Reipas kapitalisti saa paikan

 

Työeläkeyhtiö Ilmarisen johtaja Jaakko Kiander on ymmärrettävästi protestoinut kansanedustaja Sampsa Katajan ehdotusta yhdestä ainoasta suomalaisesta työeläkeyhtiöstä.

Kianderin mukaan työeläkesijoitukset kohdistuisivat silloin jatkossa ulkomaisten sijoitusjohtajien ohjaamina pääasiassa ulkomaille. Tällaista hajauttamista apul.prof. Peltomäki on kirjassamme muuten pitänyt erittäin terveellisenä ratkaisuna (esim. s. 98-100). Nykyistä suurta Suomi-riskiä tulisi pienentää työeläkesijoituksissa.

Toisaalta Kiander on nähnyt arveluttavana sen, että nykyään suomalaisten työeläkevakuuttajien laajasti omistamille suomalaisyrityksille tulisi ulkomaalaiset pääosakkaat.

Tämä ehkä on aiheellinenkin huolenaihe. Voi vain kysyä, eikö tämä ole looginen lopputulos sille politiikalle, jota pitkään on maassamme harjoitettu. Kaikkeen mahdolliseen julkiseen rahapulaan on lääkkeeksi löydetty omaisuustulojen verojen kiristämisen.

Jos nyt tullaan toisiin ajatuksiin, julkisen sektorin looginen ratkaisu lienee laittaa työvoimatoimistoon työpaikkailmoitus:  ”Palvelukseen halutaan kotimainen kapitalisti. Sopiva tausta on merkonomi tai muuten reipas poika.”

2 thoughts on “Reipas kapitalisti saa paikan

 1. Työeläkkeissä on luonnostaan paljon Suomi riskiä

  Työeläkkeissä on luonnostaan aika paljon Suomi riskiä. Pääosa vastuista katetaan verotuloilla, joiden taso riippuu tämän, joskus silloin tällöin huonosti ja joskus paremmin hallitun maan tekosista. Jos tätä sisään rakennettua kotimaa riskiä halutan edes hieman lievittää, niin rahastoituja varoja on syytä hajauttaa ulkomaille.

  Muistelen kuunnelleeni viime keväänä muutaman työeläkevakuutusyhtiön esitykset, joiden mukaan ulkomaalaisten osakkeiden arvo on vakuutusyhtiöstä riippuen 50..70% kaikista salkussa olevista osakkeista. Hajautusta on siis tehty.

  Hajautusta on ihan pakko tehdä. Työeläkevarojen kokonaissumma on noin 146% Suomen pörssin suomalaisomisteisesta osasta. Vaikka suuri osa rahoista on korkopapereissa, niin ei edes tuo loppuosa mahdu Suomen pörssiin ellei yksityistä Suomalaista osakeomistusta saada kuivatettua pienemmäksi. Rahaa on yksinkertaisesti liikaa.

  Suomalaisten yksityissijoittajien kuivattaminen pois markkinoilta voi epäonnistua

  Sijoittajat maksavat, toisin kuin muut inhimilliset olennot, veroa myös inflaatiosta. Jos omistusten arvo inflaation takia nousee, niin sijoittajat maksavat inflaatiosta valtiolle myynti"voitto" -veroja. Yksityissijoittajien kuivattaminen on hidasta ellei saada reipasta inflaatiota.

   

  Olen sijoittanut pieniä summia osakkeisiin ja kuulun niihin joiden mielestä markkinoille kannattaa jättää hieman dynaamista yksityistä pääomaa. Tällä tavoin varmistetaan, että yityksiä analysoidaan useiden silmäparien toimesta ja että pääomat hakeutuvat tehokkaimmin niiden yritysten haltuun, jotka pystyvät tuottamaan hyvää lisäarvoa ja hyviä tuotteita.

   

Comments are closed.

Related Posts