Rakennuslupien määrä kääntyi hienoiseen laskuun

Rakentamisen korkeasuhdanne on huipussa ja ensi vuonna kasvu hidastuu selviää valtionvarainministeriön rakennusalan suhdanneryhmän (Raksu) raportista.

Talonrakentamisen lupakuutioiden määrä kääntyi huhti-kesäkuussa laskuun vuodentakaiseen verrattuna. Noin puolen vuoden kuluttua alkavat aloitettujen kohteiden määrät laskea. Valmistuvien asuntojen määrä on, jos historia toistaa itseään, suurimmillaan suurin piirtein puolentoista vuoden kuluttua. 

Rakennustuotanto kasvaa noin 3% vauhtia

Raksu arvioi 26.9. julkaistussa raportissaan koko rakentamisen tuotannon kasvavan kuluvana vuonna 3–6 prosentin ja ensi vuonna 0–3 prosentin vauhtia. Raksu arvioi, että vuonna 2017 aletaan rakentaa noin 40 000 uutta asuntoa, mikä on poikkeuksellisen paljon. Ensi vuonna uusia asuntoja aletaan rakentaa muutama tuhat vähemmän, Raksu ennustaa.

Kerrostalorakentaminen on erittäin vilkasta

Suomen taloudessa ja rakentamisessa on hyvä suhdannetilanne. Erityisesti kerrostalorakentaminen on vilkasta. Jonkin asteista hidastumista rakentamisessa on kuitenkin näköpiirissä, kun myönnettyjen rakennuslupakuutioiden määrä kääntyi huhti-kesäkuussa laskuun vuoden takaiseen verrattuna. Tähän vaikutti erityisesti teollisuusrakentamisen lupien väheneminen.

Teollisuusrakentamisen nousukautta odotetaan

 

Muu kuin asuinrakentaminen hidastuu vuonna 2017. Teollisuusrakentamisen voimistuessa uudelleen loppuvuotta 2018 kohti rakennusaloituksien määrä ja volyymi kääntyvät nousuun. Kuluttajien rooli kasvaa ja sijoittajien rooli pienenee uusien vapaarahoitteisten omistusasuntojen markkinoilla. Julkisen sektorin rakennushankkeet ovat olleet viime vuosina merkittävässä roolissa. Nyt niiden odotetaan vähenevän.

Korjausrakentaminen lisääntyy 2% vuodessa

 

Asuntojen korjaamistarve kasvaa edelleen, koska rakennuskannan ikärakenne edellyttää korvausinvestointeja. Raksu arvioi korjausrakentamisen kasvavan 2 prosenttia kuluvana ja ensi vuonna. Maa- ja vesirakentaminen on lisääntynyt voimakkaasti kahden vuoden ajan, mutta kasvu vaikuttaisi hidastuvan 1–2 prosenttiin.

Kasvuseutuja rakennetaan, muualla hiljaisempaa

 

Rakentaminen on vilkasta Suomen kasvuseuduilla. Koko maassa tilanne ei ole yhtä hyvä. Ripeä rakennustuotanto nostaa tuotantopanosten hintoja sekä näkyy rakennushankkeiden kokonaiskustannusten kohoamisena. Rakennusalalla työskentelevien määrän kasvun odotetaan hidastuvan loppuvuoden aikana.

 

Rakentaminen 2017–2018

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan