Samsung

Olen hehkuttanut täällä Samsungia jo jonkun aikaa. Itse aukaisin position Samsungiin 8.10.2014  ja se on hieman nyt tappiolla. Tosin tänään osake on Koreassa yli 5% nousussa joten positioni taitaa nousta voitolle, mutta se ei ole olennaista. Osake on halpa, mutta ennen kaikkea yrityksellä on valtava potentiaali. Rikkaissa maissa kaikilla on jo älypuhelin ja sen uudistamiseen ei ole mitään syytä. Itsekkään en ole löytänyt mitään syytä uusia vanhaa puhelintani. Mutta teknologiakehittäjänä Samsung on tuomassa jotain markkinoille jota on vaikea kopioida ja mitä luultavasti kaikki haluavat. Taipuvat näytöt sekä myös kaarevat puhelimet. Samsung Edgeä saa jo joistain maista, mutta lisää on tulossa. Video on vaikuttava, kannattaa katsoa.

https://www.youtube.com/watch?v=N3E7fUynrZU

Rullalle käärittävät tabletit sekä teleskooppisesti aukeavat puhelimet, jotka muuttuvat tableteiksi tekevät syyn uusia puhelimet räjäyttävät markkinat. Samsung on ilmeisesti suojannut nämä muilta patenteilla ja he ovat käsittääkseni edellä tässä kehityksessä lähinnä LG:tä jonkun verran (ehkä 1-2 vuotta). Markkinat ovat ilmeisesti huomanneet saman ja kurssi raketoi. 

Rullalle käärittävät tabletit sekä teleskooppisesti aukeavat puhelimet, jotka muuttuvat tableteiksi tekevät syyn uusia puhelimet räjäyttävät markkinat. Samsung on ilmeisesti suojannut nämä muilta patenteilla ja he ovat käsittääkseni edellä tässä kehityksessä lähinnä LG:tä jonkun verran (ehkä 1-2 vuotta). Markkinat ovat ilmeisesti huomanneet saman ja kurssi raketoi.

Voihan kyseessä olla minun haaveeni ja myöskin markkinoiden rauhoittuminen kun ilmeisesti johtorakenne Samsungissa on alkanut selkiytymään. Ja kyseessä voi olla myös minun kognitiivinen dissonanssi, jossa tunteellisesti pyrin perustelemaan sijoituspäätöstäni. Mutta jos uskotte tuohon logiikkaan, mukaan ehtii oikein hyvin. Yahoo antaa Samsungin P/E luvuksi 6,61. Se ei varmaankaan ole aivan oikein tai ainakaan rehellinen, mutta antanee osakkeen edullisuudesta jotain suuntaa.

Katsokaa tosiaan tuo video ja ajatelkaa mitä tapahtuu jos tuollaiset näytöt saa ensimmäisenä markkinoille. Kaikkien valmistajien on ostettava Samsungin näytöt ja ne voi hinnoitella varsin hyvin.

8 thoughts on “Samsung

  1. etf

    Samsung Electronics Co Ltd

    311 ETELÄ-KOREA 22,03 %
    SK Hynix Inc 311 ETELÄ-KOREA 4,52
    Hyundai Motor Co 102 ETELÄ-KOREA 4,04
    Shinhan Financial Group Co Ltd 103 ETELÄ-KOREA 3,53
    NAVER Corp 311 ETELÄ-KOREA 3,47
    Samsung Electnc Pfd ETELÄ-KOREA 3,26
    POSCO 101 ETELÄ-KOREA 3,26
    Hyundai Mobis Co Ltd 102 ETELÄ-KOREA 2,71
    KB Financial Group Inc 103 ETELÄ-KOREA 2,66
    Kia Motors Corp 102 ETELÄ-KOREA 2,30

    db x-trackers MSCI Korea Index UCITS ETF (DR).

    Olen tuon ineksin kautta mukana. Kohtuullinen viidesosa Samsungia

      1. Kilpailuetu – onko sitä?

        Kiitos jutusta!

        Mietin tässä paria tekijää:
        1. Miten dominoiva patenttisalkku Samsungilla on taipuvista näytöistä? Alan toimijat istuvat alas neuvottelupöytään, katsovat kortit ja sitten neuvotellaan.
        Onkohan Samsungin positio ylivoimainen? Vai onko patentteja vaikkapa ulkoisilla teknologiatoimittajilla? Kunnioittavatko kiinalaiset patentteja?

        2. Mikähän mahtaa olla Samsungin kilpailuetu loppujen lopuksi? Kiinan ja Intian markkinoilla? Riittääkö skaalaetu? Osuudet laskevat, etenkin kiinalaiset kilpailijat ovat pahoja.

        3. Vertikaalinen integraatio tuskin on kilpailuetu, koska mallia on hankala hanskata. Ellei Samsung myy teknologioitaan muille, volyymit kärsivät. Jos taasen myy, sen pitää tapahtua "reiluilla ehdoilla".

        4. Video oli mainio, mutta taitavat videoidentekijät osaavat aina maalata tulevaisuutta. Tosiasiassa voi touhu tyssätä tai ainakin hidastua ihan vaan vaikkapa mekaanisen luotettavuuden kanssa.

         

         

      2. Patentit

        Patentit ja IPR asiat ovat niin vaikeita asioita ettei niitä oikein kukaan hallitse. Amerikkalaiset yritykset yleensä pärjäävät USAssa ja muut muualla. Se on suojelupolitiikkaa. Mutta jos ajatellaan aivan normaalisti niin yleensä pisimpään toimivalla suurimmalla yrityksellä on eniten patentteja. Heille on kerinnyt tulla niitä ja varsinkin jos he tuovat ensimmäisenä jotain uutta markkinoille he ovat varmasti kehittäneet itse teknologiaa jolloin heille tulee myös patentteja. 

        Näyttöteknologia (aivan kuten puolijohdeteknologia) on korkean kynnyksen liiketoimintaa. Et voi tehdä näyttöjä missään kiinalaisessa nyrkkipajassa. Samsung on teknistenongelmien vuoksi lykännyt enempien suurten 55" OLED televisioiden valmistusta. LG tuntuu olevan OLED paneeleissa suurin kilpailija ja varsin vahva toimija. Ylipäätään näyttäisi siltä, että tuo näyttöteknologian terävin kärki tulisi nyt Koreasta. Se tuottaa heille paljon vaurautta ja menestystä.

        Samsung tekee säännöllisesti varsin massiivisia puolijohdeinvestointeja. He haluavat pysyä kärjessä ja tuo vaikeimpien asioiden tekeminen saattaa olla kaikkein kannattavinta liiketoimintaa. Onhan Intelkin pärjännyt hyvin silloin kun tehtiin PC-tietokoneita. Itse asiassa Intel on pärjännyt paremmin kuin yksikään PC-valmistaja.

        http://www.reuters.com/article/2014/10/06/us-samsung-elec-investment-chips-idUSKCN0HV01R20141006

         

      3. Teollinen peli

        Hyvää keskustelua kiitos.

         

        Pari kysymystä:

        1. Aikovatko kiinalaiset toimijat maksaa patenteista?
        Patenteista: on mahdoton sanoa, onko tässä joitain pieniä toimijoita, joilla on oleellisia jenkkipatentteja ja ovat siten kantona kaskessa. 

        2. Onko näyttöteknologiasta samanlaiseksi pelinappulaksi kuin Intelin prosessoreissa? Prosessorimaailma vaatii softatukea, mikä taasen luo verkottumisefektejä. Näyttöteknologia on tässä mielessä eri. Investointeja peli toki vaatii.
        Mutta miten peli pelataan? Pysyykö taipuva kännykkänäyttö pitkään harvinaisuutena vai ajaako Samsung näyttöteknologian nopeasti suurten volyymien peliks. Tällöin katteet laihtuvat ja volyymit puhuvat. 

         

        3. Miten Samsung aikoo tehdä rahaa näyttöteknologioillaan ja kuinka kestävä on kilpailuetu?
        a) sisäisesti tukemalla kännybisnestään? Kilpailijat seuraavat tätä herkkänä ja varmistavat vaihtoehtoja, jottei peli ole Samsungista tai ylipäänsä korealaisista riippuvainen.

        b) myymällä kaikille valmistajille avoimesti? 

         

         

      4. S. lisää ja teknologian murros

        Kiitos!

        S. luultavasti myy näyttöjään kaikille, niinhän he tekevät nytkin. S. Elect. on suuri tekijä kaikkien puhelinvalmistajien kanssa, jopa Applessa on varsin paljon Samsungin elektroniikkaa. S. on maailman suurin TV-valmistaja omaten 36% markkinaosuuden suurissa televisioissa. S. on maailman 2. suurin tulostinvalmistaja ja suuri lääketieteellisten instrumenttien valmistaja (esim. kuvantamislaitteita). Yritys on myös suurehko 4G LTE teknologian toimittaja ja maailman suurin DRAM ja NAND muistien valmistaja omaten liki 40% markkinaosuuden. S. on myös merkittävä mobiiliprosessorien valmistaja (Exynos) sekä kuvasensoreiden valmistajana. S. on maailman kakkonen LED-teknologiassa.

        Samsung on aito monialayritys joka yrittää rakentaa mahdollisimman vakaata yritystä. Sijoittajalle yritys on mutkikas juuri monialaisuutensa sekä omistustaustansa vuoksi. Mutta tulkoon voittajaksi mikä teknologia tahansa, luultavasti Samsung on siinä teknologiassa mukana. Nyt Koreassa on poliittista jännitettä noita chaeboleita vastaan. Niitä pidetään liian vaikutusvaltaisina ja niiden toimintaan ei olla tyytyväisiä kun Korean taloudella ei mene hyvin. 

        S. haluaisi varmasti, että sen näytöt olisivat maailman kaikissa puhelimissa ja tableteissa. Näin tuskin kuitenkaan tulee tapahtumaan, mutta ei noita valmistajia montaa maailmaan mahdu. Investoinnit ovat niin valtavia ja suurta osaamista vaativia (sekä tekniikan kehittyessä takaisinmaksuajat lyhyitä) ettei uusia toimijoita helposti tule. Mutta jos joku saa tuollaisen taipuvan, kestävän ja suhthalvan näytön tehtyä se mullistaa kaiken maailmassa. Ikkunat korvataan taloissa niillä, aivan kuten autoissakin ja taloissa tapetit. Tämä vaikuttaa kaikkeen. Koittakaa keksiä mihin kaikkeen se vaikuttaa, pöytäliinanakin se on näppärä,…..

      5. Samsung: millainen vallihauta?

         

        Kyllä, hyvää perustelua kiitos!

        Kaksi teemaa, joita mietin:

        a) onko Samsungilla mahdollisuutta saavutta reippaita marginaaleja?

        b) onko Samsungilla "vallihautaa"? (liittyy toki edelliseen)

        Kun katsoo teknologian saralta huikaisevimpia businesstarinoita, jotka ovat tuottaneet kovia liikevoittoprosentteja, erilaiset verkottumisilmiöt näyttävät olevan varsin monen perustana: Cisco ja reitittimet; Microsoft ja käyttikset; Qualcomm ja USA:n CDMA; Skype ja VoIP; Google ja nettimainonta. 

        Kulutuselektroniikan saralla eli puhtaassa tuotebusineksessa näitä tarinoita ei ole juuri ollut. Tai no, hallitsihan Nokia maailman kännykkämarkkinaa hyvin marginaalein yli 10 vuotta, mikä on käsittämättömän hieno saavutus muuten.

        Siinä olet oikeassa, että kyseessä on volyymipeli ja pelaajat ovat harvassa. Mutta senpä takia muut teolliset toimijat haluavat neutraloida kaikin keinoin kontrollipisteen ja tuoda peliin muita tekijöitä eri keinoin: patenttitrollit hyökkäävät apajille, korvaavia toimijoita kutsutaan peliin tai Samsung "pakotetaan" lisensioimaan reiluin ehdoin. Kiinalaiset ja intialaiset byrokraatit keksivät kyllä sopivat temput – miksei myös jenkkiläiset. 

        Tämä 4G LTE on muuten mielenkiintoinen teema. Kun vähän tutkii, huomaa, että Samsungin laitteissa on Qualcommin chipit, mutta toisaalta on omaakin kehitystä. Tästä omasta kehityksestä menee arvatenkin lisenssimaksuja Qualcommille…ja myös Nokialle.

         

        Muutamia kiinnostavia linkkejä Samsung ja LTE, muitakin varmasti on:

        http://timesofindia.indiatimes.com/tech/tech-news/Samsung-takes-on-Qualcomm-with-new-4G-capable-SoC/articleshow/38260725.cms

        https://www.qualcomm.com/products/snapdragon/smartphones/samsung-galaxy-s4

        http://highonandroid.com/android-smartphones/galaxy-s4-exynos-octa-core-vs-qualcomm-snapdragon-which-one-is-better/

        t Musta

      6. Kuluttaja- ja muita tuotteita

        Historiassa on ollut paljon valmistajia, jotka ovat tehneet hyvällä katteeella kuluttajatuotteita. Applen tuotteet tulevat ensin mieleen (iPod) ja sitä ennen esim Sony 1980-luvulla walkman. Ja Philipps teki isot rahat 1960–> luvulla kasettinauhureilla ja myös televisioilla. Ei kannata myöskään IBM:mää unohtaa tai vaikka T-mallin Fordia. 

        En tiedä kenen piirejä Nokia käyttää nykyään puhelinkeskuksissa, mutta ennen niissä oli Intelin prossut ja osa maksuista menee piirivalmistajille. Ei kukaan tee kaikkea itse, joten liikevaihdosta menee aina osa myös toisille. Apple Samsungin suurin kilpailija high end puhelimissa on myös Samsungin yksi suurimmista asiakkaista. Tässä vanhassa jutussa sanotaan Applen olevan Samsungin suurin asiakas:

        http://www.tuaw.com/2011/02/14/apple-to-become-samsungs-biggest-customer/

        Apple on yrittänyt eroon Samsungin piireistä, mutta edelleenkin se on suuri tai jopa suurin Samsungin asiakas. 

         

        Ei kukaan halua ketään päästää millään markkinalla kilpailijaa määräävään asemaan. Mutta aina välillä näin vain käy. Linkkaan tähän kuvan missä kerrotaan keitä patenttitrollit ovat hätyytelleet eniten.

         

Comments are closed.

Related Posts