Sähkön hinta pysyy yli 20c/kWh hinnoissa ehkä koko ensi vuoden

Kevyttä

Sähkövertailusivusto Halvinsähkösopimus.fin tuoreesta sähköfutuureihin perustuvasta hintaennusteesta selviää, että sähkön hinta saattaa olla ensi vuonna halvimmillaankin vain hieman alle 20 c/kWh:n.   Korkeimpia n. 45c/kWh:n hintoja on odotettavissa helmikuussa.

Poimintoja:

  • Sähkön pörssihinnan odotetaan olevan kallista läpi vuoden 2023
  • Kalleinta on futuurien perusteella helmikuussa, sähkön hinnan kohotessa n. 45 c/kWh:iin
  • Vuoden 2024 toisella neljänneksellä keskihinnan odotetaan painuvan ensimmäisen kerran alle 10 sentin kilowattitunnilta
  • Futuurien hinnat ovat vaihdelleet tiuhaan tahtiin, eikä tarkkaa lopullista hintatasoa tiedä kukaan
  • Sähköfutuurien hinnat vaihtelevat eri Pohjoismaissa, joten selvityksessä on otettu huomioon Suomen alueen hintaerosta kertovat futuurit

Näin sähköfutuurien tiedot kerättiin

Sähköfutuurien tiedot on kerätty Nasdaqin sivulta 13.12.2022 päätöskursseilla. Futuurihinnoissa on otettu huomioon sekä Pohjoismaiden systeemifutuuri että Suomen hinta-alueen erosta kertova futuuri. Suomeen ennustetaan tällä hetkellä systeemifutuuria kalliimpia hintoja mm. Olkiluoto 3:n ongelmien takia.

Sähköfutuurien hinnat on muutettu kuluttajille tutumpaan c/kWH-muotoon. Lisäksi hintoihin on lisätty arvonlisävero: joulukuun-huhtikuun (22-23) osalta 10 %, muuna aikana 24 %.

Sähköfutuurit edustavat parasta ennustetta tulevista hinnoista. Tällä hetkellä futuurien myyjiä on kuitenkin vähän, ja hintojen heilahtelu on poikkeuksellisen voimakasta. Tämä tekee ennusteista haastavampia.

Futuurien hinnat ovat muuttuneet tiuhaan tahtiin

Sähköfutuurien hinnat ovat muuttuneet useaan otteeseen syksyn aikana. Vielä aiemmin syksyllä futuurit odottivat sähkön hinnan laskevan ensi keväänä ja kesällä alemmaksi, mutta toisaalta myös kalleimpien talvikuukausien hinnat ovat nyt tasaantuneet hieman alemmalle tasolle huippuhinnoista.

Oletuksena on, että tuoreemmat sähköfutuurit tarjoavat todenmukaisemman kuvan tulevan vuoden sähkön hinnoista. Hintoihin liittyy joka tapauksessa paljon myös epävarmuutta.

Futuurihinnat ohjaavat erilaisten sähkösopimusten hintoja eri tavoin

Futuurihinnat eivät suoraan kerro sähkön tulevaa hintaa, mutta ne edustavat markkinoiden parasta mahdollista näkemystä. Futuureita käytetään mm. suojaamaan sähköhankintoja tulevaisuutta varten.

Sähköfutuurit vaikuttavatkin siihen, miten määräaikaisia sähkösopimuksia voidaan hinnoitella. Sähköyhtiöt voivat futuurien avulla suojata ostonsa nykyiseen hintaan, joten vaikka hintataso olisi lopulta futuureja korkeampi, ei sähköyhtiö kärsi samanlaisia tappioita.

Esimerkiksi kahden vuoden määräaikaisessa sähkösopimuksessa otetaan nyt huomioon arvio siitä, että hinta laskisi vuoden 2024 aikana. Vaikka hinta todennäköisesti pysytteleekin melko korkealla koko vuoden 2023, ennakoivat futuurit kuitenkin pitkässä juoksussa sähkön hinnan laskevan selvästi nykytasosta.

Sen sijaan pörssisähkösopimuksessa kuluttaja maksaa aina ajankohtaisen tunneittain vaihtuvan spot-hinnoittelun mukaan. Futuurien perusteella pörssisähköstä maksettaisiin siis kalleinta hintaa tammi-maaliskuussa ja halvimmillaan sähkön hinta olisi kolmannella kvartaalilla.

Pörssisähkösopimuksen valinneen lopulliseen sähkön hintaan vaikuttaa oleellisesti myös sähkön käytön ajankohdat. Futuurit ennustavat vain keskihintoja, eivät erilaisia hintapiikkejä.

Koko selvitys tarkoin futuurihinnoin on luettavissa täältä:

https://halvinsahkosopimus.fi/sahkon-hintaennuste/

One thought on “Sähkön hinta pysyy yli 20c/kWh hinnoissa ehkä koko ensi vuoden

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan