Riskien hallinta tärkeää osakkeisiin sijoitettaessa
Tammikuu lähti varsin vauhdikkaasti käyntiin Helsingin pörssissä. Ensimmäisen kahden viikon aikana nousu on ollut samaa luokkaa kuin keskimääräinen pitkän ajanjakson vuosinousu. Onkin alettu kysellä, joko nousu on ollut liian voimakas. Mielestäni ei ole syytä huolestua, koska vuoden vaihteen lähtötaso eri tunnusluvuilla mitattuna oli niin alhainen.
Nopeimmat tulosjulkistajat ovat jo kertoneet viime vuoden tuloksensa. Lähiviikkoina saamme lisää tulosjulkistuksia. Viime vuoden tulokset ja tämän kevään osingonjakoehdotukset kertovat, ovatko osakkeet olleet todella niin halpoja, kuin miltä ne ovat näyttäneet. Suuria negatiivisia yllätyksiä ei vielä ole nähty. Kone jatkaa vahvana kuten ennenkin. Sen sijaan Wärtsilän tulos hieman notkahti, mikä välittömästi näkyi yhtiön pörssikurssissa. Nokian tulos aiheutti melkoisen ristiriidan. Kun tulos tuli julki, yhtiön pörssikurssi lähti jyrkkään nousuun, mutta palautui päivän lopuksi lähes lähtötasolleen. Moni seikka yhtiön tuloksessa aiheutti positiivisia tuntemuksia siitä, että pahin olisi jo takana, mutta epävarmuus yhtiön tulevaisuutta kohtaan on kuitenkin niin suuri viime vuosien lukuisten pettymysten vuoksi, että nousu on jo nyt hiipunut kokonaan.
Olen viime kolumneissani patistellut ostamaan edullisia osakkeita. Avasimme lähipiirille vuoden vaihteessa kaksi uutta arvo-osuustiliä. Yleensä tässä vaiheessa kysyn, haluaako tilin avaaja sijoittaa rahat tylsästi mutta tuottavasti indeksirahastoihin tai indeksiosuuksiin (esim. OMXH25) vai haluaako hän sijoittamiseen tuotto-odotusten lisäksi myös mielenkiintoa. Molemmissa tapauksissa päädyttiin siihen, että sijoittamiseen saadaan lisää mielenkiintoa sijoittamalla rahat hyvää tulosta tekeviin, runsaan osingon maksaviin edullisiin kotimaisiin alojensa markkinajohtajiin.
Kun laittaa rahojaan pörssiyritysten osakkeisiin, kannattaa seurata, mitä yrityksistä uutisoidaan. Jos sijoituskohteen kehitys kääntyy negatiiviseksi, kannattaa harkita osakkeesta luopumista ja rahojen sijoittamista parempaan kohteeseen.
Mitkä ovat vaaran merkit? Jos yrityksen johto myy, myy sinäkin. On aivan sama, millä myyntejä perustellaan, toimi kuten yritysjohto. Toinen vaaran merkki on, jos yritys, joka on aikaisemmin maksanut hyviä osinkoja (muunlaisiin yrityksiin ei kannatakaan sijoittaa) ilmoittaa luopuvansa osingonmaksusta. Tällöin on syytä myydä osakkeet ja siirtää rahat osingonmaksajiin. Kolmas vaaran merkki on, jos tilintarkastaja poikkeaa vakiomuotoisesta tilintarkastuskertomuksesta. Jälleen on aivan sama, mitä tilintarkastaja sanoo, on kiire myydä osakkeet ja ottaa se hinta, mitä niistä vielä on saatavissa. Vakiomuotoisesta tilintarkastuskertomuksesta poikkeaminen tarkoittaa käytännössä sitä, että tilintarkastaja pelkää, että myös hänen housunsa kastuvat mahdollisessa myöhemmässä katastrofissa ja siksi hän turvaa oman selustansa. Usein varoitus on niin hienovarainen, että se on vaikea edes varoitukseksi tulkita.
Osakkeisiin sijoittamisessa on omat riskinsä. Juuri riskien vuoksi osakkeiden tuotot ovat pitkällä aikavälillä korkeammat kuin muiden sijoitusmuotojen. Riskien hallinta onkin erityisen tärkeää. Sijoituskohteen valinta, pitkä sijoitusaika ja riittävä hajautus pitävät kuitenkin riskit kohtuullisina.
jorma.kokko@jamk.fi
Kirjoittaja on Osakesäästäjien Keskusliiton hallituksen jäsen. Osakesäästäjien Keskusliitto on osake- korko ja rahastosäästäjien edunvalvontajärjestö.
Voit tutustua Osakesäästäjien toimintaan ja etuihin Osakesäästäjien nettisivuilla http://www.osakeliitto.fi/
Löydät Osakesäästäjät myös Facebookista!
Kommentit