SITRA rahoittaa hyviä päämääriä koskevaa keskustelua

Yhteiskunta

Suomen Itsenäisyyden Juhlavuoden rahasto (SITRA) tuottaa artikkeleita ja puheenvuoroja, jotka ovat harvoin esillä mediassa.  Tässä  SITRA:n v2021 toimintakertomukseen perustuvaa tietoa SITRA:n toiminnasta:

Vuonna 1967 perustettu SITRA on eduskunnan valvonnassa ja sen toiminnasta on säädetty laissa. Toimintakulut olivat vuonna 2021 34M€ . Toimintaa rahoitetaan SITRA:lle luovutettujen kansallisten varojen (1,107 Mrd€) tuotoilla.

SITRA:n tuottamat artikkelit, kannanotot ja keskustelu jakautuvat osa-alueesiin:

 1. Kestävyysratkaisut   (Kiertotaloutta, ilmastoa ja luonnon moninaisuutta puoltavia artikkeleita, keskustelua ja hengennostatusta)
 2. Reilu datatalous  (Reiluutta ja läpinäkyvyyttä ja vaikuttamisen keinoja IT kehityksessä puolustavia kirjoituksia, keskustelua ja yhteistä seminaaritoimintaa)
 3. Demokratia ja osallisuus (Demokratian ja osallistumisen ylistämistä sekä edistämistä)
 4. Ennakointi ja strategia (Tulevaisuutta ja muutoksentekokykyä parantamaan pyrkiviä kirjoituksia ja työpajoja ja puuhaa)
 5. Yhteiskunnallinen koulutus (Yhteiskunnallisen koulutuksen puolustamista sanan säilällä)

SITRA:n jakelema raha on tärkeä sivutulon lähde monelle humanistista kirjoittelua ja keskustelua ja yhteistoimintaa harrastavalle. Vuotuisesta toimintakulusta riittää noin 10’000€ tulot jopa 3400 keskustelijalle. Jos yhden SITRA:n rahoituksella tuotetun kirjoituksen hinta olisi 10’000€ niin meillä olisi tarjolla 3400 kirjoitusta ja pamflettia. Onneksi SITRA ei ole näin tehokas. Kukaan ei nimittäin jaksaisi tutustua noin moneen kirjoitukseen. Niissä kun ei ole yleensä kovaa uutta tietoutta ja asiaa – enemmänkin hengennostatusta ja mielipiteitä.

Sitran kirjoituksia ei ole Piksussa referoitu. Ei ole ollut riittävää tietosisältöä, jota olisi voinut referoida.  Eivätkä noita tuotoksia tunnu muutkaan mediat, yritykset tai organisaatiot käyttävän (??).  Suurin ongelma ei ole se, että SITRA teettää vähemmän tarpeellista kirjoittelua, vaan se, että monien älykkäiden ihmisten aika menee noiden SITRA:n teettämien kirjoitusten tuottamiseen. Syntyy tehottomuutta. Älykkäiden ihmisten työ ohjautuu vähemmän hyödyllisiin kohteisiin.

Olisi kaksi mahdollisuutta parantaa toimintaa:

 1. SITRA ryhtyy tutkimusorganisaatioksi tuottamaan aitoa tietoa.
 2. SITRA:n toimintaa supistetaan.

 

 

 

 

3 thoughts on “SITRA rahoittaa hyviä päämääriä koskevaa keskustelua

 1. Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla. Voisin keskustella aiheesta puolellakin tuosta kymppitonnista.

 2. Minusta tuo porukka voisi vaikka tehdä youtube koulutusvideoita erilaisista aiheista. Ne ei kaikki osaa tehdä tutkimustyötä, mutta kyllä ne koulutusvideoita osais tehdä.
  SITRA vois maksaa pientä korvausta. Youtubessa on paljon hyviä koulutusvideoita mutta aika vähän suomeksi.

 3. Myös suomalaisia wikipedia sivuja voisi tuottaa. Suomalaiset sivut ovat monasti pikkasen vajavaisia. Englantilaisista sivuista kääntämällä saisi kivasti hyviä suomalaisia vastaavia.

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan