Suomalaiset menettävät ennennäkemättömiä rahasummia huijauksille — näin suojaudut paremmin digihuijareilta

Kevyttä Yhteiskunta

Pandemian jälkeisessä maailmassa, jossa digitaalisista yhteyksistä, etätyöskentelystä ja verkkomaksuista on tullut arkipäivää, myös kyberrikollisille on tarjolla aiempaa enemmän mahdollisuuksia. Viime aikoina valitettavan monet pahaa-aavistamattomat suomalaiset netinkäyttäjät ovat langenneet erityyppisiin huijauksiin, kuten sijoitushuijauksiin, valepoliisihuijauksiin, rakkaushuijauksiin, sosiaalisen median huijauksiin ja muihin tietojenkalasteluyrityksiin. Huijareilla on käytössään aiempaa monipuolisempia keinoja ja työkaluja kalastella käyttäjien tietoja ja murtautua henkilökohtaisille tileille, joten huijauksiin haksahtaminen ei katso välttämättä ikää tai kokemusta netinkäytön suhteen.

Digirikosten määrä on hälyttävästi nousussa. Finanssialan mukaan vuonna 2023 suomalaiset menettivät verkkorikollisille jopa yli 44 miljoonaa euroa. Huijausyrityksiä oli reippaasti enemmän, sillä kun ne otetaan mukaan laskuihin, nousee summa jo lähes 77 miljoonaan euroon. Näiden summien uskotaan kuitenkin olevan vain jäävuoren huippu, sillä läheskään kaikki digihuijaukset eivät päädy pankkien tai poliisin tietoisuuteen.

Yleisimmät huijauksen muodot

Digihuijaukset ovat yhä enenevässä määrin järjestäytynyttä toimintaa, jonka takana on joukko ammattirikollisia. Oli huijauksen muoto mikä hyvänsä, yhdistää monia huijauksia pyrkimys vedota joko ihmisten haluun auttaa muita tai rikastua. Myös yksinäisyys on monelle heikko kohta, johon rikolliset yrittävät usein iskeä. Alla esitellään kolme hyvin yleistä huijauksen muotoa, jotka ovat viime vuosina koituneet myös monen suomalaisen netinkäyttäjän kohtaloksi.

Sijoitushuijaukset

Eräs ikävimmistä ja suurta vahinkoa aikaan saavista huijaustyypeistä on erilaiset sijoitushuijaukset, joihin suomalaisten arvioidaan menettäneen eniten rahaa viime vuosina. Sijoitushuijaukset perustuvat usein hyvin pitkäkestoiseen toimintaan, jossa uhrin luottamusta rakennetaan vähitellen, kunnes häneltä vedetään lopulta matto kokonaan alta. Sijoitushuijauksissa uhrille uskotellaan, että hän on mukana todella tuottoisassa sijoitustoiminnassa, jossa esimerkiksi kryptovaluuttaan, jalometalleihin, osakkeisiin tai joukkolainoihin sijoittamalla voi saavuttaa suuria voittoja nopeasti. Tuottolupaukset muuttuvat kuitenkin pettymykseksi, kun rahat katoavat yhtäkkiä rikollisten taskuihin.

Rakkauspetokset

Myös rakkaus on saanut monet suomalaiset sokaistumaan ja menettämään suuria rahasummia. Yhä useampi löytää rakkauden netin kautta, mutta kannattaa muistaa, ettei kaikilla uusilla nettituttavuuksilla ole välttämättä puhtaita jauhoja pussissaan. Deittisivustoilla ja sosiaalisessa mediassa yleensäkin liikkuu myös tekaistuina henkilöinä esiintyviä huijareita, joiden agendassa on seuran tai parisuhteen etsimisen sijaan useimmiten rahan lypsäminen rakastuneelta vastapuolelta.

Sosiaalisen median huijaukset

Sosiaalisessa mediassa etenkin phishing eli tietojenkalastelu on todella yleinen ilmiö. Sen myötä huijari saattaa esimerkiksi pyytää uhria vahvistamaan puhelimeensa tai sähköpostiinsa saamansa vahvistuskoodin, jonka jälkeen tili voidaan kaapata. Toisinaan nopea toiminta voi vielä pelastaa tilanteen ja tili voidaan palauttaa, mutta valitettavan monissa tapauksissa tili on menetetty, eikä sitä enää saa itselleen takaisin.

Facebookissa, Instagramissa, WhatsAppissa ja muilla sosiaalisen median alustoilla on suurempi riski tulla huijatuksi kenties siksi, että sosiaalisessa mediassa jaettuihin linkkeihin suhtaudutaan usein vähemmän epäluuloisesti. Sosiaalisen median käyttäjätilejä kaapataan jatkuvasti, ja kun huijari on kerran onnistunut murtautumaan jonkun käyttäjätilille, on sitä kautta huomattavasti helpompi lähestyä muita pahaa-aavistamattomia uhreja heille tuttuna henkilönä esiintymällä. Monet ovat vasta kantapään kautta opittuaan havahtuneet siihen, ettei tuttuihin ihmisiinkään voi aina välttämättä luottaa netissä.

Miten huijauksilta voi suojautua?

Kukaan ei ole täysin suojassa verkon vaaroilta. Nettihuijauksiin voi langeta nykyään kokeneempikin netinkäyttäjä, sillä huijauksista on tullut vuosien saatossa äärimmäisen ovelia. Digi- ja medialukutaitojen merkitys korostuu nettihuijausten ennaltaehkäisyssä, jonka lisäksi silkalla terveellä järjelläkin pärjää jo pitkälle. Verkossa liikkumista ja toimimista ei missään nimessä tarvitse pelätä, kunhan malttaa pysyä tarkkana ja osaa tunnistaa vähintäänkin kaikkien yleisimmät huijauksen muodot.
Monet turvautuvat tämän lisäksi muihinkin keinoihin, jotka parantavat netissä surffailun turvallisuutta. Alla käydään läpi muutama hyödyllinen ohje.

Valjasta käyttöön VPN

Useimmat suomalaiset tietävät, mikä on VPN, mutta mikäli sen tarjoamiin mahdollisuuksiin ei ole vielä tutustunut, voi nyt olla korkea aika tehdä asiaan muutos. Oli käytössä sitten julkinen Wi-Fi-verkko tai laitekohtainen mobiilidata, VPN-verkko mahdollistaa IP-osoitteen piilottamisen ulkopuolisten katseilta, jolloin nettiä voi selailla
täysin yksityisesti. Tämä mahdollistaa maantieteellisesti rajoitettuun sisältöön käsiksi pääsemisen lisäksi myös paremman turvallisuuden, sillä anonyymisti netissä surffailevaan on todella vaikea kohdistaa huijausyrityksiä.

Pidä henkilökohtaiset tiedot omana tietonasi

On tärkeää olla varovainen sen suhteen, kuinka paljon henkilökohtaisia tietojaan jakaa verkossa. Huijarit saattavat esimerkiksi käyttää tietojasi tai kuviasi luodakseen tekaistun henkilöllisyyden tai kohdistaakseen sinuun erilaisia huijausyrityksiä. Turvallisinta on olla jakamatta netissä mitään henkilökohtaista, ellei pysty täysin varmistumaan kohdeyleisöstä. Kannattaa myös muistaa, että pankit, verotoimisto tai muut viralliset tahot eivät koskaan pyydä asiakkailtaan tietoja puhelimitse tai sähköpostitse. Tällaisissa yhteydenotoissa asialla on melkeinpä varmuudella jokin sellainen taho, jonka pyrkimyksenä on vain saada aikaan vahinkoa.

Suhtaudu ehdotuksiin varauksella

Jos jokin asia kuulostaa aivan liian hyvältä ollakseen totta, on hyvin todennäköistä, että se myös on sitä. Mikäli sinulle tarjotaan esimerkiksi mahdollisuutta tienata suuria rahasummia nopeasti ja vähällä vaivalla, ei tarjous voi olla realistinen. Monet tuntuvat kadottavan todellisuudentajunsa houkuttelevien tarjousten äärellä. Kannattaa kuitenkin pysähtyä miettimään, miksi joku tuntematon haluaisi yhtäkkiä juuri sinut mukaan kuvioon tienaamaan rahaa?

Nopea toiminta tärkeää huijaustilanteissa

Joskus voi käydä kaikesta varovaisuudestakin huolimatta niin, että huijari onnistuu pyrkimyksissään. Mikäli uskot antaneesi epähuomiossa esimerkiksi verkkopankkisi tunnukset huijarille, on ensiarvoisen tärkeää toimia mahdollisimman nopeasti ja ottaa omaan pankkiin yhteyttä. Vaikka kyseessä ei olisikaan pankki vaan esimerkiksi Facebook-tili tai muu sosiaalisen median alusta, on silloinkin huijauksista tai huijausyrityksistä suositeltavaa ilmoittaa polisiille. Vain tällä tavalla voidaan pyrkiä kitkemään kyberrikollisuutta sekä varoittamaan muita netinkäyttäjiä uusistakin huijausmuodoista.

 

Artikkeli on piksu vieraskynän kirjoittama

Kuvan lähde:

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen