Pohjoismaisia laatuyhtiöitä osa 7: Axfood

Jos minun pitäisi valita puolenkymmentä tylsintä tietämääni yhtiötä ja osaketta, ruotsalainen elintarvikeketju Axfood kuuluisi listalle. Tämä ei kuitenkaan ole moite, vaan pikemmin tunnustus, vaikka voi sen riskihalukas sijoittaja toisinkin nähdä. Axfood on yksi tasaisinta tulosta tekevistä yhtiöistä, joihin olen koskaan törmännyt, ja se pätee niin liikevaihtoon kuin kannattavuuteen. Defensiivinen alahan vähittäiskauppa sijoittajan kannalta on yleensäkin, mutta Axfood on silti liki omassa kastissaan. Kesko ja Stockman – joilla on toki paljon muutakin kuin elintarvikepuoli – ovat tähän yhtiöön verrattuna supersyklisiä vuoristorataosakkeita. Mutta juuri se tekee yhtiöstä niin idoottivarman.

Axfoodilla on Ruotsissa ruokakaupassa 20 prosentin markkinaosuus, joka on pysytellyt aika lailla samana vuosia. Mitään erikoista yhtiössä ei tietääkseni ole, vaan se on varsin tavallinen lajissaan. Omia tuotemerkkejä on kuten muillakin, ja sitä rataa. Luomutuotteet ovat Axfoodille jonkin sortin spesialiteetti, mutta eivät ne sen syömähammas ole.

Yhtiön kannattavuus on alalle tyypillinen: liikevoittomarginaali on aika tarkkaan kolme prosenttia, eikä se heittele juuri lainkaan vuodesta toiseen. Liikevaihto on kasvanut hissun kissun. Näin on tapahtunut jo toistakymmentä vuotta eli sen ajan, miltä yhtiön raportteja löytyy netistä.

Liiketoiminnan tuotot kruunua 2013 -2009:

37 522 000 000

36 306 000 000

34 795 000 000

34 260 000 000

32 378 000 000

 

Liiketulos ennen poistoja samana aikana:

1 302 000 000

1 192 000 000

1 250 000 000

1 209 000 000

1 128 000 000

 

Tulos osaketta kohti kruunua samana aikana:

18,81  

17,06  

16,98  

16,43  

15,11

 

Osinko kruunua viimeiset seitsemän vuotta:

15,00

12,00

12,00

12,00

10,00

8,00

12,00

 

Lukemat aiemmalta viideltä vuodelta näyttävät aivan samalta: hidasta mutta sitäkin tasaisempaa kasvua aina samalla kannattavuudella. Kasvuvauhti on vaatimaton, matalan inflaation tasoa, mutta pakituksiakaan siinä ei juuri ole. Se kertoo yhtiön keskittyvän ydinosaamiseensa huolella ja riskejä karttaen, ja sen siinä onnistuvan.

Tuoreessa puolivuotiskatsauksessa tahti on aina vain sama, tosin kannattavuus on jopa hitusen aiempaa parempi! Ensimmäisen puolikkaan EPS oli rapian päälle yhdeksän kruunua, joten tämän vuoden tulos lähentelee todennäköisesti 20 kruunua.

Kun 2009 tulos oli 15,11 kruunua, kertyy kasvua tuolta jaksolta kolmisenkymmentä prosenttia. Suomalaisesta perspektiivistä vauhtia voi pitää suorastaan hurjana, meillähän on ollut suurelle osalle pörssiyhtiöistä jo saavutus, jos liikevaihto ja tulos ovat pysyneet edes ennallaan sitten finanssikriisin alkamisen. Ei hassummin defensiiviseltä.

Järin halpana osaketta ei voi pitää P/E:n ollessa 17 korvilla nykyisellä 340 kruunun hinnalla, ottaen huomioon hitaan kasvuvauhdin. Ja osake on kallistunut reippaasti parissa vuodessa, joten saattaa sitä saada jossain kohtaa halvemmallakin. Toisaalta pörssit ovat sukeltaneet rajusti Venäjän takia ja pohjat ovat luullakseni käsissä, eikä tämä ole sen enempää sakannut,  joten tuskin tätä oleellisesti halvemmalla enää saa. Jos kaipaa jokseenkin pomminvarmaa sijoitusta ja osinkotuottoa, en turvallisempaa lappua hevin keksi.

Turvallisuudellakin on hintansa, josta kannattaa joskus maksaa. Kuluvan vuoden osinko on aika varmasti ainakin sama kuin edellisen eli 15,00 kruunua, tai kenties nousee taas hitusen, joten osinkotuotoksi tulee päälle neljä prosenttia. Eikä se historian perusteella sen alle hevin mene. Tässä osake etenkin niille, jotka haluavat nukkua yönsä rauhassa.

—————

Esittelen tässä sarjassa pohjoismaisia yhtiöitä, koska moni kokemattomampi sijoittaja on turhan sidottu suomalaisiin osakkeisiin. En välttämättä tunne yhtiöitä syvällisesti, usein jopa pinnallisesti, mutta keskitynkin yritysten lukuihin ja osakkeiden hintaan. En pidä itseäni kummoisena yritysanalyytikkona, enkä sellaiseksi pyri. Sijoittajalle ovat kuitenkin mielestäni oleellisia pitkät lukusarjat ja arvopaperin hinta, ja niitä voi ynnäillä vähemmälläkin tietopohjalla.

Painotan valinnoissani joko kasvavaa tai ainakin vakaata tulosta ja osinkovirtaa. Yhtiöt eivät ole varsinaisessa ranginkissa, vaan tuon niitä esiin lähinnä siinä järjestyksessä, kun katson osakkeen hinnan olevan osapuilleen kohdallaan. Usein tämä tarkoittaa, että kurssi on pudonnut viime aikoina, eli yritän hyödyntää markkinaliikkeitä. Koska esittelyni tulevat käytännön syistä tiputellen (luultavasti viikon parin välein), ei moni esittely tule markkinatilanteen kannalta ehkä parhaaseen mahdolliseen aikaan; toki ajoitus on muutenkin hankala laji. Mutta näillä mennään.

Omistan esittelemiäni yhtiöitä.

Related Posts