Sijoittajalle oppeja jalkapallon EM-kisoista
Jalkapallo on yksi maailman harrastetuimmista urheilulajeista. Siinä menestyminen vaatii paljon. Meneillään olevat Euroopan mestaruuskisat ovat suuri turnaus. Koska lajissa menestyminen ei ole helppoa, voit ottaa oppia siitä myös sijoittamiseen. Vaikka jalkapallo on joukkuelaji ja sijoittaminen enimmäkseen yksilölaji niin jalkapallossa menestymisestä voivat yksilöt ottaa oppia. Kirjoituksessa käyn läpi lyhyesti muutaman asian, jotka voit oppia mm. jalkapallon EM-kisoista.
Todennäköisyyksistä
Yksittäisissä jalkapallopeleissä voi se joukkue voittaa, jonka puolella todennäköisyydet eivät ole. On epätodennäköistä, että tällainen joukkue voittaisi ison turnauksen. Hyvä esimerkki EM-kisoissa oli Islanti joka voitti jatkopelin Englantia vastaan, vaikka todennäköisyydet eivät olleet heidän puolellaan. Kun vastaan asettui Ranska, jonka voiton todennäköisyys Islantia vastaan oli parempi kuin Englannin niin Islanti tippui jo toisessa jatkopelissä. Tämä ei tosin tarkoita ettei Islannilla ollut mahdollisuuksia. EM-kisoissa voittaja pelaa neljä jatkopeliä, joten huonompien joukkueiden mahdollisuudet voittaa koko turnaus on pieni. Näin käy välillä, kuten Leicesterin valioliigavoitto osoitti. Leicesterin valioliigavoiton todennäköisyys oli vedonlyöjä Jorma Vuoksenmaan mukaan pienempi kuin sen toteutunut vedonlyöntikerroin 5000 osoitti.
Tämä tarkoittaa, että yksittäiset sijoituksesi voivat tuottaa suuria voittoja, vaikka todennäköisyydet olisivat selvästi niitä vastaan. Pitkässä juoksussa todennäköisyyksien pitää olla puolellasi, jotta saat hyviä tuottoja. Ennen pitkää todennäköisyyksiä vastaan sijoittavista suurin osa pärjää muita huonommin. Todennäköisyyksiäsi voit nostaa monella tavalla. Jalkapallossa niitä voi parantaa valmistautumalla kunnolla peliin ja sijoittamisessa voit tehdä kotiläksysi kunnolla oppimalla ymmärtämään mahdollisen sijoituskohteen tuottomahdollisuuksia, liiketoimintaa, jne. Jalkapallossa on helpompi tehdä maali menemällä ennen muita siihen tyhjään tilaan minne pallo tulee kuin tunkemalla sinne missä kaikki muut jo ovat. Sama pätee sijoittamiseen, jossa sinun on helpompi löytää hyvä tilaisuus sijoituskohteista, joita eivät suuret sijoittajamäärät omista kuin niistä kohteista, jotka ovat jo lähes kaikkien salkuissa.
Järjestelmistä
Kaikilla ammattilaisjoukkueilla ja lähes kaikilla amatöörijoukkueillakin on pelijärjestelmänsä jota ne käyttävät voittaakseen. Toiset hyödyntävät järjestelmäänsä enemmän ja toiset antavat parhaille yksilöille enemmän vastuuta livetä siitä ja käyttää luovuutta. Huippuyksilöt eivät takaa menestystä, jos he eivät toimi järjestelmän luomissa puitteissa tai heille annetaan liikaa vapauksia. Neljästä välieriin päässeestä joukkueesta kaikki käyttivät selkeää pelijärjestelmää ja sitä noudatti koko joukkue. Järjestelmän noudattaminen ei takaa menestystä, koska myös yksilöiden tasolla on väliä. Järjestelmä voi myös olla väärä. Islannin pääseminen puolivälieriin oli saavutus joukkueelle, jonka yksilöt olivat monia muita maita huonompia. Järjestelmä oli luotu hyväksikäyttäen pelaajien vahvuuksia. Toista järjestelmää käyttämällä Islanti tuskin olisi päässyt kahdeksan parhaan joukkoon.
Sijoittaja voi käyttää järjestelmiä hyväkseen. Järjestelmät pitäisi luoda omia vahvuuksia tukeviksi. Jokaisen pitää luoda itselleen parhaiten toimivat järjestelmät. Jokaisen aivot ovat viritetty eri tavalla. Parhaat järjestelmät voit luoda vain tuntemalla itsesi. Tietämällä miten reagoit kurssilaskuihin tai -nousuihin, kuinka paljon sinulla on sijoitettavia varoja, jne. Järjestelmien hyväksikäyttöön ei ole yhtä oikeaa tapaa. Noudata luomiasi järjestelmiä, mutta älä hirttäydy niiden toimivuuteen uskonnollisesti. Jos huomaat etteivät ne toimi niin kuin pitäisi niin kehitä niitä tai luo uudet vanhojen tilalle.
Sijoitussuunnitelmaa voi pitää yhtenä järjestelmänä. Sen luomisen pitäisi kuulua jokaisen sijoittajan avuksi. Sinulle voi sopia parhaiten sijoittaminen indeksirahastoihin. Joillekin muille sopii sijoitusten hajauttaminen ja toisille keskittäminen. Yhdelle sopii asuntosijoittaminen ja toiselle sijoittaminen osakkeisiin. Yksi haluaa sijoittaa suuria summia kerralla ja toinen pieniä. Toisten ei pidä sijoittaa ollenkaan.
Lisäksi voit käyttää järjestelmää analysoidessasi yrityksiä. Tekemällä asiat samalla tavalla joka kerta saat muodostettua rutiinin jota voit käyttää hyväksesi. Toki joitakin yritystyyppejä, kuten pankkeja et voi analysoida täysin samoin kuin muita yrityksiä, kuten kulutustuotteita myyjiä. Yhdelle sopii paremmin tilinpäätösten lukujen tarkka tutkiminen ja toiselle sopii parhaiten muiden sijoittajien tai yritysjohtajien kanssa puhuminen, kun se on mahdollista.
Tässä muutamia asioita, joita voi oppia sijoittajana jalkapallon EM-kisoista. Niitä varmasti on paljon muitakin, mutta joku viisaampi osaa varmasti kertoa lisää.
– Tommi T
Keskitys maalille voi toimia sijoittamisessa
Kuuluin kerran jalkapallojoukkueeseen. Oivalsimme pian että pallonkäsittelytaitomme ei ole vastustajien tasolla. Menetimme pallon yleensä aika pian jos lähdimme kuljettamaan palloa lyhyillä syötöillä (ihan niin kuin Islanti).
Oli kiva huomata että Islanti käytti samaa keinoa kuin me, keskitys vastustajan maalille heti kun vaan mahdollista. Keskitimme aina pitkän syötön vastustajan maalille ja kun sinne sitten ryntäsi omia ja vastustajia niin syntyi hässäkkä ja joskus saimme siitä hässäkästä maalin.
Meistä ei tullut huippujoukkuetta, mutta peli oli hauskaa kun pääsimme pelamaan.
Onko tästä jotain oppia sijoittamiseen? No ehkä ainakin se, minkä artikkelissasi mainitsit, todennäköisyyksiä kannattaa miettiä. Jos pitkä syöttö maalille (esim. kunnon panos kasvuyritykseen) johtaa kokemuksen mukaan todennäköisesti parempaan (kuin esimerkiksi pieni panos moneen tasaiseen tuloksentekijään) niin sitten vaan pitkiä syöttöjä maalille.
Ps. Sijoittajana käytän henkilökohtaisesti saksan joukkueen strategiaa: pieni panos moneen tuloksentekijään.