Samsung

Toistan luultavasti kyllästymiseen asti samoja asioita. Kirjoitan auki omaa analyysia koska mietin sijoittavani Samsungiin (itse asiasa olen jo ottanut siitä pienen position). Kirjoitan itseni vuoksi, toivottavasti, ette pidä asiaa pelkkänä spämminä.

Samsung monialayhtiönä yrittää aidosti löytää uusia lypsylehmiä. Samsung on tunnustanut, että puhelinten kateprosentit ovat menossa alas, aivan kuten kahvinkeitinten valmistaminen. Niistä on tulossa bulkkituotteita. He etsivät toisilta aloilta uusia nousevia tuotteita, lypsäen kuitenkin matkapuhelimia täysillä kuten maailman kannattavimman puhelinvalmistajan kuuluukin. Samsungin markkina-arvo on 170 mrd kun Applen on 400 mrd.

S. on sitä mieltä, että muistipiirit ovat nousemassa kannattavuudeltaan asialliselle tasolle. Ei Samsungin tarvitse muistiliiketoimintaan tyhjästä lähteä. Sillä on yli 40% markkinaosuus muistipiireistä ja yritys on ollut alan markkinajohtaja jo vuodesta 1993 alkaen. Joten jotakin tietoa alasta heillä luultavasti on. Samsung päätti uudistaa muistintuotansa 12 miljardin investointiohjelmalla. Investointiohjelma on melkein samankokoinen kuin koko Nokian markkina-arvo. Piirien valmistajaksi on vaikeampi tulla kuin puhelinvalmistajaksi.  Puhelinvalmistajia on tuhansia joista valtaosa on kiinalaisia kopiovalmistajia. Nämä painavat hintoja alas. On parempi myydä piirejä hyvällä katteella näille valmistajille kuin yrittää myydä ylihintaisia luureja. Samsung ilmoitti tuloksensa yhteydessä, että puhelimien keskihinta tullee laskemaan kolmannella neljänneksellä ja samanaikaisesti voluumit kasvavat. High end puhelimet ovat lähes yhtä hyviä kuin high end puhelimet. Puhelimella ei ole enää statusarvoa. Muuten piirivalmistuksen tulos nousi 71% vuoden takaiseen ja tuotti tuloksesta 18%. Maailman kannattavin puhelinvalmistuksen tulos nousi vain 52% vuoden takaisesta ja se tuotti 66% kokonaisvoitosta. Samsung ajattelee tämän trendin jatkuvan.

 

4 thoughts on “Samsung

  1. Jatka samaan malliin!

    Taisit jokin aika sitten myydä Nokian osakkeesi pois ja laitat nyt toivosi Samsungiin – miten lienee, oliko kysymyksessä harkittu hevosen vaihtaminen kännykkäalalla? Itse ajattelen, että Nokian ei tarvitse kummoisestikaan onnistua kun sen kurssi nousee nykyisestä 3€:n tasosta ylöspäin. Käytännössä siihen riittää se, että Nokia alkaa tehdä halpoja Lumioita suurilla volyymeilla ja saa Lumioihin tukun kaivattuja sovelluksia. On vaikea ajatella, etteikö tuota polkua  tultaisi jatkossa myös seuraamaan. Juuri esitelty, hyvän kameran omaava lippulaiva, jää väkisinkin marginaaliseksi "näytöksi" osaamisesta. Nokian tulosta sillä ei tulla nostamaa.

    Kieltämättä tarjosit erittäin mielenkiintoista tietoa Samsungista ja koko kännykkäalasta. Puhelinten kateprosentit ovat menneet jo vuosia alaspäin ja Samsungin satsaus muistipiireihin on vaikuttavaa. Jakamasi informaatio oli minulle uutta. Samsung on aivan toisen luokan yritys meidän Nokiaamme verrattuna – täällä Pohjolassa muistellaan vielä Nokian mahtiaikaa ja Suur-Suomen tekemistä jatkosodassa. 

    Mistä pörssistä ja millä tunnuksella ostat Samsungia? Älä huolestu, eivät kirjoituksesi mitään spämmejä ole, päinvastoin – Piksun on hyvä erottautua pankkien analyytikoista, jotka eivät voi kertoa suoraan omia arvioitaan yhtiöstä ja niistä toimenpiteistä, mihin johtopäätökset lopulta vievät. Jatka samaan tyyliin vain. On hyvä tietää, että kirjoituksen takana on henkilö, jolla on aivan oikeasti omat rahat liossa. 

    1. WinPhone ja muut

      Myin Nokiani koska tulos oli mielestäni lopun alkua enteilevä. Sen on saatava voluumit kasvamaan tai tulee noutaja. Niin Apple kuin Samsung ilmoittivat älypuhelinten kannattavuuden heikentymisestä, se on lienee trendi. Middle end puhelimet tyydyttävät jo lähes kaikkien tarpeet, ainoastaan kaikkein suurimmat teknologiafriikit ostavat high end puhelimia. Voluumit ovat kuitenkin middle ja low luokassa ja sinne on Nokian pienenä toimijana vaikea päästä tekemään kannattavaa liiketoimintaa. Keskiluokan puhelimiin Applekin alkaa panostamaan. Antoihan HTC:kin tulosvaroituksen ja se on sentään reilusti suurempi toimija kuin Nokia. Tabletti-puute on kanssa paha koska tabletilla on helppo opetella älypuhelimen käyttöliittymä. Ja sen jälkeen ei mielellään vaihda käyttistä, koska oppiminen on työlästä. Näin on käynyt ainakin minulle.  

      Jos olet kiinnostunut asentelemaan ohjelmia niin ei winphone ole juuri missään edes vaihtoehtona. Tietääkseni yksikään vakavasti otettava brokeri ei edes tarjoa WinPhone vaihtoehtoa. Ja jos tarjoaa se on luultavasti huonosti testattu ja tehty sutasemalla. Se rajoittaa markkinaosuuden kasvua, kuten Microsoft tietää hyvin Windows maailmasta. Ei Microsoftiakaan kukaan uhkaa Windows maailmassa, sitä uhkaa koko Windowksen kuihtuminen. Moni operaattori tykkää Windows puhelimista, mutta kun kuluttajat ne ovat puhelimien loppukäyttäjiä eikä operaattorit. Se on varmasti ongelma. WinPhonen mahdollisuus on, että Android maailmassa aletaan pelkäämään Motorola (Google) puhelimia. Se kasvattaa windows infraa, mutta tuo myös Nokialle kilpailijoita. 

      Nokia on kuin optio, se voi raueta arvottomana tai sitten nousta huomattavasti. Arvottomuuteen on liian suuri mahdollisuus minun sijoitusfilosofiassa.  Ei NSN:nän historia ole viime vuosina ollut mikään upea ja puhelinpuoli on suurissa vaikeuksissa. Itse pidän huonona mahdollisuutena, että häviän kaiken tai voitan 100%. Mieluummin häviän 20% tai voitan 40%. Itse pyrin arvioimaan riski/tuotto suhdetta ja minulla ei tarvitse olla positiota matkapuhelinmaailmassa mikäli ala menee liian kilpailluksi. 

      Olen ostanut Lontoosta Samsungia.
      http://www.bloomberg.com/quote/SMSN:LI

       

      1. Appseista

        Tuo Windows puhelinten vähäisempi sovellusvalikoima nousi taas perusteluissasi vahvasti esiin. Itseäni tuo kiinnostaa, koska olen jo pitkään ollut, valtavirrasta poiketen sitä mieltä, että sovellukset eivät ole useimmille käyttäjille kovinkaan tärkeitä. Lukuun ottamatta tietysti niitä käytetyimpiä sovelluksia, kuten Facebook, sähköpostit ja muutama muu.

         

        Tottakai Applen ja Android sovelluskauppojen latausmäärät ovat valtavan suuria, mutta tätä selittää mielestäni paljon ihan lataamisen helppous sekä suuret määrät myytyjä laitteita. Sovelluksista ei kuitenkaan makseta kovinkaan usein, tai merkittävää summaa, joten kun puhelin helpon latauksen mahdollistaa, sitä varmasti kokeillaan pari kertaa, tai parikymmentä kertaa kun uusi puhelin on hankittu. Olen myös uutisista saanut sen käsityksen, että hyvin harva sovelluskehittäjä tekee hyvää tulosta. Muutama tekee erinomaista, mutta valtaosa ei.

         

        Vertaan myös tätä sovellustarjontaa tietokoneen käyttäjiin, koska siltä puolelta on pidempi historia olemassa. Itsekin olen käyttänyt nettiin kytkettyä PC:tä joka päivä vuodesta 1993 asti, mutta aika vähän uusia sovelluksia tulee asennettua. Nettiyhteys tietysti mahdollistaa sen, että monet uudet palvelut eivät vaadi sovellusta, vaan toimivat suoraan selaimessa tai selaimen kautta palvelimella jossain. Miksei näin olisi kohta myös puhelimissa… aiemmin sanottiin että mobiiliyhteydet on niin hitaita ja kalliita, että parempi olla applikaatio. Kohta tilanne taitaa olla päinvastainen, mobiiliyhteydet ovat usein jo parempia kuin kotona tietokoneella käytettävät. Merkkinä tästä yhteyksien kehityksestä on jo mm. Spotify mobiililaitteissa, ei tarvitse enää ladata mp3 kappaleita puhelimeen, vaan soitetaan ne suoratoistona palvelusta.

         

        Olisi mielenkiintoista nähdä perusteellisempi analyysi siitä, miten älypuhelimen käyttäjät isompana joukkona sovelluksia lataavat ja käyttävät. Onko kyse pitkälle vain kokeilusta (poislukien muutama tärkeä sovellus, kuten Facebook) kuten itse luulen, vai jääkö käyttäjille pysyvä rutiini hankkia uusia ja erikoisempia sovelluksia puheliiinsa.

         

      2. Kännykässä on ikoni (kuvake) jokaiselle asialle

        Minä käytän seuraavia lataamiani sovelluksia:

        – muutama selain (ainoastaan operassa oli minulle rakkaat kirjanmerkit sillä tavalla toteutettuna että opin käyttämään niitä)

        – angry birds ja shakki (pelaan joskus)

        – sports tracker (on kiva joskus mitata golf radalla kuljettu matka)

        – google maps navigoinnilla (siinä on kiva ääni joka pyytää kääntymään oikeaan tai vasempaan; ei tarvii tähyillä kännyä kun ajaa)

        – suomen sanomalehtiotsikot koottuna (en muista sovelluksen nimeä)

        – google finance (antaa pörssikurssit kivassa muodossa)

        – dropbox (tänne latautuvat minun kännyllä ottamani valokuvat ja sieltä ne myös jaan kavereille)

        – economist lehden sovellus

        – ilmatieteen laitoksen sää

        – yle areena (tämän sovelluksen kautta saa TV lähetykset)

        – youtube (katselen joskus harvoin youtube:n videoita)

         

        Ja seuraavia google sovelluksia käytän myös paljon:

        – kalenteri (synkkautuu kivasti PC:ssä olevan kalenterin kanssa)

        – google mail

        – google drive

         

        Minusta kännykän käyttö eroaa PC:stä siten, että siinä ei käytetä niinkään usein selainta jolla etsitään joku www- sivu. Ainakin minä lataan usein käytetyt asiat sovelluksina, joilla on ikoni, joka sitten ilmestyy minun kännykkäni sivulle. Sitä ikonia minä sitten käytän jos haluun tehdä juuri tuota spesifistä asiaa.

         

         

Comments are closed.

Related Posts

Talous

1930-luku 2.0?

Donald Trump voitti vaalin lopulta kirkkain luvuin. Yleisen käsityksen mukaan maahanmuuttoon ja talouteen keskittyminen puri äänestäjiin Harrisin hiukan osoitteettomaksi jäänyttä kampanjaa paremmin.

Talouden näkökulmasta Trumpin linjausten