Nokian Renkaat

Ihmettelen kuinka monet ovat ottaneet suunnilleen elämäntehtäväkseen Nokian Renkaitten osakkeen hinnan osoittamisen vääräksi. Voi se olla. Nyt osakkeen hinta on samalla tasolla kuin vuoden 2010 puolessa välissä (alussa se oli alle 20 ja lopussa yli 30), nyt se on 23. Vuonna 2010 NREn EPS oli 1,34 ja 2011 se oli 2,39. Viimeisenä kokonaisena tilivuotena EPS oli 1,39 eli suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 2010 ja huomattavasti alle vuoden 2011 ja vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla se oli 0,79 sekä hidastumistrendissä. Onko sitten toimintaympäristö kehittynyt vuodesta 2010 niin paljon parempaan suuntaan, että on oikein puhua huomattavasta väärinhinnoittelusta? Mielestäni ei ole, jos ette ole kuulleet niin Venäjällä on joitain ongelmia ja Suomenkaan talouskaan ei rokkaa. Taloudellinen kehitys vaikuttaa vivutetusti renkaitten menekkiin.

Vuonna 2010, mikä tietenkin vaikuttaa vuoden 2010 osakkeen hintaan, Nokian Renkat ennakoi seuraavan kuvan mukaisesti autonrenkaitten vaihtokehityksen.

Kuvassa ei ole paljon hidastumista ennakoitu. Nokia Renkaitten myynti on huonosti sijoittunut. Noin 90% myynnistä kohdistuu Eurooppaan ja IVY maihin. alueille joille ei paljoa kasvua budjetoida. Tuolloin vuonna 2010 ennakoi kehityksen olevan siis ylläolevan mukainen. Kuinkas sitten kävikään?

Hidastumista tapahtui ja ennuste meni mönkään. Eiköhän sen kuulu näkyä osakkeen hinnassa. 

 

Vertasin tuossa NREn hintaa Bridgestoneen. NRE hengittää Venäjän tahtiin ja nyt sillä pahasti ruudinsavua nenässä. En kauheasti hämmästyisi jos kurssi valuisi reilusti alle 20. Osakkeessa on paljon riskiä ja sen todennäköistä nousua takaisin tuonne huipputasolle on hieman vaikea nähdä.

 

 

9 thoughts on “Nokian Renkaat

 1. Suomen Warren Buffett on

  Suomen Warren Buffett on ottanut elämäntehtäväkseen vedättää tiettyjen firmojen kurssia.

  1. Kuka on Suomen Warren Buffett?

   Moni varmaan haluaisi, ainakin herran vaurauden ja terävän analyysikyvyn, mutta kuka mielestäsi on Suomen vastaava? Et kai vaan tarkoita henkilöä, joka on kehystänyt Björn Wahlroosin kuvan seinälleen oman hääkuvansa viereen?

 2. Onko riskitöntä
  Onko riskitöntä osakesijoitusta olemassa?

  1. Riskiä suhteessa tuottoon

   Ei ole riskitöntä sijoitusta, mutta eri sijoituksilla on erilainen riski-/tuottosuhde. Nokia Renkaat tuskin menee tappiolle, jos Ukrainan tilanne selviää ja talous Venäjällä lähtee nousuun. Siinä kaksi riskiä tilanteen selviäminen, jota pidän todennäköisenä, mutta talouden nousua pidän epätodennäköisenä. Mikäli haluaa lyödä vetoa tilanteen selviämisen puolesta siihen on parempia instrumentteja kuten vaikka maailman tuottoisin energiayhtiö Gazprom. Kaasua ja energiaa luultavasti tarvitaan enemmän kuin autonrenkaita vaikka tulisi lisää pakotteita.

   Ja katsotaan hinnoittelua (http://www.bloomberg.com/quote/GAZP:RM) P/E on 2,6 (ja P/E suhde suhteessa indeksiinsä 0,4365), P/B 0,33 ja osinko 5,6%.  Nokia Renkailla vastaavat P/E 12,2, suhteellinen hinnoittelu HEXiin 0,91, P/B 2,46  ja osinko on 6,14% (http://www.bloomberg.com/quote/NRE1V:FH).

   Voihan se olla, että Venäjä kansallistaa Gazpromin jolloin sijoitus menee arvottomaksi, mutta jos Venäjä laittaa ovensa kiinni niin laskee NRE:kin monta prosenttia.

   Antaako tuo hinnoittelu Nokia Renkaille turvamarginaalia vaikka Bridgestonea vastaan. B. on kuitenkin sijoittunut kasvaville Aasian markkinoille ja NRE on vain taantuvilla markkinoilla? Bridgestonen P/E 12,1, P/B 1,48 ja osinko 2,27%.

   http://www.bloomberg.com/quote/5108:JP

   Mielestäni tuon Nokia Renkaitten pitäisi laskea vielä 30%-40% jotta nykyisessä tilanteessa sitä ostaisin (ja muiden rengasyhtiöiden kurssien pitäisi pysyä paikoillaan). 

   EDIT:

   Lisän tähän vielä kuvion Bridgestonen viimeaikojen kehityksestä.

   Jos trendiä on olemassa ja vertaat NREn trendiä Bridgestonen vastaavaan (jota saa vielä halvemmalla), niin ei kai ole kahta puhetta kumpaa kannattaa ostaa. Tietenkin jos tämä on nokia Renkailla vain hetkellinen kuoppa, niin sitten.

   1. NRE:n arvo

    Hyvä lähtökohta NRE:n arvonmääritykselle on seuraavan 10 vuoden kasvun ja kannattavuuden arviointi. KASVU Vuosikertomuksen mukaan rengasmarkkinan nimelliskasvu on ollut keskimäärin 7 % vuodessa (vuosina 1990 – 2013). Oletan markkinan kasvun hidastuvan 5 %:iin vuosina 2014 – 2023. Nokian Renkaiden edustamissa segmenteissä kasvu saattaa olla korkeampi, ehkä 6-7 % vuodessa. Uskon että NRE:n vuosien 1990 – 2013 keskimääräinen 12 % kasvu hidastuu vuosina 2014 – 2023. Uskon Nokian Renkaiden jatkavan markkinaosuuden nostamista ja liikevaihdon kasvavan keskimäärin 8-9 % vuodessa. Perusteena testimenestys, keskittyminen kiinnostaviin segmentteihin, jakelukanavan rakentaminen ja varauksin johdon terve ajattelu liiketoiminnasta. KANNATTAVUUS Kasvun tuomat mittakaavaedut parantavat kannattavuutta, samoin kapasiteetin parempi käyttöaste. Toisaalta laajentuminen saattaa viedä yrityksen sellaisille markkina- tai tuotealueille, joilla kannattavuus on nykyistä heikompi. Tullietu laskenee. Kilpailukin voi koventua. Uskon liikevoittoprosentin laskevan nykyiseltä 25 – 26 % tasolta 21 – 24 %:n tasolle seuraavan kymmenvuotiskauden aikana. Näillä oletuksilla NRE on kiinnostava sijoitus.

   2. Oletuksia

    Varsin optimistisia oletuksia ja noilla reunaehdoilla tuota kannattaa ostaa millä tahansa hinnalla.

    Osakkeen oikea hinta on siitä tulevaisuudessa saatavien kassavirtojen nykyarvo. Jos yrityksen tulojen kasvu on nopeampi kuin osakkeentuottovaatimus, niin yrityksestä kannattaa maksaa mitä tahansa. Näin ei kuitenkaan ole todellisuudessa, koska oletus yrityksen voimakkaasta pitkäaikaisesta kasvusta on varsin riskialtis. Yleensä vaikka 10 vuoden voimakas kasvu perustuu johonkin varsin riskialttiiseen strategiaan, joka on ollut oikea, mutta jälkeenpäin analysoituna siinä on ollut myös onnea, vaikka sen toteutus on ollut hyvä. Otetaan esimerkiksi vaikka Nokia. Se valitsi strategiaakseen matkapuhelimet 1990-luvun alussa. Toinen kantava strategia siinä oli vahva sitoutuminen GSM-teknologiaan (alussa NMT) ja sen standardeihin sekä hyvin kustannustehokas valmistus sekä logistiikka yhdestettynä vahvoihin patentteihin (tuo on tietenkin taitoa). Teknologiavalinta sattui olemaan oikea ja ajoitus täydellinen jolloin Nokia sai vielä vahvan voluumiedun, kun se panosti paljon vielä kasvavien maiden markkinoihin. Pieniä parannuksia noissa puitteissa tehtiin maailmassa parhaalla mahdollisella tavalla ja menestys oli 20 vuotta loistavaa. Riskit tiedettiin, mutta toimivaa strategiaa ei pystytty vaihtamaan ja romahdus oli nopea. Nyt koitetaan uudella strategialla.

    Nokia renkaat laittoi paukkuja ja kasvavia panoksia oletukseen, että Venäjän (IVY maiden) markkinat kasvavat lujaa varsinkin premium renkaissa. Strategia on ollut oikea, mistä merkkinä oli Venäjälle meneviä kilometrin pitkiä autorekkajonoja muutama vuosi sitten. Renkaitten voluumi perustuu autojen määrään ja renkaitten vaihtoväliin. Heinäkuussa laskettiin arviota Venäjällä myytävien autojen määrästä 2,45 miljoonaan kappaleeseen, koska myynnin hidastuminen on kiihtynyt. Aikaisemmin ennuste oli 2,735 miljoonaa ja sitä ennen se oli noussut kolme peräkkäistä vuotta. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla autojen myynti putosi 16% edellisestä ja vielä ei ennusteiden puolesta ole pohjia nähty. Vaikka NRE ei olisi ensiasennusrengas, autojen määrä ja vaihto vaikuttaa renkaittenvaihtoon. Eihän nuo pakotteetkaan vielä ole vaikuttaneet, muuta kuin asenteeseen.  Pakotteet tulevat ja menevät, mutta Venäjällä on kaksi ikävää trendiä. 

    1. Sielä väestö ikääntyy. Mitä vanhemmaksi porukka tulee sitä vähemmän he ajavat ja sitä harvemmin täytyy renkaita vaihtaa

    2. Väestö vähenee. Vaikka autojen peneraatio pysyisi vakiona niiden määrä vähenee samassa suhteessa kuin porukka vähenee.

    Vielä vuosi sitten ennakoitiin Venäjän automarkkinoiden ohittavan Saksan vastaavan. Syynä on kasvava keskiluokka ja matala polttoaineenhinta. Boston consulting Group teki ennusteen vuosi sitten, että Venäjästä kasvaa maailman maailman viidenneksi suurin automarkkina (Kiina, USA, Brasilia, Intia). Syynä on Venäjän voimakkaampi integroituminen maailmankauppaan ja kova talouskasvu. Heillä oli oletuksena Venäjän kansantuotteen kasvu vuonna 2014 olisi 3%. Nyt näyttäisi että kasvua ei tulisi lainkaan ja näin siis ennustettiin vuosi sitten. Aiemmin muuten ennustettiin, että Venäjästä tulisi Euroopan suurin automarkkina vuonna 2008, mutta finanssikriisi iski yllättävän lujaa Venäjällä. Tämä vain kuvaa ennustamisen vaikeutta edes vuoden päähän, ei muuta.

    Jos Venäjällä kasvaa vielä tämä isänmaallinen paatos, suuret veromätkyt eivät ole poissuljettuja ulkomaalaisille yrityksille. Tuskin NRE nyt investoisi Venäjälle, ei se uskaltaisi. Nokia sai Intiassa isot mätkyt (Chennaissa) kun se alkoi vähentämään työvoimaansa. Miljardin mätkyt eivät olisi kauhea yllätys NRE:lle, jos se alkaisi suuret irtisanomiset Venäjällä. On tuossa NRE:ssa riskiä ja paljon pitää mennä hyvin, jotta noustaan takaisin sinne missä se oli joku aika sitten. On se kuitenkin mahdollista, asioiden todennäköisyyksiä kannattaa miettiä ja tuskin kaikki menee niin huonosti kuin kerroin. Mutta tuskin ne menevät noin ruusuisestikkaan kuin sinä pohdit. Todennäköisyyksiä kukaan ei tiedä, niitä voi vain laadullisesti yrittää miettiä. 

     

     

 3. nike air max

  There's nothing quite like a brand-new box of crayons. The myriad color options which, in our short lifetimes, have louis vuitton outlet exploded to include nuanced shades such as "burnt sienna" and "laser lemon" just nike max air beg to be explored. It's hard to believe the original box of Crayolas new balance 475 contained just eight hues. Today, there are 120. And, according to new data louis vuitton online mapping, there will be 330 crayon shades by 2050.
  How much longer will new balance shoes this second chapter of The Vaselines' life continue? What do these '80's vets air max 95 think of the current state of the music biz? And, what about the coach Kristin biggest story in all of Scotland the independence referendum, which recently went down louis vuitton inspired handbags to defeat? I spoke to Kelly and the ever-cheeky McKee about those topics louis vuitton stores and more.
  It was a one-hit wonder. No one in the cast went nike air max 1 on to have notable careers in Hollywood, and Myrick and S��nchez never recaptured http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com the black and white coach purse magic of their first and most famous film.
  ABC posted the recipe today from Dominique Ansel's new soon-to-be-released (appropriately titled) cookbook, Dominique Ansel: The Secret Recipes. And, with a huge louis vuitton outlet online quantity of egg whites, butter, cream, sugar, and two days of prep time, new balance a serving of eight precious pastries can be yours, with no limit per louis vuitton outlet stores person. Assuming you're up for the challenge, of course.
  Based on the coach outlet TMZ report alone, we know he appeared to admit to assaulting three girls http://www.newbalanceoutlet.cc to his wife, Faye Grant, in 2012, while they were in the process nike outlet of divorcing. We know that his first wife, Marjorie Weinman, reported the molestation nike outlet florida of one of the victims that same year.
  That's why we have coach outlet online to hand it to Topshop for creating this genuinely terrifying choker that makes air max griffey the wearer appear as if their throat has been fashionably slit. If you're http://www.officiallouisvuittononlinestore.cc looking to bring nausea and a sense of discomfort to everyone you meet coach factory this Halloween season, your go-to has arrived.
  Sarah Jessica Parker may have confirmed nike shox cleats that a third chapter of the Sex and the City movies is happening. nike air max 90 Over the weekend, Parker engaged in a Twitter exchange with SATC costar Kristin nike air max Davis where SJP casually wondered if Davis had "heard the news." Davis didn't http://www.nikeairmaxfreedom.com respond, but a fan pressed Parker to elaborate.
  Looks like ASICS are louis vuitton handbag outlet serving up a Christmas in July release of their Gel Lyte III model. coach factory outlet Inspired by snowflakes, this women��s edition features an ice blue tint suede upper new balance tennis shoes nestled upon a bed of snow sole unit and as a special treat nike free trainer 50 review for you feet the sock-liners have been printed up with some fancy flakes. new balance 621 Ice cold. Get set to see these rocking up at select ASICS retailers nike shoes outlet online in the coming weeks. Images via SF Germany and Titolo.
  Last month we coach man bag brought you the first colourway of the Air Trainer SC Sneakerboot, fast forward http://www.coachoutletsonlinestoreusa.com to October and we get a glimpse of the latest colourway to louis vuitton drop. We all know how much Nike has been diggin' their triple blacks coach outlet online store and sneakerboots so why not combine the two. At first look it is nike air max ltd quite chunky, but the worker-boot style was designed for the outdoors and is new balance 574 weather shield protected. Check out these blacked-out beauties at atmos.
  Hey Melbourne heads! http://www.nikeoutletshoesshop.us If you're trying to figure out what you're gonna do this weekend, everyone's nike free 40 orange favourite food spots Hero are throwing a huge party for their 1st birthday! girls nike shox With pop up stands from a range of brands and heaps of activities nike shox (including a mini exhibition of some of Woody's collection), there will be plenty nike air max 2015 of stuff to keep your Sunday busy. RSVP on their site here, and nike air max tn we'll see you down there on the day.

Comments are closed.

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija