Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 4: TGS Nopec

Norjalainen TGS Nopec Geophysical Company on energiateollisuuden alihankkija, joka tuottaa geologisia kartoituksia öljy- ja kaasuteollisuudelle maalla ja merellä, jälkimmäinen on niistä ollut sille tärkeämpi sektori. En tiedä tarkemmin, millaista teknologiaa työssä käytetään, mutta korkean osaamisen toiminnasta on kyse. Geologiset kartat ovat välttämättömiä, kun uusia energialähteitä etsitään.

Energiasektori on kokenut lyhyessä ajassa hurjia mullistuksia. Vuosikymmen sitten edessä näytti olevan aika, jolloin öljy- ja kaasuvarannot hupenevat vauhdilla, ja uusia oli vaikea löytää tilalle (ns. oil peak). Ja samaan aikaan kulutus kasvoi rajusti etenkin kehittyvissä talouksissa. Yhtälö tarjosi hurjan markkinaraon TGS:n kaltaisille yhtiöille, jotka ovat välttämättömiä uusien varantojen löytämisessä. Niiden keskeiseksi resurssiksi uskottiin syvät merialueet.

Yhtälö on muuttunut siltä osin ratkaisevasti, että liuske-energiasta on tullut lyhyessä ajassa tärkeä energialähde, jota etenkin Yhdysvalllat hyödyntää jo ällistyttävässä mitassa – se on ohittanut jo Saudi-Arabian fossiilisen energian tuottajana. Ilmaston kannalta kehitys ei liene suotuisin mahdollinen, mutta Yhdysvaltojen taloutta ja yleisemmin energian saatavuutta se on kohentanut merkittävästi.

En suoraan sanottuna oikein tiedä, miten liuske-energia vaikuttaa TGS:n kaltaisiin yhtiöihin. Geologisten palvelujen kysyntä sinänsä kasvaa, sillä ilman niitä ei liuske-energiaakaan voi etsiä. Toisaalta kyseinen teknologia ei ole sitä, mihin perinteiset energia-alan geofirmat ovat paneutuneet. TGS on tullut mukaan liuske-energiabisnekseen yritysostojen kautta, ja kokeneena toimijana se kyennee sulautumaan osaksi nopeasti kasvavaa sektoria.

Tähän asti TGS on ainakin pärjännyt hyvin. Ala ei ole aivan helppo, sillä osa sen isoista kilpailijoista on pärjännyt selvästi huonommin. TGS on kasvattanut liikevaihtoa ja tulosta suhteellisen tasaisesti, ja finanssikriisistäkin se selvisi liki säikähdyksellä, vaikka ala on periaatteessa syklinen.

Jos TGS pysyy mukana alan murroksessa, kuten oletan, yhtiöllä on hyvä tulevaisuus. Paine fossiilisesta energiasta luopumiseen kasvaa, mutta öljytuotteita käytetään joka tapauksessa myös tulevaisuudessa muodossa jos toisessa. Ja liuske-energiasta ja taantumasta huolimatta öljyn hinta on pysynyt sadan dollarin päällä, joten uusien varantojen löytämiseen on kova tarve ainakin taloudellisesti. Varsinkin köyhät maat haluavat hyödyntää luonnonvaransa, mutta näyttävät ne kelpaavan rikkaillekin maille, vaikka juuri liuske-energian kohdalla poliittinen vastarinta on kovaa, sinänsä ymmärrettävistä syistä.

Mutta TGS toimii maailmanlaajuisesti, mikä vähentää liiketoiminnan poliittisia riskejä ja antaa vakautta. Yhtiön kannattavuus on ollut aina todella korkeaa tasoa. Se ei ole alalla poikkeuksellista, se kylläkin, että TGS on säilytttänyt korkeat katteet huonoinakin aikoina. Vahva kassavirta luo turvallisuutta: yhtiön velka-aste on vaatimaton.

Nykyisellä kurssilla, joka pyörii kahden sadan kruunun alla, osake on halpa. P/E pyörii kahdentoista nurkilla ja osinkotuotto on päälle neljä prosenttia. Q1 kulki samassa linjassa kuin aiemmat tulokset, joten enempää tulokseen kuin osinkoon tuskin on tulossa heikennyksiä, ainakaan oleellisia. Osinkoaan TGS on kasvattanut hiljakseen, ja osakkeitaan se on ostellut myös pois. Osinko on yli tuplautunut viidessä vuodessa. Oivallinen holdaajan paperi.

Avainluvut 2013-2009:

Liiketoiminnan tuotot vuodessa kruunua:

5 434 651 000

5 203 989 000

3 662 231 000

3 355 563 000

2 771 822 000

Liiketulos ennen poistoja vuodessa kruunua:

2 380 547 000

2 245 761 000

1 446 687 000

1 341 061 000

1 219 853 000

Osakekohtainen tulos vuodesssa kruunua:

15,99

15,36

19,93

8,89

9,06

Osinko vuodessa kruunua:

8,5

8,0

6,0

5,0

4,0

—————

Esittelen tässä sarjassa pohjoismaisia yhtiöitä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla.

Painotan valinnoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkissa, vaan tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaaseen mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Omistan esittelemiäni yhtiöitä.

Related Posts