Saksan suhdannekello kehoittaa vähentämään osakepainoa

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja


 
Suhdannekello lähti viime vuoden loppupuolella nousuun kohti "boom" vaihetta. Kevät on tuonut pientä pettymystä ja huolta. Teollisuuden odotukset ovat hieman laskeneet. Heikentynyneen euron ja keskuspankkielvytyksen antamat  piristysruiskeet eivät ole kyenneet kääntämään kehitystä. Odotuksissa on ollut laskua sekä huhtikuussa että nyt toukokuussa.

Yleensä osakkeita kannattaa ostaa silloin kun suhdannekello on suurin piirtein puoli yhdeksä aamulla ja osakesijoituksista kannattaa siirtyä muihin instrumentteihin kun kello on kolme iltapäivällä. Tämä lainalaisuus on monasti toiminut ja viisas sijoittaja on toiminut suhdannekellon mukaan. Nyt kello on jo puoli kolme iltapäivällä ja olemme periaatteessa lähellä sitä pistettä, jossa kannattaa vähentää salkun osakepainoa.

Pitäisikö tällä kerralla kuitenkin jäädä osakkeisiin ja luottaa siihen että suhdanne kääntyy ennen kuin ollaan varsinaisessa "downswing" vaiheessa? Muut indikaattorit (kuluttajien luottamus, korkotaso…) eivät ainakaan vielä merkittävässä määrin tue luopumista osakkeista ja pankkien varainhoito-osastot tuntuvat hehkuttavan osakesijoitusten siunauksellisuutta. Osakkeissa on vetovoimaa ja voi olla, että tällä kerralla kannattaa pysyä osakesijoituksissa. Harvalla on kuitenkaan kristallipalloa siitä mihin suuntaan osakemarkkinat kehittyvät.  

 

Related Posts