Sähköauton piikkipaikka vaihtui

Sijoittaminen

Kuohuva sähköautomarkkina sai uuden sheriffin

Tiedätkö yhtiön nimeltä BYD? Aika harvalla länsimaisella sijoittajalla se kelloja soittaa – toisin kuin Xpeng, Nio, Li Auto, saati Tesla.

BYD kapusi maailman kappalemäärissä mitattuna suurimmaksi sähköauto- eli EV-tehtaaksi. Luit oikein. Viimeiset kaksi kuukautta kiinalainen BYD on myynyt enemmän sähköautoja kuin tähän asti piikkipaikkaa pitänyt Tesla.

Monet alasta innostuneet varmasti yllättävä uutinen selviää Clean Technica -sivuston elokuun raportista. BYD myi hiukan yli 60 000 autoa, Tesla hiukan yli 50 000.

Luvut kattavat koko maailman. Se tekee BYD:in noususta sitäkin hurjemman, koska sen autoja ei juuri Kiinan ulkopuolella myydä.

Halpaa ja ilmeisesti hyvääkin

BYD:in suosituinkaan malli Han EV ei yllä kummankaan Teslan kahden suositun mallin lukuihin, mutta BYD valmistaa useita. Ne ovat laitanaan Teslaa selvästi halvempia.

Lippulaiva Han EV maksaa Kiinassa reilut 30 000 dollaria, noin 20% vähemmän kuin Teslan Model 3. Amerikkalainen sähköautolehti InsideEVs kehuu Hania.

Joten hetken hurmaksi menestystä tuskin kannattaa kuitata. Yhtiö aikoo laajentua ympäri maailman, valttina hyvä hinta-laatu-suhde.

Parempi suhtautua suunnitelmaan kunnioituksella. Edullisuus on kovaa valuuttaa muuallakin kuin Kiinassa.

Volkswagen samaa sarjaa

Kuten viimeksi laajasti talvella perkasin, puhtaasti sähköautotehtaiden arvostustasot huitelevat pilvissä. Tämä koskee myös BYD:iä, jonka P/E -luku on lähes 300.

Nihkeyteni sektoria kohtaan kumpuaakin hinnoittelun ja näkymien epäsuhdasta. EV valloittaa toki autosektoria ryskyen, mutta se tapahtuu jo lukemattomien tehtaiden voimin.

Sitä alleviivaavat tuoreet tilastot. Yksikään tehdas ei yllä kuin korkeintaan noin kymmenen prosentin markkinaosuuteen.

Volkswagen on samaa sarjaa kuin BYD ja Tesla, koska konsernin tuotteisiin kuuluvat myös sähköautoja tuottavat Audi, Skoda ja Porsche.

20 myyvimmän tehtaan pohjimmaisena toistaiseksi oleva kiinalainen Xpeng yltää vain reilun 10% BYD:in tai Teslan kappalemääristä, mutta tämänkin halpistuottajan myynti kasvaa rohisten.

Kakun jakajia riittää

Vanhat laatumerkitkään, jotka ovat tuoneet markkinoille EV-mallejaan vasta muutaman vuoden, eivät kovin kauas keulilta jää. BMW:n ja Mersun yhteenlaskettu vajaan 40 000 auton myynti ei ole ihan mitätön määrä, kun nestorien painopiste vasta liukuu pois polttomoottorista.

Volvokin myy jo yli 10 000 sähköautoa kuukaudessa. Kova luku sekin.

BYD nappasi keulat, mutta kisa pysyy kovana

Tukholmaan pörssiin listautumista kaavaileva nykyään kiinalaisomisteinen pohjoismaisen teollisuuden ikoni nostaa jonkin verran kiinnostusta, koska tällä tiedolla markkina-arvo ei karkaa lapasista jo kättelyssä. Mutta ei Volvokaan pääse pakoon alan avainrealiteettia eli kovaa kilpailua.

Sitä kiihdyttävät jatkossa vielä TOP20-listalta nyt puuttuvat Lucid Air, Ocean, Rivian – ja perinnejätti General Motors, joka aikoo napata ykköspaikan Yhdysvalloissa. Investointeihin se on varannut kymmeniä miljardeja.

Muitakin on yhä tunkemassa sekaan. Esimerkiksi kiinteistöjensä takia liemeen joutuneen kiinalaisen suuryhtiön Evergranden pitäisi aloittaa EV-tuotantonsa ensi vuonna.

Listalla eivät myöskään ole Fiat ja Dacia, jotka ovat avanneet vahvasti muun muassa Italiassa.

Kuluttajat patrioottisia

Ja vaikkapa Fordin avolavasta F 150 Lightingin EV:n tilauskirja on räjähtänyt. Eipä ihme, polttisversio on Amerikan myydyin automalli vuodesta toiseen.

Sen volyymi on Yhdysvalloissa edelleen noin tuplasti suurempi kuin Teslan kaikkien mallien yhteensä. Sähköversiolle ei ole vaikea povata samantapaista menestystä.

Fordin avolava on amerikkalaisille liki pyhä instituutio

Silmiin pistävää tilastoissa on sekin, että tehtaat pärjäävät erityisen hyvin kotikentällään. Kun hybridit lasketaan mukaan, Saksassa sikäläiset ikonit lyövät Teslan.

Kiinalaiset suosivat herkästi kiinalaisia tuotteita. Italian jo kirkkaasti suosituin sähköauto on Fiat 500, edullinen tulokas sekin.

Automarkkina on aina ollut sirpaleinen muustakin syystä kuin patrioottisista tunteista. Erilaiset tarpeet, mieltymykset ja kulutuskyky tarjoavat markkinarakoja lukemattomille valmistajille.

Samalla dynamiikka sulkee yksittäisiltä tuottajilta hallitsevan aseman. Katteitakin on vaikea leventää kuin hinnoitteluvoimaltaan erityisten brändien – kuten Pörssihaukan suosityhtiön Ferrarin.

Teslan arvostus stratosfäärissä

Sitä ei uskoisi EV-yhtiöiden arvostustasojen perusteella. Tesla huitoo liki 900 miljardin markkina-arvollaan yhä kaukana muiden edellä.

Luku on seitsemän kertaa Volkswagenia suurempi. Vaikka konsernin EV-myynti on jo lähellä Teslaa, saati koko liikevaihto.

BMW:n reilun 50 miljardin markkina-arvo on vain vähän päälle kahdeskymmenesosa Teslasta. Huolimatta siitä, että sekin myi elokuussa yli 20 000 sähköautoa.

BMW:n puolen vuoden liikevaihto oli kokonaisuutena 55 miljardia, Teslan 20 miljardia. Autoteollisuudessa ei juhlita katteilla, mutta BMW on kuulunut perinteisesti sen parhaimmistoon normaaleissa suhdanteissa.

BMW palasi tasolleen

Niin edelleenkin koronan taituttua. Marginaalit ovat samaa luokkaa kuin Teslalla, jälkimmäisen saatua niitä nostettua aiemmalta tasolta ja BMW:n palattua kuosiinsa.

Ei Ferrarin luokkaan, mutta teollisuusyhtiöksi vallan hyväksi. Vanhoille tehtaille povatusta kannattavuuden pysyvästä rapautumisesta ei näy enää merkkiäkään.

BMW:n tuoreet luvut palauttavat yhtiön vahvalle tasolleen

Eivät nestorit taistelua seuraa kädet taskuissa. Jo nyt on selvää, että autoilun teknologinen murros ei jäänyt vain tulokasyhtiöiden harteille ja samalla hedelmiksi.

Käytännössä kaikki tekevät jo sähköautoja. Kuten ainakin Pörssihaukka on odottanut.

Teslan kannattavuus on nyt saavuttanut hyvän autotehtaan tason

Ja tulostakin tehden. BMW:n eps oli alkuvuonna noin 13 dollaria, Teslan aika tarkkaan kymmenesosan siitä. BMW:n osake maksaa dollareissa noin satasen, Teslan liki kymmenen kertaa enemmän.

Tulosperusteisesti Tesla on sata kertaa kalliimpi kuin BMW. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaa.

Pörssihaukka kiertää hypen

Nionkin markkina-arvo ylittää edelleen BMW:n huolimatta kurssin puolittumisesta piikistään. Ja siitä, että BMW myy selvästi enemmän sähköautoja, saati kaikkia autoja.

Ja vaikka Nio tahkoaa yhä raskasta tappiota. Voi tilanne toki korjautua aikanaan, mutta ehkä se ei näissä kilpailuasemissa aivan automaattista ole.

Tietenkin Teslan ja monen muunkin tuoreen EV-tehtaan kasvu jatkuu vanhoja yhtiöitä kiivaampana. Huomenna osarinsa antava Tesla nostaa varmasti lukujaan.

Mutta on odotuksia osakkeiden hinnoissakin kohtalaisesti. Kun automarkkina kokonaisuutena ei ole muuttumassa.

Oma näkemys EV-sektorista ei muutu. Kilpailu kiristyy. Mutta se ei näy useimpien yhtiöiden holtittomassa hinnoittelussa.

Vanhojen laatutehtaiden arvostustasot eivät huolettaisi, mutta miksi juosta keskelle tulipaloa. Hienoja syklisiä yhtiöitä löytyy kohtuuhintaan paljon helpommiltakin aloilta.

Juttu perustuu Pörssihaukan materiaaliin, sillä on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta.

Related Posts