Sektorisijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja realismin tajua

Osakesijoittajan kannattaa hajauttaa säästönsä viisaasti useammalle teollisuuden sektorille. Yhteen sektoriin keskittyminen voi tuoda yllätyksiä. Viimeisen viiden vuoden aikana kestokulutustavaroita valmistaneisiin yrityksiin (consumer discr.) sijoittaneet ovat nähneet salkkunsa kasvavan yli kaksinkertaiseksi kun taas yhteiskuntapalveluihin (utilities) sijoittaneet ovat saaneet tyytyä noin 40% tuottoon (kuva alla).

Sektoreihin sijoittaminen on erilaista kuin yksittäisiin osakkeisiin sijoittaminen. Sektoreiden suhteellinen osuus bruttokansantuotteesta muuttuu erittäin hitaasti. Käytämme suurin piirtein yhtä suuren osan tuloistamme liikkumiseen, asumiseen, viihteeseen ja terveydenhoitoon kuin isoäitimme neljäkymmentä vuotta sitten. Tämä ei tarkoita sitä, etteivätkö jonkin sektorin osakkeet voisi nousta hyvinkin paljon eikä sitä, etteikö jokin sektori voisi kasvaa muiden kustannuksella. Esimerkiksi sanomalehdet voivat antaa tilaa verkkomedialle, ja rautatieyhtiöiden osakkeet ovat menettäneet merkitystään kun liikkuminen on siirtynyt kumipyörille ja lentokoneisiin. Muutoksia tapahtuu, mutta perustarpeet ovat ikuisia.

Yhteiskuntainfraa ylläpitävät sähkölaitokset ja kaasuyhtiöt (utilities) ovat viimeisen viiden vuoden aikana pärjänneet huonosti. Samalla tavoin on käynyt pankkien ja rahoituksen (financial sector) samalla kun kestokulutustavaroita valmistaneet yritykset sekä terveydenhuolto on pärjännyt hyvin. Trendi ei ole välttämättä pysyvä. Heikommin menestyneiden sektoreiden arvostus voi jossakin vaiheessa korjaantua.

Joitakin sektoreita arvostetaan enemmän kuin toisia kuten oheisesta P/E vertailusta havaitsemme. Terveydenhuoltosektori ja päivittäistavarat sekä raaka-aineet (materials) ovat juuri nyt suosittuja; niiden P/E on korkea. Sektorisijoittajalta vaaditaan kärsivällisyyttä. Suositut sektorit pysyvät suosittuina pitkään. Joskus jopa kymmenen vuotta. Täytyy olla kärsivällinen ja yrittää hyödyntää trendejä, jotka nekin ovat pitkäkestoisia. Sektorisijoittaminen ei sovi nopeatempoiselle hätäilijälle.

Lisää tietoa piksun sektorisivuilla:

– http://www.piksu.net/sivu/sektoriindeksit

– http://www.piksu.net/markkinat_8

5 thoughts on “Sektorisijoittaminen vaatii kärsivällisyyttä ja realismin tajua

  1. Datasources

    Ensin yllätyin, että finanssisektori on hännillä vaikka se on USAssa yksi suurimpia bruttokansantuottajia (absurdi ajatus sinänsä). Mutta syy johtuu varmasti läpinäkyvyyden puuttesta, pimitetyistä vivuista ja romahduspelosta – eli huono maine.

    Hei, osaatteko neuvoa mistä voisin löytää hyvää indeksi päivä/historia dataa? Haluaisin näplätä numeroita itse excelissä, laskeskella korrelaatioita ja saada sormiharjoitustuntumaa. Kiinnostaisi erityisesti indeksit eri toimialoilta, eri omaisuusluokista, raaka-aineista, Euroopasta, USAsta, maailmanlaajuisesti.

    Kiitos, etukäteen. -TK

    1. Dataa

      Helpoiten saat datan finance.yahoo.com:ista. 

    2. Aiksarjadatoja saa monesta paikasta

      Piksu:n maaindeksi- ja sektori-indeksi sivut käyttävät Unisolver Ltd:n keräämää tietoa. Heillä on kerättynä pitkältä ajalta aika laaja aineisto. 

      Samantyyppisiä tietoja voi omaan käyttöön ostaa yahoolta, trading economics:sta, eoddata:sta ja monesta muusta paikasta. Olen itse käyttänyt omassa henkilökohtaisessa käytössäni eoddata:n aikasarjoja. Niitä saa kohtuuhinnalla.

  2. Hajauttaminen maksaa eri tavoin

    Sektorisijoittaminen vaatii paljon pääomia varsinkin sijoittaessa suoraan osakkeisiin ja suurimmalla osalla tavallisia sijoittajia niitä ei ole riittävästi. Tämä siitä syystä, että hajauttaminen maksaa varsinkin käyttäessä suomalaisia palveluntarjoajia. Hajauttamisen lisäksi tulee ongelmia siitä, että kaikenlaisia yrityksistä ei ehdi seuraamaan. Itse näkisin sektorisijoittamisen järkevyyden tulevan lähinnä erilaisten indeksisijoitusten kautta. Monissa muissa tavoissa tulee vastaan erinäköisiä ongelmia eikä ajan- ja tiedonpuute ole pienimmät pääomien puutteen lisäksi.

Comments are closed.

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen