Rantamökin mediaanihinta on sadantuhannen euron suuruusluokassa

Asunnot ja metsä

Rantamökkien hinnat ovat jo pitkään pysytelleet paikallaan. Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla sijaitsevista rantamökeistä joutuu maksamaan 150’000….175’000€ tietämillä olevaa mediaanihintaa. Muualla on halvempaa ja koko maan mediaanihinta on sadantuhannen euron luokkaa selviää maanmittauslaitoksen kauppahintatilastosta.

Hinnoissa on paljon, kiinteistön kunnosta, varustetasosta, sijainnista ja pinta-alasta riippuvaa vaihtelua. Pinta-alat ovat keskimäärin puolen hehtaarin suuruusluokassa.

S-Pankin mökkikysely kertoo kiinnostuksen elpymisestä

S-Pankki on aiempien vuosien tapaan tehnyt mökkikyselyn josta selviää, että aiempaa useampi suomalainen on kiinnostunut ostamaan mökin. Kyselyn mukaan vahvana tekijänä kiinnostuksen taustalla on mökkien hintojen lasku ja parantunut henkilökohtainen taloustilanne. Kiinnostus mökin ostoon on muita ikäryhmiä vahvempaa alle nelikymppisillä.

Mökistä ollaan selvästi valmiita maksamaan vähemmän kuin aiempina vuosina. Siinä missä esimerkiksi kaksi vuotta sitten 40 000–80 000 euron mökit ja 80 001–150 000 euroa maksavat mökit olivat vaihtoehtoina yhtä suosittuja, nyt 40 000–80 000 euroa maksava mökki on kysytyin vaihtoehto.

”Vielä pari vuotta sitten ne, jotka korona-ajan mökkikuumeessa ehdottomasti halusivat mökin, olivat valmiita maksamaan siitä suuriakin summia jopa näkemättä mökkiä ennen kauppaa. Nyt kun tilanne on rauhoittunut, ihmiset ovat valmiita käyttämään enemmän aikaa itselle oikeasti sopivan mökin löytämiseen ja haluavat maksaa siitä sopivan hinnan”, kertoo S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen.

Kyselystä paljastuu, että suomalaisten vapaa-ajan vietossa tapahtunut selvä muutos. Mökkeily kilpailee muiden lomanviettotapojen kanssa eikä mökille useinkaan mennä viettämään koko lomaa. Yleisintä on viettää aikaa mökillä 1–3 päivää kerralla (57 % vastaajista), kun toiseksi yleisin kerralla vietetty aika on 4–6 päivää (23 %). Vuosittaisia mökkipäiviä kertyy lähes kolmelle viidestä mökkeilijästä alle 20 päivää ja 45 prosentille kymmenen päivää tai vähemmän. Yleisin mökkeilyseura on oma puoliso (60 %) ja toiseksi yleisin kaverit (30 %).

Mökillä olevat mukavuudet ovat tärkeimpiä yli 70-vuotiaille. Mukavuuksien kärjessä jatkavat edellisvuosien tapaan sauna (mukavuus on vähintään melko tärkeä 92 %:lle vastaajista) ja jääkaappi (91 %), kolmanneksi nousivat ranta ja sähköt (molemmat 82 %).

”Nuorille kelpaa vähän askeettisempikin mökki, sillä mökillä kerralla vietetty aika on lyhyempi kuin iäkkäämmillä. Kun mökillä vietetty aika pitenee, toivotaan myös parempaa varustelua”, analysoi S-Pankin lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen.

Vaikka kiinnostus mökin ostoa kohtaan on kasvanut, S-Pankin tilastoista selviää, että muun markkinan tapaan vapaa-ajan asuntolainoja on nostettu vähemmän kuin viime vuonna.

”Jos mökkiä kaipaa, nyt on mahdollista tehdä hyvät kaupat. Tarjonta on monipuolista ja hinnat kohdillaan, joten mahdollisuudet mieleisen mökin löytämiseen ovat hyvät”, vinkkaa lainojen kehityspäällikkö Annemari Airaksinen.

Yhteenveto S-Pankin Mökkikyselyn 2024 tuloksista

Kuvan lähde: wikimedia

Vastaa

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan