Suhdannkellossa rohkaiseva värähdys

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla tätä nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

 
Olemme nyt IFO:n mittausten mukaan laskusuhdanteessa ja suhdannekello on neljä, mutta lokakuun luvut olivat rohkaisevia. Jyrkkä pudotus on lokakuun lukujen perusteella ehkä katkeamassa.

Edellisten suhdannakierrosten perusteella voisi arvata, että joudumme odottamaan vielä vuoden taikka ainakin puoli vuotta ennen kuin suhdannekello on puoli yhdeksän ja pörssikurssit kääntyvät kestävään nousuun, mutta paremminkin voi käydä. Poliitikot aina EU komissiota myöden ovat pelotelleet sijoitusmaailmaa koko finanssijärjestelmän romahtamisella ja sijoittajat ja kuluttajat ovat syystäkin säikähtäneet. Mahdollinen taantuma tuskin tuo pahempaa. Ja jos huonompaankaan ei enää voida päästä niin siksi edessä siintää toivottavasti paremmat ajat.

Related Posts

Asunnot ja metsä

Asuntokauppaa

Aluksi silmäilin uutista, jonka mukaan as.oy. karhuaa nyttemmin konkurssiin menneeltä rakennusfirmalta noin miljoonaa euroa. Uutisessa ei mainittu as.oy:n nimeä, mutta hallituksen pj:n nimellä löytyi as.oy.

Yhteiskunta

Poliittista empatiaa

Empatiaa kaipaa Stubb, entinen koulukiusaaja, joka taustaansa kommentoi HS:ssä ”Jos olen ollut mulkku, pyydän anteeksi.” Yksi sitaatti kertoo enemmän kuin tuhat selfietä tai muuta kiiltokuvaa.

Vakavalla