Taantuma voi lymytä parin vuoden päässä

Merkittävät, USA:n ja EU alueen samanaikaiset taantumat ovat seuranneet toisiaan suurin piirtein kymmenen vuoden välein ja olemme tälläkin hetkellä mahdollisesti lähestymässä sellaista. Edellisestä, vuoden 2008 taantumasta on kohta kymmenen vuotta ja on aika havahtua ajoittamaan seuraavaa.

Tämän hetken tietojen perusteella seuraava merkittävä taantuma voi hyvin ajoittua valtionvarainministeriön ja Jarno Lönqvistin arvion mukaisesti parin vuoden päähän. (ohessa FRED:n kuva USA:n taantumista ja kuluttajien luottamuksesta)

 

Taantuman ennusmerkit kasaantuvat vähitellen

Tulevan taantuman ennusmerkit ovat alkaneet kassantua:

  • Osakemarkkinat ovat kohonneet yliarvostukseen USA:ssa. Ylikuumentuminen ei ole levinnyt kaikille markkinoille, mutta pörissit ovat nousussa ja loppujen lopuksi päädyttäneen taantumaa edeltävään ylioptimismiin.
  • Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa ja osoittavat teollisen aktiviteetin piristymistä. Hintataso ei ole ylikuumentunut, mutta sitä tilannetta kohden ollaan menossa ja parissa vuodessa voidaan hyvinkin saavuttaa taantumaa ennakoiva ylihinnoiteltu taso.
  • Alhainen ja aleneva korkotaso ei sen sijaan ole lähestyvän taantuman tunnusmerkki – päinvastoin. Alhainen korkotaso siirtää konkursseja tulevaisuuteen ja tukee talouskasvua. Korkojen nousu liipaisee halvan rahan aikana ylivelkaantuneita ravistelevan konkurssiaallon ja on todennäköinen taantuman liipaisija. 
  • Kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla (merkittävät lamat ja pörssilaskut alkavat tilanteesta, jossa kuluttajien luottamus on hyvällä tasolla)
  • Osakemarkkinat ovat levolliset ja hermostuneisuutta mittaava VIX indeksi on vajonnut alas (kaikki merkittävät häiriöt alkavat kun liika rauhallisuus on ottanut vallan) 

Korkotason nousu liipaisisi taantuman

Oleellista on tällä kertaa mielestäni korkotaso. Kohoava korkotaso liipaisisi minun arvioni mukaan ylivelkaantuneita ravistelevan konkurssiaallon, taantuman ja pörssinotkahduksen. Korkotaso ei kuitenkaan ole nousussa, mutta sitä kannattaa seurata. Tilanne voi muuttua ja yhdyn omalta osaltani valtionvarainministeriön ja Jarno Lönqvistin arvioon siitä, että taantumaa kohti ollaan vähitellen menossa.

Related Posts