Russell 2000 vilkuttaa varoitusvaloa

USA:n osakemarkkioiden nousukausi on kestänyt reilun puoli vuosikymmentä. Sinä aikana vanhat haavat ehtivät umpeutua ja uudet sijoittajat ovat kokeneet lähes yksinomaan indeksien voittokulkua. Trendit jaksavat jatkua pidempään kuin useimmat uskovat ja käännös yllättää transsiin vaipuneet tulevaisuudenuskoiset sijoittajat kerta toisensa jälkeen. Hörppäilen neljättä mukillista kahvia ja pyörittelen markkinoiden tilaa arvailevia ajatuksia päässäni. 

 

 

Laajalti seuratut S&P 500 ja DJ-30 indeksi ovat pysytelleet sinnikkäästi historiallisten huippulukemien läheisyydessä. Markkinat vaikuttavat päällisin puolin terveiltä ja vahvoilta. Kurkistus astetta pienempien yhtiöiden muodostamaan Russell 2000 (RUT) indeksiin saa sormen nousemaan hiusrajaan ja raaputtamaan mietteliäästi. RUT on laskenut reilut 9 prosenttia vuoden huippulukemasta samaan aikaan kun teollisuusjättejä kuvastava Dow Jones 30 on noussut prosentin verran vuoden alun lukeman yläpuolelle. Kehityskulkujen poikkeama on karvan päälle 10 prosenttiyksikköä. 

 

Vahvassa markkinatilanteessa pienet yhtiöt sekä teknologia ovat voitokkaita ja viitoittavat tietä ylemmille tasoille. Nyt on kuitenkin niin, että menovesi on päässyt loppumaan sekä  Nasdaq Composite että Russell 2000 vetureista. Voimakkain puhdin puutos löytyy bioteknologiayhtiöistä. Nasdaq Biotech indeksi on laskenut vuoden huipuilta noin 18 %.

 

Mihin tästä sitten mennään? Se on varmasti kysymys, johon jokainen haluaisi tietää vastauksen. Vaaran merkit ovat ilmassa sen suhteen, että useammat toimialat liittyvät hiljalleen alaspäin lipuvien joukkoon, jolloin raskaampi korjausliike näyttää hyvin todennäköiseltä.  Toistaiseksi S&P ja DJ-30 ovat kuitenkin pitäneet pintansa ja trendi on niin pitkään hengissä, kunnes siitä on todistetusti ilmat päästetty pihalle. Vaikka tähän härkään onkin ammuttu jo monta reikää, ei se ainakaan toistaiseksi ole vielä kuollut. 

 

 

Viime vuoden lopulla kirjoittelin tälle vuodelle valitsemastani yhdestä teemasta, jonka päällä meidän pyöreän pöydän porukan sääntöjen mukaan pitää istua koko vuosi. Valitsin kullan, hopean ja erityisesti näihin liittyvät kaivosyhtiöt. Kyyti on ollut erittäin vauhdikasta. Salkku on ollut parhaimmillaan reilut 30 prosenttia plussalla, mutta kertyneistä tuotoista suuri osa on annettu takaisin. Eilisen päätöshinnoilla ollaan vielä 9,61 prosenttia vesirajan yläpuolella. Vuotta on vielä reilusti jäljellä ja mitä tahansa ehtii tapahtua. Jännän äärellä ollaan. 

 

Rahakasta kevättä kaikille!

Matias

 

www.matiassavolainen.com

2 thoughts on “Russell 2000 vilkuttaa varoitusvaloa

  1. Samoilla linjoilla mennään

    Itsekin olen pistänyt lanttejani likoon inhottujen kaivososakkeiden puolesta, varsinkin valikoitujen pienten kaivajien, jotka ovat viime aikoina olleet erityisen inhottuja ja aliarvostettuja lappuja. Jos kaavailuni käyvät toteen, niin palkinto on melkoinen.

  2. Saako kysyä mitä
    Saako kysyä mitä kaivosyhtiöitä olet hamstrannut?

Comments are closed.

Related Posts