Öljymaat myyvät pörssiosakkeitaan lähes 1000Mrd$/vuosi nopeudella

Useissa raaka-aineen tuottajamaissa on koottu pahan päivän varalle valtionrahastoja (sovereign wealth fund), joiden tarkoituksena on helpottaa valtiontalouden hoitoa siinä vaiheessa kun päämyyntituotteen hinta syystä tai toisesta väliaikaisesti putoaa.

Öljyntuottajamaiden osalta tuo paha päivä on nyt ja oikealla olevan kuvan öljyrahastojen sijoituksia myydään tällä hetkellä maailman pörsseissä uusille omistajille. Suuri osa myytävistä sijoituksista on osakkeita ja alkuvuoden pörssilasku selittyy suurelta osin näillä myynneillä. Myyntien koko on samaa luokkaa öljyntuottajamaiden budjettivajeiden kanssa (yhteensä luultavasti lähes 1000 Mrd$ / vuosi). 

Miten kauan pörssilasku kestää? Nämä öljyntuottajat eivät voi vähään aikaan lakata myymästä – ne tarvitsevat rahaa elintasonsa katteeksi ja jos öljyn hinta pysyy alle 50$/barreli, niin myynnit jatkuvat vielä pitkään. Sen sijaan ostajat voivat jossakin vaiheessa aktivoitua. Rahaa on tarjolla edullisesti ja osakemarkkinat stabiloituvat kun ostajat aktivoituvat.

Keskipitkällä aikavälillä on muitakin pörssimarkkinoita vakauttavia tekijöitä:

  • öljyntuottajat sopeuttavat menojaan pienentyneisiin tuloihin
  • länsimaiden talouskasvu piristyy kun raaka-aineiden ja rahan hinta on edullista ja piristynyt talouskasvu nostaa osakkeiden arvoja

 

 

One thought on “Öljymaat myyvät pörssiosakkeitaan lähes 1000Mrd$/vuosi nopeudella

  1. ”Sen sijaan ostajat voivat

    "Sen sijaan ostajat voivat jossakin vaiheessa aktivoitua. Rahaa on tarjolla edullisesti ja osakemarkkinat stabiloituvat kun ostajat aktivoituvat." 

    Sovereign Wealth Fundit ovat maailman suurimpia sijoittajia. Keita nuo mainitut 'aktivoituvat ostajat' voisivat olla? Vaikea loytaa korvaajaa maailman suurimmille sijoittajille. Itse asiassa SWF:ien ei tarvitse edes jatkaa sijoitustensa myynteja. Riittaa kun he vain lopettavat ostamisen.

Comments are closed.

Related Posts