Omat Rahat Katsaus: Nouseeko Japanin aurinko?

Salkkusivu jossa enemmän tietoja

Arvonmuutokset: Vuoden alusta +15.5%,  alusta (27-05-2010) +52.0% 

 

Yleistä:

Japani näyttää pääsevän kuin pääsevänkin kasvu-uralle. Inflaatio näyttää vihdoinkin kahden vuosikymmenen deflaation jälkeen nousuoireita, vientiteollisuus nauttii heikkenevästä jenistä ja vähittäiskauppa käy. Shinzo Aben kolmen nuolen politiikka näyttää siis purevan. Japanin salkku on alle tavoitetason, ja jeni on heikentynyt merkittävästi alle 100 päivän keskiarvonsa. Kaikki merkit näyttävät siis vihreää Japanin salkun kasvattamiselle.

Pääpörssien indeksit ovat ollet nousussa, mutta vastapainoksi useat salkkuvaluutata, etenkin JPY, AUD ja NOK ovat heikentyneet selkeästi euroa vastaan vetäen eurossa mitattua arvoa alaspäin. Mitään kummempia mullistuksia ei olla nähty, mutta etenkin jenkkiosakkeet alkavat olla melko kalliita. Kuten moni kolumnisti on todennut tämä ei ole ennenkään estänyt kurssinousun jatkumista vielä usean vuoden ajan. Kunvaihtoehtoiset sijoitusmuodot, kuten velkakirjat ja raaka-aineet, ovat vähintäänkin yhtä arvelluttavia pysyy salkkupaino täysin osakkeissa.

 

Strategia:

Edessä on nyt suuri joulusiivous jossa tappiolliset positiot myydän pois verojen minimoimiseksi. Lisää pitää ottaa japanista ja ehkä toinen mokoma Samsungia. Kuten viime kuussakin en näe lyhyellä tähtäimellä kovin tummia pilviä pörssitaivaalla, joten covered call positiot eurostoxx50:ssa pysyvät päällä. Päinvastoin tammikuu on yleensä ollut melko mukavan kurssinousun kuukausi, joten ei mitään syytä poistua markkinoilta. Japanin salkkua kasvatetaan. Poismyytävien tappiollisten positioiden tilalle otetaan Sundrug Co, Japanilainen apteekki/kosmetiikka-ketju. Vanheneva väestö on varakasta eikä lääkkeissä säästele. Tämä näkyy EPS-kasvussa joka on 5 vuoden yli ollut keskimäärin 14%. Niinpä osake ei ole aivan halvimpia, mutta kasvuun nähden kohtuullisissa lukemissa: P/e 18, p/cf 14. Osinko on kuitenkin vaatimaton, n. 1%.

 

Indeksifutturit (Eurostoxx50 (FESXc1), SP500 (ESc1), Hangseng (HSIc1) ja Topix (JTIc1) . Lähde saxo bank.

 

Vivutus: 52%. Eurostoxx 50 pitkänä (covered call)

Osingot: Intel, Hargreaves, Olam, Olin, Shell

Salkkutapahtumat:
  • Uutena salkkuun: Samsung electronics. Yhtiö seisoo tukevasti kahdella tukijalalla, kännykät ja muistipiirit, joista jälkimmäinen on viime aikoina tuottanut mukavasti tulosta. Yhtiön arvostustaso on edullinen: P/e: 7.6, p/cf: 5.6. Osinko on tosin vaatimaton 1%.
  • Uutena salkkuun: Fortuna entertainmentTsekkiläinen vedonlyöntiyritys jolla toimintaa myös Puolassa ja slovakiassa. Kasvu ollut kohtuullisen ripeää. Arvostustaso ei ole matalin mahdollinen, mutta silti kohtuullinen kasvunopeuteen nähden. Riskinä verotusmuutokset ja sääntelytoimet vitranomaisten puolelta. P/e : 16.6, p/cf:13.2, osinko 6.7%. EPS-kasvu on ollut viiden vuoden yli 8% ja viimeisen vuoden aikana nopeampaa, joten p/e-kerroin 16 ei tunnu kovin korkealta.
  • Myyty: Invicta holdingsn Randi-salkkua piti keventää, joten INvicta tuintui luonnolislta valinnalta, onhan se sidoksissa etelä-afrikan vaikeuksissa olevaan kaivosteollisuuteen.
 
Salkun Nousijat (1 kk): Delclima SPA (+24.8%), Vaisala Oyj (17.9%), Olin  (+11.0%)
Salkun Laskijat (1 kk): Oriental Watch (-17.8%), H&T group (-14.2%),  Grupa Azoty (-9.8%)

Related Posts

Sijoittaminen

Johtavat AI-yhtiöt

Tekoäly on nyt joka paikassa ja vähän samanlainen taikasana kuin Internet oli pari vuosikymmentä sitten. Lähdin tutkimaan johtavia AI-firmoja. Kannattaako niihin vielä sijoittaa?

Kokeile tekoälyn käyttöä