Sotkamossa yli 5 000 venäläisturistia

sotkamo_rus

KUVA: Helge V. Keitel, Sotkamo, Finland (7.1.2013)

Kainuu eli kauan metsästä, mutta Kainuun leivän isä Kajaani Oy:n jatkaja UPM katkaisi valot paperitehtaalta muutama vuosi takaperin ja nyt on tultava toimeen uusilla bisneksillä. Viime vuonna tapetilla oli surullisenkuuluisa Talvivaara. Juuri nyt 10 702 asukkaan pitäjä elää matkailusta. Tarkkaa lukua en tiedä, mutta vilkkaimpina aikoina Sotkamossa on muun muassa viitisen tuhatta venäläismatkailijaa.

Muutama vuosi takaperin tuotin artikkelin Loviisassa ilmestyvään Östra Nyland –lehteen. Vertailin Itä-Uudenmaan ja Kainuun venäläismatkailua. Sotkamo pystyy takaamaan joulu- ja pakkasukolle kipakat kelit; lunta lienee nyt etelässä enemmän kuin Vuokatin rinteillä. Petipaikkojakin täällä on monin verroin enemmän.

Turisteille rakennetaan jatkuvasti uusia tiloja. Kuulin hiljattain suunnitteilla olevasta 60 huoneisto-hotellihankkeesta. Siitä kirjoitan tarkemmin lähiaikoina.

Venäläiset kuluttavat arviolta 150 euroa per henkilö päivässä. Jotkut tilastot kertovat vieläkin suuremmista luvuista. Katinkultaan tulee äveriäitä asiakkaita Karjalasta, Pietarin alueelta ja Moskovasta. Monissa taloissa on monta sukupolvea yhdellä kertaa. Venäläiset käyttävät myös avokätisesti tarjolla olevia palveluja.

150 x 5 000 = 750 000 euroa päivässä!

Sotkamon keskustan parkkipaikat ovat olleet joulusta alkaen pullollaan autoja. Venäläisten autot erottaa siitä, että ne ovat suurempia, komeampia ja kalliimpia kuin kantaväestöllä. Ainuttakaan Ladaa en muista nähneeni. Suomalaistenkin autot ovat parantuneet, mutta yhä on Toyotaa, Corollaa tai muita ruosteen raiskaamia perusmerkkejä. Suomella menee hyvin, mutta autoillamme emme voi pröystäillä.

Hyvää Uutta Vuotta 2013!

Related Posts