  Ja jos tuo trendi on ollut voimassa vuodesta 2014 asti niin noin lyhyestä ajasta ei vielä kauheasti voi tehdä johtopäätöksiä valuuttasuojauksen järkevyydestä. Ja on vielä muistettava, että valuutan laskuun on aina syynsä mikä voi hyvinkin vaikuttaa myös siellä toimiviin yrityksiin varsinkin pankkeihin (mahdollinen dominoefekti). 

    Tuossa kuvassa on verrattu S&P 500 indeksiä ja EuroSTOXX 50 indeksiä toisiinsa. Kuvasta näkee ilman laskuihmeellisyyksiäkin, että kurssikehitys on ollut kovasti erilaista ja sitä ei olisi valuuttasuojauskaan poistanut. 

    Piirsin tuohon vielä EUR/USD kurssin. Se oli nykyisellä tasolla vuonna 2003. 

 3. Minkä välittäjän kautta saa futuureja??

  Minkä välittäjän kautta noita mainittuja eurostoxx50 ja eurusd futuureja saa ostaa ja millä kaupankäyntitunnuksella?

  Minua kiinnostaa lähinnä tuo eurusd futuuri.

  1. Futuureja välittävät

   Futuureilla ei yleensä voi käydä kauppaa "kivijalkapankkien" palveluissa.

   Ainakin Saxo bank ja Lynx välittävät

    

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan