Suhdannkellossa rohkaiseva värähdys

Saksalaisen IFO instituutin mittaama suhdannekello visualisoi Saksan ja keski-Euroopan makrotaloudellisen tilanteen. Yleensä suhdannetilanne kiertää kellon lailla tätä nelikenttää:
Nousuvaiheessa (Upswing) odotukset ovat korkealla, mutta talous ei vielä kasva.
Korkeasuhdanteessa (Boom) sekä odotukset että kasvu ovat voimakkaita.
Laskusuhdanteessa (Downswing) odotukset ovat heikot, mutta talous kuitenkin vielä kasvaa
Lama (Recession) vaiheessa sekä odotukset että kasvu ovat heikkoja

 
Olemme nyt IFO:n mittausten mukaan laskusuhdanteessa ja suhdannekello on neljä, mutta lokakuun luvut olivat rohkaisevia. Jyrkkä pudotus on lokakuun lukujen perusteella ehkä katkeamassa.

Edellisten suhdannakierrosten perusteella voisi arvata, että joudumme odottamaan vielä vuoden taikka ainakin puoli vuotta ennen kuin suhdannekello on puoli yhdeksän ja pörssikurssit kääntyvät kestävään nousuun, mutta paremminkin voi käydä. Poliitikot aina EU komissiota myöden ovat pelotelleet sijoitusmaailmaa koko finanssijärjestelmän romahtamisella ja sijoittajat ja kuluttajat ovat syystäkin säikähtäneet. Mahdollinen taantuma tuskin tuo pahempaa. Ja jos huonompaankaan ei enää voida päästä niin siksi edessä siintää toivottavasti paremmat ajat.

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki