Suomalaisilla bisnesenkeleillä pallo hukassa?

Kirjoitusvuorossa: Juha Mikkola

Tyypillinen suomalainen bisnesenkeli tekee lähes kaiken väärin ja siksi niin monella enkelillä on surkeat kokemukset sijoituksista alkuvaiheen kasvuyrityksiin. Suomessa on arviolta 400-500 bisnesenkeliä, jotka ovat mukana sijoittajina useammassa kuin yhdessä kasvuyrityksessä. Tunnen heistä monia ja arvioisin, että 30-50 heistä toimii lähes ammattimaisesti ja haluaa kehittää osaamistaan tällä alueella.

Tein aiemmin tänä vuonna vertailua suomalaisesta enkelitoiminnasta ja näkymä on aika lohduton. Ammattitaidottomuus korostuu joka paikassa. Syndikointi, eli yhteissijoittaminen, on lähes olematonta, päätökset tehdään hyvin lyhyen yritysanalyysin perusteella ja sijoitukset yksittäisiin yrityksiin ovat liian suuria. Tämän lisäksi tyypillisellä enkelillä on hyvin vähän kokemusta siitä, mikä hänen roolinsa tulisi olla jatkorahoituksen hankkimisessa ja mistä lähteistä sitä tyypillisesti kerätään.

Yhdysvalloissa, jossa enkelitoimintaa on harrastettu pitkään, on syndikointi enemmän sääntö kuin poikkeus. Samalla tavalla toimivat enkelit perustavat ”enkeliklubeja”, joissa toisilleen tutut enkelit kohtaavat säännöllisesti, vaihtavat mielipiteitään hankekannasta ja muodostavat pieniä syndikaatteja yhteisesti sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Yhdysvalloissa tyypillinen enkelisijoittajan sijoitus per kohdeyritys on noin 20 000 dollaria (lähde EBAN), kun taas Suomessa tyypillinen enkelisijoitus on noin 50 000 euroa (lähde FIBAN). Tyypillinen enkeli on Yhdysvalloissa mukana 8-12 yrityksessä ja Suomessa 1-2 yrityksessä.

Luin juuri Kauffman Foundationin jo muutaman vuoden vanhaa tutkimusta, joka oli hyvin mielenkiintoinen. He haastattelivat 540 ammattimaisesti toimivaa enkeliä heidän onnistumisistaan ja löysivät merkittävän korrelaation onnistumisten ja ennen sijoitusta tehtyjen yritysanalyysien välillä (business due diligence). Sijoitukset, joissa analyysiin käytettiin alle 21 tuntia, tuottivat sijoittajille keskimäärin 1,1 kertaa sijoitetun pääoman verran. Kun aikaa käytettin yli 21 tuntia, tuotti sijoitus keskimäärin 5,9 kertaa sijoitetun pääoman verran.

Jos sijoittaminen pörssiyrityksiin on vaikeaa, on ammattimainen sijoittaminen alkuvaiheen kasvuyrityksiin todella haastavaa. Jotkut pystyvät kuitenkin tekemään sitä systemaattisesti paremmin kuin muut – tässä olisi hyvää tutkimusaihetta jollekin innokkaalle kauppatieteilijälle.

Mutta mitä mieltä sinä olet suomalaisesta enkelitoiminnasta?

Lue Punaisen mukin blogia

2 thoughts on “Suomalaisilla bisnesenkeleillä pallo hukassa?

  1. Enkeliksi on vaikea ryhtyä ????

    Muutamat liikkeenjohdon tehtävissä toimineet ystäväni ovat kyselleet sitä miten liiketoimintaenkeli toimintaan pääsisi parhaiten mukaan. En ole osannut vastata.

    Monella olisi paljon annettavaa hallitustyöskentelyä ja rahoituksen järjestelemistä ajatellen, mutta ainakaan minä en ole oikein löytänyt sopivaa foorumia tai muuta menetelmää jossa aloittavat yrittäjät tapaisivat vähän kokeneempia konkareita. Tosin täytyy sanoa etten ole vallan aktiivisesti etsiskellytkään. 

    Pienten yritysten rahoittaminen tuntuu olevan harvojen puuhaa eikä siihen ole helppo mennä mukaan. Vai miten tämä systeemi toimii??

    1. enkeliksi vaikea ryhtyä..

      Olen samaa mieltä kanssasi, että enkelitoiminta ei todellakaan ole sijoittamisen helpoimpia alueita. Tämän päivän Kauppalehdessä (20.12) oli taas iso juttu enkelitoiminnasta, jossa haastateltiin mm. Riku Asikaista, joka on tehnyt useita enkelisijoituksia on ja vastaperustetun Fiban ry:n hallituksen jäsen. Mielestäni Fiban (http://www.fiban.org) olisi hyvä aloituskanava enkelitoiminnalle, koska sitä kautta luvataan myös alan koulutusta sekä luonnollisesti hyvää verkostoa sellaisten enkelien kanssa, jotka haluavat toimia samalla tavalla. Yhdistys on alle vuoden vanha ja hakee vielä muotoaan, mutta on parempi kanava kuin ei mitään. Oma neuvoni on, että enkelitoimintaa kannattaa tehdä sellaisten kanssa, joilla on jo kokemuksia aiheesta (yleensä huonoja) ja yrittää välttää samoja virheitä kuin mitä muut ovat tehneet (=haastatella ihmisiä). Oman pääomasijoitusurani aikana olen huomannut, että enkelien yksi suurimmista haasteita on ymmärtää, että yritykset eivät aina kehity niin nopeasti kuin on suunniteltu ja pienet sijoitukset on syöty ennenkuin tuloksia syntyy. Siksi rahoituskierrosten arvostukset pitää alkuvaiheessa pitää matalina, koska on lähes varmaa että yritykset tarvitsevat lisää rahaa ennenkuin oikeita tuloksia syntyy ja arvostukset nousevat. 

      Teknisesti sijoitus ei ole vaikea toteuttaa, siihenkin saat Fibanista lisätietoa.

      Juha Mikkola

      Norvestia Oyj

       

        

Comments are closed.

Related Posts