Öljymaat myyvät pörssiosakkeitaan lähes 1000Mrd$/vuosi nopeudella

Useissa raaka-aineen tuottajamaissa on koottu pahan päivän varalle valtionrahastoja (sovereign wealth fund), joiden tarkoituksena on helpottaa valtiontalouden hoitoa siinä vaiheessa kun päämyyntituotteen hinta syystä tai toisesta väliaikaisesti putoaa.

Öljyntuottajamaiden osalta tuo paha päivä on nyt ja oikealla olevan kuvan öljyrahastojen sijoituksia myydään tällä hetkellä maailman pörsseissä uusille omistajille. Suuri osa myytävistä sijoituksista on osakkeita ja alkuvuoden pörssilasku selittyy suurelta osin näillä myynneillä. Myyntien koko on samaa luokkaa öljyntuottajamaiden budjettivajeiden kanssa (yhteensä luultavasti lähes 1000 Mrd$ / vuosi). 

Miten kauan pörssilasku kestää? Nämä öljyntuottajat eivät voi vähään aikaan lakata myymästä – ne tarvitsevat rahaa elintasonsa katteeksi ja jos öljyn hinta pysyy alle 50$/barreli, niin myynnit jatkuvat vielä pitkään. Sen sijaan ostajat voivat jossakin vaiheessa aktivoitua. Rahaa on tarjolla edullisesti ja osakemarkkinat stabiloituvat kun ostajat aktivoituvat.

Keskipitkällä aikavälillä on muitakin pörssimarkkinoita vakauttavia tekijöitä:

  • öljyntuottajat sopeuttavat menojaan pienentyneisiin tuloihin
  • länsimaiden talouskasvu piristyy kun raaka-aineiden ja rahan hinta on edullista ja piristynyt talouskasvu nostaa osakkeiden arvoja

 

 

One thought on “Öljymaat myyvät pörssiosakkeitaan lähes 1000Mrd$/vuosi nopeudella

  1. ”Sen sijaan ostajat voivat

    "Sen sijaan ostajat voivat jossakin vaiheessa aktivoitua. Rahaa on tarjolla edullisesti ja osakemarkkinat stabiloituvat kun ostajat aktivoituvat." 

    Sovereign Wealth Fundit ovat maailman suurimpia sijoittajia. Keita nuo mainitut 'aktivoituvat ostajat' voisivat olla? Vaikea loytaa korvaajaa maailman suurimmille sijoittajille. Itse asiassa SWF:ien ei tarvitse edes jatkaa sijoitustensa myynteja. Riittaa kun he vain lopettavat ostamisen.

Comments are closed.

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

Sijoittaminen

Sijoittamisen teoria ja käytäntö

Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju on vuosien ajan kirjoittanut korostetun paljon säännöllisestä osakkeiden ostamisesta, allokaatiosta, osinkojen merkityksestä, korkoa korolle –efektistä ja osinkoa kasvattavista firmoista, osinkoaristokraateista.

Oksaharjun kunniaksi

Osakemarkkina suuntaa jo kohti taivaan sineä
Sijoittaminen

Nousumarkkinan vahva tuoksu

Näin tunnelmat ramppaavat markkinoiden ikuisessa vuoristoradassa. Kehotin marraskuun alussa jättämään hermoilun, vaikka Fed jyrähteli poikkeuksellisen haukkamaisesti inflaatiota vastaan.

Osakkeet olivat sukeltaneet ja konsensus odotti pulkkamäen jatkuvan.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com