Pohjia kolistellaan, oletan
Synkkää on meininki pörsseissä – en edelleenkään vain oikein tiedä miksi. Salkussani on vino pino osakkeita, joiden kurssit ovat olleet laskutrendissä viime kevään EKP-euforian puhkeamisesta asti, mutta itse yhtiöillä on mennyt läpi vuoden edellisvuotta paremmin niin tuloksen kuin liikevaihdon suhteen. Salkkuni osinkosumma kasvaa viime vuodesta, mitä olisi vaikea uskoa kurssikehityksen perusteella. Tehokkaiden markkinoiden teorian mukaan sen ei pitäisi olla mahdollista, kun korkoympäristö ja rahapolitiikka eivät ole oleellisesti muuttuneet – Fed tosin nosti korkoa merkityksettömän 0,25%, mutta EKP on lisäelvyttänyt.
Kiinan hidastunut talouskasvukin on ylimitoitettu useimpien osakkeiden hintoihin. Toki osalla yhtiöistä laajasti ottaen on takana heikko vuosi, varsinkin loppupäästään, mutta ennen kaikkea kyse on ollut hinnoittelun muuttumisesta. EKP-euforian ylihinnoittelu on vaihtunut maailmanlopun hinnoitteluksi, jossa terveitä kasvavia hyvää osinkoa maksavia yhtiöitä saa pilkkahintaan.
Erikoinen laskumarkkina, johon yhtenä syynä on kenties alempana olevassa jutussa kuvattu öljyrahastojen purkaminen. Niin tai näin, todellisuutta kuitenkin. Vaan koska lasku loppuu? Fundamenttien perusteella en osaa arvailla, kun en täysin käsitä syytäkään. Mutta teknisin perustein esitän valistuneen arvauksen.
Laskumarkkinoille on tyypillistä kestää noin vuoden, jonka aikana ne putoavat noin puolet siitä noususta, jota niihin kertyi edellisen nousukauden aikana. Tästä on toki paljonkin poikkeuksia, monissa pörsseissä ja monin aikoina, mutta ainakin edellisen laskumarkkinan suhteen sääntö on pitänyt paikkansa varsin tarkasti.
Edellinen laskumarkkinahan oli niinkin äsken kuin 2011 – tosiasia, jonka hämmästyttävän monet markkina-analyytikot ohittavat puhuen kuuden vuoden nousuputkesta. Se ei yleensä ottaen pidä paikkaansa. 2011 useimmat tärkeimmät indeksit putosivat yli 20 prosenttia, mitä pidetään laskumarkkinan kriteerinä. Lasku kesti yleensä ottaen vajaan vuoden, mikä aikaperspektiivin kannaltakin täyttää laskumarkkinan kriteerin.
Käytän esimerkkeinä amerikkalaista Russell 2000-indeksiä ja eurooppalaista Stoxx600:sta, koska niiden liikkeet ovat hyvin identtiset, ja molemmat sisältävät hyvin laajan otannan markkina-alueidensa yhtiöitä. Pidän näitä indeksejä todistusvoimaisempina kyseisen syyn takia kuin vaikka Dow Jonesia ja SP 500:aa, koska ne ovat suppeampia, vaikkakin markkina-arvoltaan huimat. Laajat indeksit kuitenkin heijastavat markkinoita tehokkaammin ainakin omasta mielestäni. (Linkit jutun lopussa)
Suuren finanssikriisin jälkeen molemmat indeksit – kuten pörssit yleensäkin sen puoleen – pohjasivat samaan aikaan maaliskuussa 2009. (Muistan sivumennen sanoen edelleen hyvin kyseisen päivänkin, koska tein tuolloin päiväkauppaa.) Siitä alkanut nousu – johon harva tuossa kohtaa uskoi paniikkitunnelmien levittyä suureen yleisöönkin – kesti aika tarkkaan kaksi vuotta. Kyseiset indeksit piikkasivat taas samoihin aikoihin aikaisin keväällä 2011, josta alkanut laskutrendi kiihtyi vuoden lopussa, kun markkinoille levisi pelko Yhdysvaltojen valtion maksukyvyttömyydestä poliittisen pattitilanteen seurauksena. Vakava tilanne olikin, kunnes Obama ja kongressi pääsivät laihaan sopuun. Kohta ravisteli Euroopan velkakriisi.
Russell oli noussut 2009 pohjista noin viisisataa pistettä 350:sta 850:een. Laskumarkkinassa se putosi 600:aan eli siitä hupeni 250 pistettä, joten noususta suli puolet. Stox600 lähti 150:sta pisteestä ja nousi 290:een eli kasvua tuli 140 pistettä. Laskumarkkinassa se putosi 210:een eli laskua kertyi 80 pistettä eli vähän yli puolet noususta.
Nyt Russell oli noussut edellisestä montusta viime kevääseen 600:sta 1300:aan eli 700 pistettä ja Stox600 210:sta 410:een eli 200 pistettä. Kuluneen vajaan vuoden aikana ne ovat pudonneet siten, että Russell on nyt lukemassa 950 ja Stox600 lukemassa 300. Laskua on siten kertynyt 350 pistettä ja 110 pistettä. Lukemat ovat aika tarkkaan puolet edellisestä noususta. Pudotus on nyt siten saavuttanut saman tason kuin 2011 laskumarkkina pohjassaan. Ja takana on kohta vuosi laskua.
Markkinatrendit eivät ole kaksosia, mutta varsin usein niissä on yhdenmukaisuuksia. Ne eivät selvästikään johdu reaalitaloudesta vaan muista tekijöistä, alkaen psykologiasta. Kuten jutun alussa esitin tämä laskumarkkina on maistunut varsin paljon tekniseltä korjausliikkeeltä, joten teknisin perustein sen voi odottaa päättyvänkin – ellei nyt sitten tapahdu jotain radikaalia talousympäristössä. Finanssikriisistä puhutaan paljon, mutta materialisoitunut se ei ole. Myrskyn silmässä ollut Deutsche Bank muun muassa aikoo ostella velkojaan takaisin, kun markkinat eivät muuten usko sen seisovan jaloillaan.
Puhtaasti teknisin perustein uskon pohjien olevan näillä nurkilla. Tekniset indikaattoritkin ovat vahvasti ylimyydyn alueella, missä ne eivät tapaa pitkiä aikoja pysyä. Tämä alkaa päteä jo viikkoindikaattoreihinkin, ei tosin vielä kaikkiin niihin.
Markkinan kääntymiseen antaisi motiivin vaikkapa EKP maaliskuun kokouksessa kuten äsken ounastelin, lisäelvytykselle on nyt kova tilaus. Ja runsaat osingotkin tietysti houkuttavat. Laskumarkkinat 2003 ja 2009 päättyivät tähän aikaan vuodesta, joten miksei tämäkin kohta sen vuoden kestänyt. Mitään takeita tästä ei tietenkään ole, mutta jos niitä isoja yllätyksiä ei puskista tule, niin pidän tätä varsin mahdollisena skenaariona.
http://www.marketwatch.com/investing/index/rut/charts?symb=RUT&countrycode=US&time=13&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=2%2F12%2F2016&freq=1&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1&lf2=4&lf3=0&type=2&size=2&style=1013
Berkshire laskenut jo yli vuoden
Warren Buffettin massiivinen ja amerikkalaisia suuryhtiöitä laajasti omistava sijoitusyhtiö Berkshire on laskenut jo yli vuoden, mitä pidempään se ei ole tavannut pudota. Edes 2008 romppu ei vienyt siltä kuin vähän yli vuoden, toki se oli paljon syvempi kuin nyt, mutta olivat syytkin poikkeukselliset. Ei tämäkään mitään tietysti todista, mutta jonkun asteen puoltolauseen oletukselleni sen tulkitsen. Toki on myös niin, että laskut ovat usein loppupäästään rajuimmat, joten laskun jatkuminen voi upottaa kursseja reilustikin. Kriisiolosuhteita ei kuitenkaan ole näköpiirissä, oireita sellaisesta kylläkin etupäässä riskiluottojen hinnoittelussa.
Heikki
http://www.marketwatch.com/investing/stock/brk.a/charts?symb=BRK.A&countrycode=US&time=13&startdate=1%2F4%2F1999&enddate=2%2F13%2F2016&freq=2&compidx=none&compind=none&comptemptext=Enter+Symbol%28s%29&comp=none&uf=7168&ma=1&maval=50&lf=1024&lf2=4&lf3=32&type=2&size=2&style=1013
Pohjia kolistellaan
Pohjat eivät välttämättä ole vieläkään varma asia, kuten ei mikään muukaan näillä heiluvilla osakemarkkinoilla.
Sen sijaan varmaa on maailman suurimman talouden keskuspankin koronnostoaikeet, jotka lienevät nykyisen kriisin eräs perussyistä. Niin kauan kuin tämä hanke on uhkaamassa, ei pysyvämpää nousua ole tulossa. Lisäksi USA:n yritysten tulosten odotetaan edelleen heikkenevän vielä ainakin 2016 eka kvartaalilla.
Itse olen hyvin varovainen osakemarkkinoilla ja niin näyttää markkinoiden enemmistökin toistaiseksi ajattelevan. Pieni korjausliike ylöspäin ei välttämättä olisi vielä paremman ajanjakson alkua?
Epävarmuus siis jatkuu näillä näkymin..??
Seniorisijoittaja XYZ
Oletus perustuu kokemukseen
En tiedä mitään mutta kuten sanoin peruste on tekninen. Ja kuten olen pari viikkoa ounastellut, keskuspankit tulevat hätiin (Kiina tuli jo) ja se buustaa markkinaa toistaiseksi – tänään oikein urakalla. Olen tehnyt näitä hommia pitkään ja jotain sitä oppii tälläkin lantulla.
Velkakriisi voi turvota vielä, mutta aika hurjat uhkat moniin osakkeisiin on jo hinnoiteltu.
Noin muuten, uutisten perässä ei kykene markkinoiden suuntaa arvioimaan, sen voin sanoa kokemuksesta. Vuosi sitten oli hirveä euforia päällä uutisten mukana ja niin vain alkoi sukellus. Nyt sitten on vain huonoa mieltä ja sitä tukevia juttuja, mutta ne pohjat saattoivat olla tosiaan jo tuossa viime viikolla.
Ei, en tiedä mitään, mutta entinen päiväkauppias luottaa enemmän omaan analyysiin kuin mediahöyryyn, jonka suuntaa muuttuu täsmälleen markkinoiden mukana.
Heikki
Kyselijä kysyy
Edes 2008 romppu ei vienyt siltä kuin vähän yli vuoden, toki se oli paljon syvempi kuin nyt, mutta olivat syytkin poikkeukselliset.
Miksi oletat, että romppu olisi jo ohi? Maailmalla on nyt järjestämättömiä velkoja vielä enemmän kuin 2008. Pankkikriisin ainekset ovat koossa myös nyt, vaikka NIRP-politiikka (negative interest rate policy) onkin korvaamassa keskuspankkien ZIRP-politiikkaa. Mitään varsinaisia talouden uudistuksia ei ole toteutettu.
Heikki puhui pörssit nousuun
Heikki puhui pörssit nousuun 🙂
Hehe, kiitos
Hauska heitto, kiitos! Mutta tosiaan, tällä kokemuksella oppii, että tilanteen painaessa ilkeimmin jostain kyllä löytyy syitä käänteeseen, usein keskuspankeista. Niiden tehtävä kun on huolehtia rahamarkkinoiden vakaudesta, joten sopii sitä odottaakin. Toinen asia on kauanko ralli jatkuu, mutta kyllä ainakin paria kuukautta odotan, jos ei piruja loiki komerosta ykskaks.
Heikki