Sektoreiden taikaa

Voidaan sanoa varsin varmasti, että se mihin omaisuusluokkiin rahansa laittaa tulee ratkaisemaan menestyksesi sellaisilla aikajänteillä missä sattuman osuus on pieni. Yksittäisillä osakepoiminnoilla ei juuri ole väliä. Koska olen osakkeista kiinnostunut katsoin miten eri toimialat kehittyvät ajan myötä.

 

Kolme parasta sektoria ovat softa, terveydenhuolto ja kemikaali. Mutta kun tuottoakin pitää verrata heiluntaan tai suurimpaan mahdolliseen tappioon ja arvioida mikä on tämän hetkinen hinta asia menee vähän hankalammaksi. Piirsin noista sektoreista epäselvän kuvion missä aina nykyistä arvoa on verrattu edellisen 200 päivän aikana esiintyvään korkeimpaan arvoon. Mikäli juuri nyt saavutetaan 200 päivän maksimiarvo niin kuvio antaa arvon 0.

Tätä kuviota kutsutaan drawdown kuvioksi ja se kuvastaa maksimitappiota mikäli olisit ostanut viimeisen 200 päivän aikana osakkeen mahdollisimman huonoon aikaan. Mikäli olisit sijoittanut vuonna 2007 finanssisektoriin 1000 sinulla olisi vuonna 2009 rahaa enää 400.

Kolme parasta sektoria on ollut viimeisen 30 vuoden aikana Software 15,3%/vuosi (max DD 54%), health care 15,1%/vuosi (max. DD 40%) ja Chemical 13,2%/vuosi (max DD 59%). Kemikaali on ollut huonoin sektori niin tuoton kuin DD:nkin takia. Terveydenhuolto on näin yleensä ollut paras sektori ja sen tulevaisuudennäkymät ovat loistavat väestön ikääntyessä ja vaurastuessa varsinkin nopeasti vaurastuvissa ja vanhenevissa Aasian maissa. Se on nykyään vaan varsin kalliisti arvostettu. S&P 500 indeksin Health Care sektorin P/E luku on 16,1 (USA:ssa) kun materiaalisektorin vastaavan on 14,2. IT-sektorin vastaava on taas vain 15,2. Mutta nykyisestä laskusta on eniten laskenut kemikaalisektori, joten onko sillä vähiten mahdollisuuksia laskea lisää. En tiedä ja asiaa voisi tutkia miten on menneisyydesä mennyt jos kemikaalisektori on laskenut 3 kertaa enemmän kuin softa ja tuplasti sen mitä terveydenhuolto. Suosittelen sijoituskohteita valitessa joko poikkeuksellisen alhaisesti arvostettuja yrityksiä tai sitten noita kolmea parasta sektoria.

Täsmälliset toimialaerot ovat hämärtyneet, koska jokaisella alalla on iso IT vaikutus kuten myös materiaaliteknologia vaikuttaa kaikkiin aloihin. Tästä huolimatta eri sektorit menevät todella eri tahtiin ja kolme eniten laskenutta sektoria ovat energia, elektroniikka ja puolustusvälineteollisuus.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan