Pohjoismaiset pankit voivat joutua kärsimään asuntolainoihin liittyviä luottotappioita

Asunnot ja metsä Sijoittaminen

Suomen Pankilla oli viesti sijoittajille. Pohjoismaiset pankit ovat altistuneet asunto- ja kiinteistö- riskeille ja ne voivat korkojen noustessa kärsiä luottotappioita.

Erityisessä vaarassa ovat ne pankit (Piksu toimituksen huomio:  Swedbank, Handelsbanken, Nordea ja SEB) joilla on paljon Ruotsin, Norjan ja Tanskan asuntomarkkinoihin liittyviä riskejä.

Pohjoismaiset pankit ovat vakavaraisia, mutta asuntolainoihin liittyvät riskit ovat suuret. Pohjoismaiset asuntomarkkinat ovat koronakriisin aikana kuumentuneet. Asuntojen hinnat ovat Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa nousseet yli 20% ja asuntovelallisilla on nyt entistä suurempia asuntolainoja, joiden korot ovat nousussa. Jotkin asuntovelalliset eivät kenties selviä veloistaan.

Suomenkaan tilanne ei ole hyvä, vaikka asuntojen hinnat eivät olekaan ryöstäytyneet. Kotitalouksilla on velkaa keskimääräin jo yli 120% verrattuna vuoden tuloihin ja määrä on ollut viime vuosina kasvussa. Suomessakin tarvitaan Suomen pankin mukaan toimenpiteitä (esim. kotitalouksien velkakatto), jolla pankkien kohtuutonta riskinottoa voidaan pienentää ja kotitalouksia suojella ylivelkaantumiselta.

Kuva Charly Gutmann Pixabaystä

Related Posts