Pörssin harhakäsityksiä osa 11: Tehokkaiden markkinoiden harhakäsityksiä
Väärinkäsityksiä on paljon ja moni asia johtuu siitä, että mallin haukkumisella moni tienaa ansaitsemattomasti elantonsa. Ja mitäpä täällä Internetin syövereissä ei haukuttaisi? Tehottomuuteen on myös todella kiva uskoa. Tehokkaat markkinat eivät väitä, että markkinat olisivat oikein hinnoiteltu. Malli väittää, että se on hinnoitellut olemassa olevan tiedon, ei vielä tietämätöntä tietoa. Ja olemassa olevankin tiedon markkinat on saattanut hinnoitella väärin, mutta virheen suunta ja suuruus ovat tuntemattomia. Virhe on itsessään tuntematon. Satunnaisuus ja epärationaalisuus ovat kaksi eri asiaa, joku saattaa olla rationaalista vaikka olisi satunnaista.
Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin heikkoa muotoa on testattu sarjakorrelaatiotesteillä. Nämä sarjakorrelaatiotestit ovat osoittaneet, että osakkeilla ei ole tai on korkeintaan hyvin vähän trendiä. Toinen tapa testata on erilaiset filtteri-testit kuten vaikka osakkeiden laskettua n %, niin ostetaan jne. Nämäkään testit eivät ole tuottaneet juuri ylituottoa suhteessa satunnaisuuteen.
Puolivahvaa muotoa voidaan taas testata informaation leviämisen nopeudella. Esimerkkinä voidaan ottaa vaikka osakkeiden splittaaminen. Kun tehdään asiasta normaali t-testi, niin saadaan sekavia tuloksia. Joskus huomaamme, että markkinat eivät ole olleet täysin tehokkaita. Tehokkaiden markkinoiden vahvasta muodosta on olemassa näyttöä, että sisäpiiriläiset ovat päässeet ylituottoihin.
Se että markkinat ovat niinkin tehokkaat kuin ovat, niin tuntuisi kummalta, että ei olisi joitain yksinkertaisia keskiarvoon perustuvia strategioita treidattu markkinoilta olemattomaksi. Markkinat tuntuvat olevan siitä oudot, että ne pyrkivät liikkumaan niin, että mahdollisimman monet häviävät siellä rahansa. TA:sta on kirjoitettu paljon täysin sekopäisiä kirjoja, jotka ovat nousseet klassikoiksi kuten vaikka Mageen klassikko. Pitkissä historiallisissa backtestauksissa on huomioitava esim. se että kulut olivat vielä 40 vuotta sitten useita prosentteja/kauppa. TA:lla on useat ihmiset tienanneet miljoonia, mutta valtaosa sijoittajista ovat hävinneet rahansa.
Markkinoilla on paljon tehottomuutta, mutta sen löytämiseen täytyy käyttää enemmän vaivaa ja taitoa kuin rahalla painotettuna keskiarvosijoittajat käyttävät. Muuten häviää rahansa. Itse uskon eniten erikoistilanteisiin ja divergensseihin (suhteellisiin hintamuutoksiin).
Minä sijoitan katastrofialueille
Minäkin käytän yksittäisen instrumentin selittämättömiä poikkeamia teollisuudenalan keskimääräisestä kehityksestä.
Mutta minulla on rinnalla toinen mielenkiintoisempi tapa tehdä sijoituksia. Yritän mennä sinne missä pörssikurssit jonkin katastrofin takia dippaavat. Seuraan katastrofia ja yritän mennä mukaan silloin kun arvioin tilanteen olevan kaikkein toivottomin.
Tämän strategian mukaan olin mukana:
– Japanissa Fukusiman reaktorin räjähdystä seuranneina viikkoina (annoin pörssisijoituksen muodossa rahallista tukea heti reaktorin räjähdettyä)
– Egyptissä Tahririn aukion mielenosoitusten ollessa pahimmillaan aina siihen asti että saatiin aikaan jonkinlainen ratkaisu
– Thaimaassa kun Bankokin keskusta oli kapinallisten hallussa aina siihen asti kunnes talous taas oli jaloillaan
– Turkissa kun nykyistä valtapuoluetta syytettiin ääri-uskonnollisuudesta ja ilmassa oli pientä pelkoa sotilasvallankaappauksesta
– Indonesiassa kun kiinalaisvähemmistön kauppoja poltettiin aina siihen asti kunnes maa rauhoittui ja palasi normaaliin elämään
Tämä katastrofialueiden tukeminen pääomalla on mielenkiintoista. Kohteita tulee harvoin, mutta ne ovat sitäkin jännempiä. Olen luomassa insentiiviä (=hyvää syytä) ratkaisun syntymiselle. Kun näyttää siltä, että saadaan aikaan ratkaisu, niin olen välittömästi mukana tukemassa ja antamassa pääomaa.