Suomalaisuuden arvostus ja säilyminen on kytköksissä talouskasvuun

EVAn vuoden 2016 Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan 80 prosenttia suomalaisista kokee, että on onni ja etuoikeus saada olla suomalainen. EVA:n tutkimuspäälikkö Ilkka Haaviston mukaan suomalaisuuden arvostus on kytköksissä talouskasvuun. EVA on seurannut suomalaisuuden arvostuksen muutoksia vuodesta 1984.

– Aina, kun talous on sukeltanut, on myös suomalaisuuden arvostus hiipunut, Haavisto kertoo.

Tulevaisuudenuskomme on vahvistunut

Nyt 31 prosenttia suomalaisista arvelee, että asiat ovat viiden vuoden päästä paremmin kuin nykyään. Viisi vuotta sitten, vuonna 2011, lukema oli vain 15 prosenttia. Myös suhtautuminen yhteiskunnallisiin uudistuksiin on myönteistä: 69 prosenttia pitää niitä välttämättöminä.

Suomalaiset ovat maailman onnellisimpia

80 prosenttia suomalaisista on melko tai hyvin onnellisia. Onnellisten osuus ei ole muuttunut vuosituhannen alkuvuosista. Särön suomalaisten onnellisuuteen tekee kuitenkin elämänsä hyvin onnettomaksi kokevien osuuden hienoinen kasvu.

Myös erot onnellisuudessa eri väestökerrosten välillä jäävät pieniksi.

– Suomi on tasa-arvoinen maa onnellisuudessakin, toteaa EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Hyvin onnellisia on noin 15 prosenttia suomalaisista. Suunnilleen yhtä moni (17%)  kokee itsensä onnettomaksi. Onnettomuuden kokemukset tiivistyvät toimeentulovaikeuksista kärsiviin ryhmiin. Työttömistä jopa 40% kokee itsensä onnettomaksi. Myös maanviljelijät ja alle 25-vuotiaat nuoret kokevat itsensä aiempaa onnettomammiksi.

Myös kansainvälisesti vertaillen suomalaiset ovat hyvin onnellisia. EU-maat kattavassa vertailussa suomalaiset sijoittuvat viidensiksi. Onnellisuutemme ei kuitenkaan ole viime vuosina kasvanut.  Naapureillamme on mennyt paremmin: ruotsalaiset ovat ohittaneet suomalaiset onnellisuudessa ja myös virolaiset ovat nyt lähes yhtä onnellisia kuin me.

Lisää tietoa:

EVA Arvio Onnellinen Suomi

 

Related Posts

Yhteiskunta

2025

Väinö Linnan Pohjantähti-trilogiassa kuvataan, miten pappilan torpparipariskunta luki lipevän papin kirjoittamaa uutta torpparisopimusta tyyliin ”ellei pappilan etu muuta edellytä”. Sopimus ei tuntunut turvaavan tulevaisuutta sen