Suomalaiset rakastavat kotimaan matkailua

Kevyttä

Suomalaisten kesälomabudjetit ovat Lähi-Tapiolan kyselyn mukaan laskeneet noin 5% viime vuodesta ja nyt pärjätään 996€/henkilö budjetilla. Matkat suvi-Suomeen ovat palanneet yleisimmäksi lomkohteeksi.

– Palkansaajien reaaliansiot ovat nousseet, ja suomalaisilla on käytettävissään selvästi enemmän rahaa kuin viime kesänä. Samaan aikaan työttömyysaste on kuitenkin kohonnut 10 prosenttiin, ja Suomessa on jo 288 000 työtöntä. Joka kymmenes ei siis pääse reaaliansioiden nousuun kiinni, mikä näkyy myös rahankäytössä. Työssäkäyvät aikovat käyttää kesälomiinsa aika lailla saman verran rahaa kuin viime vuonna, mutta työttömillä tai lomautetuilla budjetit ovat pudonneet jopa 17 prosenttia eli noin 140 euroa, sanoo LähiTapiola Varainhoidon ekonomisti Hannu Nummiaro.

Kotimaanmatkailu palannut kyselyn kärkeen

Arjen katsaus -kyselyn mukaan kesäloman yleisimmät menoerät ovat kotimaanmatkat (55 %), ruoka (51 %), harrastukset (31 %), mökkeily (29 %) ja ulkomaanmatkat (25 %) .

– Kotimaan matkailuun liittyvät kuluttajahinnat ovat olleet laskussa, mikä on voinut lisätä kiinnostusta reissata kotimaassa. Majoituspalvelujen hinnat nousivat koronan jälkeen, mutta ainakin keväällä hinnat ovat olleet huokeampia kuin edellisvuonna. Bensan hinta puolestaan nousi Venäjän hyökättyä Ukrainaan, mutta nyt näyttää tulevan kolmas kesä putkeen, kun bensa on halvempaa kuin edellisellä kesäreissulla.

Muilta osin kesäloman ostoslista näyttää samalta kuin viime vuonna: noin viidennes suomalaisista aikoo käyttää rahaa hankintoihin ja huvitteluun ja 14 prosenttia kodin tai kesämökin remontointiin.

Ekonomistin viisi vinkkiä – näin saat rahat riittämään kesällä:

  1. Säästä lomaunelmiin. Lomaan kannattaa varautua hyvissä ajoin. Jos tiedät, että rahat eivät pysy tallessa käyttötilillä, voit avata lomakassalle oman tilinsä. Pitkäaikaisempaan säästämiseen voi harkita rahastoja. Velalla rahoitetun loman nautintoa voi latistaa tulossa oleva talouden tasapainotus.
  2. Laadi lomabudjetti ja seuraa sitä. Vaikeista laskutoimituksista ei ole kyse: ruutupaperi, kynä ja laskin riittävät. Kirjaa ensin kaikki suurimmat menot, kuten matkat. Listaa myös pienemmät kulut ja jätä varaa yllätyksille. Merkkaa budjettiin myös loman aikaiset tulot, jos sellaisia on luvassa. Älä piilota laskelmaa kesäksi, vaan vilkuile sitä myös loman aikana ja säädä kulutustasi, jos se on tarpeen.
  3. Suunnittele ja vertaile. Huolellisella suunnittelulla ja vaihtoehtojen vertailulla voi säästää pitkän pennin. Jos suuntaat reissun päälle, mieti, oletko valmis maksamaan vaivattomasta pakettimatkasta vai säästätkö etsimällä matkustus- ja majoitusvaihtoehtoja itse. Lapsille huvipuistoretki voi olla kesän kohokohta, mutta silloinkin voi säästää pienillä valinnoilla: esimerkiksi ottamalla omat vesipullot tai eväät mukaan.
  4. Säilytä arkijärki. Talven aikana moni pidättäytyy tiukasti ylimääräisistä heräteostoksista. Lomalla kurinalaisuus voi unohtua. Jätskeihin, virvokkeisiin, vaateostoksiin ja muihin isoihin ja pieniin hankintoihin voi kulua huomaamatta euro jos toinenkin. Lomabudjetista kannattaa raivata tilaa myös pienemmille heräteostoksille.
  5. Mieti lomaa pidemmälle. Kun ynnäät kesän menoja, mieti myös, mitä tapahtuu loman jälkeen. Vaatiiko koulujen aloitus uusia hankintoja? Kaipaako vaatekaappi päivitystä? ”Syysostoksia” voi tehdä jo kesän alennusmyynneissä, usein huokeampaan hintaan.

Kuvan lähde:  Av Jjh – Eget arbete, CC BY-SA 3.0

Vastaa

Related Posts

"Minä voinkin ottaa nämä rahat"
Yhteiskunta

Mikro- ja makrotason horisontaaliset tulonsiirrot

Terve yhteiskunta pitää huolta kaikista jäsenistään. Siihen tarvitaan myös tulonsiirtoja. Perinteisesti oikeistossa tulonsiirtoja pyritään kutistamaan kun taas vasemmistossa niitä halutaan lisätä. Tulonsiirrot ovat tarpeellisia, mutta

Sijoittaminen

Suomalaisten yritysten tunnusluvut löytyvät piksun työkalut valikosta

Suomalaisten yritysten tunnusluvut on laskettu valmiiksi piksun TYÖKALUT -> ARVOSTUSKERTOIMIA sivulle:

S/P%  =  (S)ales per (P)rice.    Liikevaihto suhteessa markkina-arvoon (milj.) prosentteina. Joidenkin yritysten tekemä lisäarvo

Yhteiskunta

Yrittäjästatuksella (esim toiminimellä) toimimista helpotetaan ja sähköiset alustat voivat tarjota yrittäjästatuksella toimiville urakoita

Euroopan unioni on säätänyt alustatyödirektiivin, jonka mukaan alustatyötä (ja muita urakoita) tulee voida tehdä niin yrittäjänä kuin työsuhteessakin.

Monet maat, kuten Suomi, ovat pyrkineet pakottamaan kansalaisiaan

Sijoittaminen

Euroopan keskuspankin mukaan kulta on hyvä arvon säilyttäjä silloin kun ajat ovat levottomat

Euroopan keskuspankki kertoo raportissaan sijoittajille tärkeää informaatiota kullan soveltuvuudesta sijoitusinstrumentiksi:

Fyysinen kulta on antanut hyvää suojaa osakemarkkinoiden volatiliteettiä, talouspolitiikan äkkikäänteitä ja geopoliittisia riskejä vastaan.
Turvallisimpia