Saksan suhdannekello tikittää syvemmälle taantumaan

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla tätä nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

Saksan suhdannekello tikittää nyt yhä syvemmälle kohti taantumaa ja nyt kellon viisari osoittaa jo viittä. Suhdanne-ennusteita julkaisevat ekonomistit (Elinkeinoelämän keskusliitto, Tapiola, Valtiovarainministeriö, Työväen Taloudellinen tutkimuslaitos, Handelsbanken,…) ovat ennustaneet käänteen kohti parempaa tapahtuvan ensi vuoden vaihteen ja kesän välillä.

Pörssikurssien nousu alkaa monasti puoli vuotta etuajassa. Oliko tämän kesän nousu ennenaikaista? On mahdollista ettei ollut. Korot ovat matalalla eikä pääoma tahdo löytää kaikelle löysälle likviditeetille parempaa sijoituskohdetta. Osakkeilla on nyt likviditeetin tuomaa ihanan kepeää nostetta.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan