Sinne meni
Kirjoitusvuorossa Juha Kasanen
Sinne se nyt meni. Nokian yhtiökokous hyväksyi tiistaina Nokian hallituksen ehdotuksen puhelinliiketoiminnan myynnistä. Tässä tilanteessa päätös oli varmasti oikea. Mitään ei ollut enää tehtävissä. Ratkaisu oli oikea ja peli oli jo menetetty.
Nokian matkapuhelinliiketoiminnan taival on kuin katkeransuloinen Suomen ja Ruotsin jääkiekko-ottelu vuoden 2003 Helsingin MM- kisoissa. Pelin suvereeni hallinta ja ylivoimainen ja varmalta tuntuva 5-1 johtoasema kääntyi karvaaksi tappioksi. Molemmissa tapauksissa hyväolontunne valtasi kehon, kun peli näytti selvältä. Jokaisesta kiekosta taisteleminen unohtui hetkeksi ja kun vastoinkäymiset alkoivat, miehistö ja johto lamaantuivat. Kriittisillä hetkillä puristettiin mailaa ja tehtiin lisäksi pahoja töppäyksiä.
Apple vei pelin lopulta selvin numeroin. Apple vie pelin yhtä selvin numeroin myös johtajansa elämäkerran osalta. Kirja Steve Jobsista on rikas lukukokemus. Kirjassa on makua. Siinä on aidosti kuvattu Jobsin elämää rosoineen ja säröineen. Lisäksi siinä on kuvattu uskottavasti kriittisten päätösten syntymistä eri tilanteissa ja niitä ristiriitoja joita jokaisen suuryhtiön sisällä vallitsee.
Ollilan elämäkerta ja kertomus Nokian vaiheista jää jotenkin vaisuksi. Kirjassa ei ole oikein särmää eikä uskallusta. Se on liian sliipattu kertomus, joka ei tarjoa paljon uutta. Toivottavasti Nokian arkistot vielä aukeavat ja joku ulkopuolinen taho kirjoittaa mukana olleiden avustuksella kriittisen analyysin Nokian puhelintoiminnan viimeisistä vuosista.
Jälkeenpäin tarkasteltuna voidaan kuitenkin iloita siitä, että suomalainen yhtiö onnistui valtaamaan maailmanlaajuisen kuluttajamarkkinan niin kokonaisvaltaisesti, kuin Nokia onnistui puhelimillaan tekemään. Siinä oli kaikki taivaankappaleet kohdallaan.
Toivottavasti taivaankappaleet suosivat jatkossa myös uutta Nokiaa.
—
Lue Punaisen mukin blogia.
Yrittäjä vs. liikemies
Hyvä pointti ottaa Steve Jobsin ja Jorma Ollilan elämänkerrat (ja näin heidän arvot, asenteensa ja toimintatapansa) vertailtavaksi keskenään. Olen lukenut Steve Jobsin elämänkerran sen ilmestyttyä. Ollilaa olen seurannut elävässä elämässä suorasti ja ennen kaikkea epäsuorasti. Hänen elämänkertaansa en ole lukenut.
Steve Jobs toimi "yrittäjän" tavoin; hänellä oli vain ja ainoastaan yrityksensä ja toiminta sen menestykseksi tavalla, johon hän itse uskoi ja jonka hän halusi todistaa oikeaksi. Toimintaa kiihdytti henkilökohtaiseksi kilpailijaksi koettu Bill Gates ja hänen Microsoftinsa; energisoiva David vs. Goljat- tahi Suomi vs. Ruotsi-asetelma.
Jorma Ollila ei ole yrittäjä vaan "liikemies", joka poliitikon (seepra ei pääse raidoistaan;-) tavoin pelaa henkilökohtaista valtapeliään mahdollisimman korkealla tasolla, tässä tapauksessa lopulta aidosti globaalissa ytimessä. Tässä pelissä itse yritykset ovat välineitä, joilla henkilökohtainen asema ja sen luoma merkitys saavutetaan.
Kolmannen samaan teemaan hyvin sopivan casen tarjoaa Hewlett-Packard (HP), joka toimi yrittäjyys-hengessä aina 1980-luvun lopulle, jolloin perustajat Bill Hewlett ja Dave Packard vielä johtivat yritystä hallituksesta käsin. Kun aika jätti nämä "yrittäjät", korporaatio muuttui "liikemiesten" johtamaksi, saavutti Compaq:in oston myötä gorilla-aseman markkinassaan ja on romahduksen koettuaan edelleen elossa, mutta huonossa hapessa. Ymmärtääkseni HP:n nykyinen yritysjohto, joka suurien haasteiden edessä on reivannut yrityksen strategiaa uuteen uskoon, on luonteeltaan enemmän "yrittäjä" kuin "liikemies", minkä kehityksen soisi näkyvän myös tulevan Nokian johdossa.
Yrittäjä=liikemies
"Liikemiehellä" tarkoitat ammattijohtajaa.
”Yrittäjä” vs. ”liikemies”
"Yrittäjä" tässä yhteydessä kuvaa arvo-, asenne- ja toimintatapaominaisuuksia, jotka poikkeavat "liikemiehen" vastaavista. Näin ollen ammattijohtajissa on sekä "yrittäjiä" että "liikemiehiä". Esimerkkinä "yrittäjä"-ammattijohtajasta on Matti Alahuhta.
Uudelle Nokialle olisi syytä löytää "yrittäjä"-ammattijohtaja ruoriin. Risto Siilasmaahan Uuden Nokian hallituksen puheenjohtajana on "yrittäjä"-ammattijohtaja, joten uskon, että oikeantyyppinen johtaja löytyy.